Pienpanimot ja ravintolat voisivat olla parhaita kavereita?

Ravintoloista merkittävä myyntikanava kotimaiselle oluelle?

Mitä tarkoitan? Tarkoitan sitä, että Suomessa ainut taho joka myy yli 5,5% olutta on Alko. Siis mukaan kotiin vietäväksi. (paitsi panimoravintolat)

Usein puhutaan siitä, että viininmyynti tulisi vapauttaa. Niin tulisi. Mutta samalla saataisiin myös laadukkaat käsityöläisoluet ulosmyyntiin. Tästä harvoin puhutaan, vaikka ehdottomasti pitäisi.

Se jos joku olisi teko kotimaisen työn arvostukselle. Eikä panimoiden tarvitsisi ”lantrata” tuotetta väkisin alle 5,5%:n, saadakseen laajemman myyntiverkoston.

Tukisimme siis kotimaista yrittämistä, emmekä rajoittaisi sitä. Siksi tulisi sallia alle 21% alkoholia sisältävien juomien ulosmyynti ravintoloille. Se tulisi tehdä heti.

Nyt olisi ollut mahdollisuus tehdä tämä uudistus. Samalla olisi saatu aikaiseksi uusi myyntikanava kotimaisille laadukkaille pienpanimotuotteille.

Tunnettu haastehan on siinä, että Alko ei kaikkien panimoiden tuotteita myymälöissään pidä, joten se itsessään vääristää alan kilpailua ja suosii osaa toimijoista.

Saatavuudessa on selvä ongelmakohta. Ja kotimainen tuote jää vähemmälle huomiolle, kuin tuontitavara.

Kun taas pienpanimot ja ravintolat pystyisivät keskenään rakentamaan täysin uuden myyntikanavan, joka olisi ravintolat, baarit ja pubit.

Syntyisi aitoa kilpailua ja palvelukehitystä. Suomalainen tuote tulisi helpommin ostettavaksi.

Voisi jopa syntyä uusia liiketoimintamalleja, jotka taitavasti yhdistelisivät ”erikoiskaupan” ja ravintolan.

Näin esimerkkinä, tosin se voisi olla mitä vaan. Taivas on rajana, kun suomalainen innovoi.

Se ei romuttaisi Alkon monopolia. Vaan se toisi tervettä kilpailua alalle, sekä avaisi pienpanimoille ja ravintoloille uusia mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä.

Alko varmasti olisi edelleen isoin pelaaja alalla. Vaikkakin monopoli joutaisi kuuta kietävälle radalle. Se on toinen asiakokonaisuus ja ei tämän kirjoituksen varsinainen aihe.

Alkolla olisi omat kilpailuvaltit jatkossakin. Ja rinnalle syntyisi uutta toimintaa, jonka kilpailuvaltti olisi vahvemmin palvelu & asiantuntijuus. Yhtään Alkoa väheksymättä.

Esimerkkejä, joita ravintolat voisivat hyödyntää

Ruoan ulosmyynnin yhteydessä viinien lisäksi voitaisiin tarjoilla makumaailmaan sopivaa olutta. Menukokonaisuudet saisivat täydennystä.

Ravintolat pystyisivät palvelemaan paremmin & monipuolisemmin.

Tarjoamalla hyvän ruoan yhteydessä kotimaisia juomia. Tietenkin kotiinkuljetettuna tai ravintolasta noudettuna.

Ravintolat voisivat lisäksi profiloitua käsityöläisoluiden jälleenmyyntipisteinä ja täten saisivat täysin uuden segmentin asiakkaita. Ja kotimaiset tuotteet näkyvyyttä. 

Tai jos kattauksen aikana on maistanut vaikka juomapakettiin kuulunutta olutta ja haluaisi yhden pullon vielä kotiin tuliaiseksi?

Se ei onnistu, jos yli 5,5%. Melko käsittämätöntä, eikö?

Entä vaikka olut-tasting tilaisuus, joka järjestetään ravintolassa? Siis ulosmyyntiä tilaisuuden jälkeen, ei voi tehdä jos tuotteissa on alkoholia enemmän kuin 5,5%. Järjetöntä.

Tämä mahdollistaisi vastuullisten tilaisuuksien järjestämisen ravintoloissa, joissa kotimaiset panimot saisivat näkyvyyttä ja uusia asiakkuuksia helposti.

Entä vaikka ”maalaispubit” sellaisilla syrjäseuduilla, jossa ei Alkoa ole? Laadukkaat oluet saisi mukaan helposti ravintoloista.

Mökkiläiset voisivat ostaa paikallisia laadukkaita käsityöläisoluita ruokapöytään helposti ravintoloista.

Tai miten vaikutukset turismiin?

Listaa voisi jatkaa loputtomiin…

Tässä on siis vaan mahdollisuuksia, ei uhkia!

Meistä ei myöskään tulisi sen ”juopompia” kuin tähänkään asti. Tuoreessa muistissa on kuitenkin viimekertainen muutos. Miten kävi? Kulutus laski. Meistä kaikista ei tullut juoppoja, vaikka niin uhkailtiin. Tällä tavoin auttaisimme ravintoloita, panimoita ja palvelisimme laatua arvostavia kansalaisia..👊

Tässä vielä yksi surullinen kuva, joka kertoo siitä, että ravintolat ovat väliiputoajia. Tähän on tultava muutos ja tämä ehdottamani on yksi juuri sellainen..

 

Nyt rohkeutta sinne päättäjien joukkoon. Tehkää hyvä päätös ja rakennetaan yhdessä vastuullista ja nykyaikaista ravintolakulttuuria! Ja loppuun vielä, parhaat oluet on niitä vahvempia. Ei siksi, että humaltuu helpommin. Vaan siksi, että maku & laatu ovat usein parempia vahvemmassa oluessa.

Tässä vielä lukusuositus aiheen tiimoilta, mihin liiallinen sääntely voi johtaa.

Tippa vettä tipetillä

 

 

sami Elmeranta

Tolkullinen tyyppi. Pienyrittäjä ja digimarkkinoinnin asiantuntija joka harrastaa politiikkaa ja penkkiurheilua. #byrokratianpurkutalkoot #yrittäjyys

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu