Marginaalivero on myrkkyä ahkeruudelle ja toimeliaisuudelle

Marginaalivero eli rajavero tarkoittaa sitä veroa, joka menee lisätulosta. Jos tulot nousevat 1,00 eurolla ja siitä menevä vero on 0,45 euroa, marginaaliveroaste on 45 %. Ja näin edelleen, mitä enemmän ahkeroit eli tienaat – sen korkeampi on veroraippa. Kannustaako tämä ihmisiä tekemään lisätöitä ja niin kutsuttuja side hustle- hommia. Mielestäni ei.

Suomalainen yhteiskunta ja ansiotuloverotuksen rakenne ei kannusta ahkeruuteen – vaan siihen, että ihmisen ei kannata olla ahkera.

Alla olevasta kuvasta nähdään, että marginaaliveroprosentti alkaa käymään kukkaron päälle, kun vuositulot ylitää karkeasti 40t€. Sen jälkeen suunta on jyrkästi ylöspäin, motivoiko siis nykyinen progressiivinen ansiotuloverotus ihmistä olemaan ahkera? Mielestäni ei.

 

 

Marginaaliverotuksen lakipiste on mielestäni saavutettu Suomessa – verotuksella tapetaan ahkeruus

Näin lyhyesti esimerkin kautta: 4500€ kuukausipalkkaan muutaman satasen palkankorotus tarkoittaa ihmisille marginaaliverotuksessa n. 50% veroraippaa. Ajattele jos tienaat 6000€ ja saat 500€:n palkankorotuksen, veroraippa on vieläkin hullumpi. Kannustaako tällainen malli ahkeruuteen?

Suomessa ei kannata yrittää edes tienata lisätuloja, vaikka siihen olisi resurssia, kompetenssia ja haluja. Taloudelliset hyödyt yksilölle ovat olemattomat. Valtiolle hyöty on varmasti suurempi, mutta pitkällä aikavälillä tilanne voi olla toinen, kun ihmiset passivoituvat enemmän ja enemmän. Lafferin käyrä ei ole ongelmaton, mutta ajatuksen tasolla liittyy mielestäni tähän ja tätä käyrää voitaisiin ajatuksen tasolla hyödyntää tässä verokeskustelussa.

Ihmisten ahkeruudesta palkitseminen on parhaimmillaan sitä, että ihminen saisi pitää suuremman siivun itse ansaitsemistaan ahkeruuden hedelmistään!

Lisäksi korkeimmilla tulotasoilla marginaaliverotus vaikuttaa erityisesti kannustimiin muuntaa palkkatuloja pääomatuloiksi, eikä korkeimpien työtulojen verotus tämän vuoksi saisikaan olla liian korkea suhteessa pääomatulojen verotukseen. Myös korkea verotus madaltaa kynnystä aloittaa sivutoiminen yrittäjyys. Itse väitän, että verottamalla työtä tapetaan ahkeruus ja kasvu. Verotuksessa on lakipiste ja mielestäni olemme saavuttaneet sen. Kannatan kansankapitalismia ja muuttamalla ahkeruuden verottamista miedommaksi – tukisimme kansankapitalismin kasvua.

Näin loppuun haluan sanoa, että liikaverottaminen on varastamista ja en pidätä hengitystä, että nykyinen tai tulevat hallitukset tätä kokonaisuutta tulisivat muuttamaan.

Keväisin veroterveisin,

Sami Elmeranta (kok)

Kaarina

sami Elmeranta
Kokoomus Kaarina

Tolkullinen tyyppi. Pienyrittäjyyden puolesta puhuja, digimarkkinoinnin asiantuntija ja politiikkaa harrastava keskivartalolihava heteromies. Kaarinan kaupungihallituksen jäsen.

#byrokratianpurkutalkoot #yrittäjyys #kokoomus #tolkku #kaarina

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu