Prosenttitaideperiaate Kaarinassa ja muissa kunnissa

Julkinen taide on tärkeää, mutta olisiko tässä taloustilanteessa syytä tinkiä prosenttitaiteesta?

Taloustilanne on haastava, kuntien talousennusteet ovat heikot ja tulevaisuus epävarmempaa kuin hetkeen. Eikä Kaarina ole valitettavasti poikkeus. Joten on syytä pohtia, mistä voidaan tinkiä ja mitkä asiat on syytä laittaa priorisointilistalle. Rohkenen väittää, että yksi tulevaisuuden säästökeinoista voisi olla tinkiminen prosenttitaiteesta. Nyt ei ole oikea aika investoida julkiseen taiteeseen isosti, sillä rahaa tarvitaan esimerkiksi lapsille, nuorille ja liikkumisen kannustamiseen. Kyse on priorisoinnista.

Julkiset taidehankinnat on hyvä ottaa tarkkaan syyniin

Tarkoitukseni ei ole vähätellä taidetta, eikä taiteen merkitystä yhteiskunnalle. Vaan peräänkuulutan kaupungin varojen priorisointia. Nyt lähiaikoina on uutisoitu lehdissä kyseisestä asiasta, esimerkiksi Kaarinan taidehankinnoista on kirjoittanut Kaarina-lehti useasti ja tämä on herättänyt laajalti keskustelua sosiaalisessa mediassa sekä kahviloissa. Eikä ihme, onhan kyse sadoista tuhansista euroista. Vieläpä sellaisista euroista, joiden hyötyjä on vaikea mitata.

Kaarinan kaupungilla on valtava paine tulevaisuudessa rakentaa uutta ja saneerata vanhaa, jokainen näistä tulevista hankkeista syö kymmeniä tuhansia tai jopa satoja tuhansia euroja taiteeseen, ellei asiaan tule muutosta. Oma ehdotukseni on se, että Kaarinan kaupunki ei etukäteen tekisi prosenttiperusteista päätöstä, jolla naulataan aina taiteeseen sijoitettavat eurot kohteittain. Vaan jokainen taidehankinta tulisi arvioida erikseen, huomioiden taloustilanne ja muut hankinnan kannalta oleelliset seikat niin, että käyttäjiä osallistetaan paremmin.

Julkisen taiteen hankinnat pitää olla suhteessa taloustilanteeseen

Minusta tässä taloudellisesti epävarmassa tilanteessa tulee löytää ratkaisuja, jotka eivät satuta ihmistä. Joten katson, että prosenttitaide olisi oikea kohde, mistä voidaan leikata turvallisesti.

Toivon hartaasti, että kaupungin päättäjät edistävät tätä asiaa yhteistuumin – kuntalaisten etu mielessä. Joten toivon, että päättäjät pyrkivät yhdessä tuumin muodostamaan uudelleen kaupungin prosenttitaideperiaatekäytännöt. Voisiko osallistuttaa kuntalaisia päätöksentekoon tässä asiassa, vaikka kuntalaisäänestyksen muodossa? Minusta tietyissä asioissa olisi hyvä kuunnella kansaa. Tämä asia on sellainen mielestäni.

Tämä olisi todellista kansandemokratiaa ja tällä tavoin päättäjät saisivat päätöksenteon tueksi kansan mielipiteen. En vähättele taiteen merkitystä, mutta en suostu taiteen kustannuksella himmaamaan panostuksia arkeen. Miksi taide on ”erityissuojelussa” Kaarinassa ja monessa muussa kunnassa?

Omalta osaltani tulen ajamaan muutosta prosenttitaideperiaatteisiin Kaarinassa.

Tästä voit lukea voimassa olevan päätöksen ehdot & käytänteet.

Kaarinalaisen veronmaksajan puolesta,

Sami Elmeranta, kaupunginvaltuutettu (kok)

 

Tutustu Kaarinan taidenhankintaperiaatteisiin ja tehtyihin päätöksiin täällä.

Yksi lehtijuttu aiheesta täällä.

sami Elmeranta
Kokoomus Kaarina

Tolkullinen tyyppi. Pienyrittäjyyden puolesta puhuja, digimarkkinoinnin asiantuntija ja politiikkaa harrastava keskivartalolihava heteromies. Kaarinan kaupungihallituksen jäsen.

#byrokratianpurkutalkoot #yrittäjyys #kokoomus #tolkku #kaarina

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu