Eväitä nuorisorikollisuuden torjumiseen

On selkeästi tunnistettavissa päihteiden merkittävä rooli nuorten keskuudessa kasvavaan väkivaltarikollisuuteen. Tekoja päihteiden käytön ja rikollisuuden ehkäisemiseksi tarvitaan huomattavasti enemmän.
 
Ensi askelina rikoslakia tulisi tiukentaa niin, että alaikäisille päihteiden välittäminen olisi aina törkeä rikos josta kovat seuraamukset. Kouluihin lisää resursseja avustajiin ja ennaltaehkäisevään työhön. Resurssit ammattimaiseen työskentelyyn nuorten suosimissa vapaa-ajanviettopaikkoissa kuten kolmannen sektorin järjestämissä nuorisotiloissa ja kahviloissa. Näitä toimijoita on hyödynnettävä tehokkaammin ja otettava tiiviimmin mukaan ennaltaehkäisevään ja korjaavaan nuorisotyöhön.
 
Lasta ei pidä saattaa kantamaan itsestään liian suurta vastuuta, vaan myös kouluissa tarvitaan sääntöjä ja järjestystä ohjaamaan kasvun kehitystä. Kiusaamiseen, väkivaltaan ja päihteisiin 0 toleranssi. Sen sijaan että opettaja vain opettaa, niin heillä tulisi olla turvallinen auktoriteetti lapsiin. Kouluissa esiintyvään lasten tupakointiin ja muuhun päihdemyönteisyyteen tulee puuttua tiukemmin. Tupakat pois ja ilmoitus vanhemmille, jonka jälkeen vastuu siirtyy kotiin. Jos kotona ollaan voimattomia, niin kotiin tarvittavaa tukea.
 
Monessa kodissa kynnys avunpyyntöön on turhan korkea. Kodeissa joissa tiedostetaan lapsen päihteiden käyttö, eikä lapselle saada asetettua rajoja. Yhdenkään perheen ei tulisi pelätä lasten huostaanottoa ja viranhaltijoiden mielivaltaa. Nämä vanhemmat tekevät valinnan lapsen ”menettämisen pelon” ja ”toivottavasti tämä menee kohta ohi” välillä. Viranhaltijoille suurempi vastuu tekemistään päätöksistä.
——————————————————————————-
Helsingin uutiset 7.3.2021 – https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/3922891

” Helsinkiläisnuorten tekemien vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti – silti vain noin joka seitsemäs jää poliisin haaviin

Helsinkiläisten nuorten tekemien vakavien rikosten määrä on kasvanut voimakkaasti kolmen viimeisen vuoden aikana.

Kun vuonna 2018 Helsingin poliisi selvitteli kaikkiaan noin 150 rikosta, joissa 15–17-vuotias nuori käytti väkivaltaa, samainen luku oli viime vuonna jo noin 230.

Nuorten tekemien rikosten määrä on kuitenkin todennäköisesti huomattavasti suurempi.

Pitää muistaa, että nuorten tekemistä rikoksista valtaosa ei tule koskaan viranomaisten tietoon. Tietoon tuleva väkivaltarikollisuus on jäävuoren huippu, arvioi Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tutkijatohtori Markus Kaakinen.

KAAKISEN MUKAAN paremman kuvan saa kyselytutkimuksista, joiden mukaan vain yksi seitsemästä väkivaltaan syyllistyneestä nuoresta kertoo, että teot olisivat joskus tulleet poliisin tietoon.

Yksi mahdollinen pimentoon jäämisen syy on uhriksi joutuneiden nuorten haluttomuus kertoa kohdistuvista rikoksista virkavallalle.

– Esimerkiksi koulu on yksi ympäristö, jonka kautta tieto nuorten tekemistä ja kokemista rikoksista kantautuu poliisille. Lapsiin kohdistuneissa rikoksissa ilmoitusvelvollisuus on laajentunut, mutta myös koulut ovat herkistyneet tälle ongelmalle, Kaakinen kertoo.

KUN helsinkiläisnuori turvautuu nyrkkeihinsä tai tarttuu puukkoon, silloin ollaan yleensä tukevasti humalassa.

– Alkoholinkäyttö liittyy edelleen hyvin vahvasti nuorten tekemiin väkivaltarikoksiin, Kaakinen kertoo.

Mutta käytettiin päihteitä sitten Helsingissä tai muualla maassa, ei eroa nuorten tekemien rikosten vakavuudessa juuri ole.

– Erot Suomen eri alueiden välillä ovat vähäisiä. Nuorten väkivalta ei näyttäisi olevan erityisen tyypillistä Helsingille tai muille suurille kaupungeille, Kaakinen arvioi.

– Lisäksi on syytä muistaa, että pelkkiin rikosten määriin tuijottaminen ei anna todellista kuvaa tilanteesta. Yksittäiset rikokset ovat keskenään aina erilaisia, samoin niihin johtaneet syyt, Kaakinen kertoo. ”

+1
Sami Niikko
Perussuomalaiset Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Konservatiivinen perheenisä, nuorisojärjestöjohtaja ja yrittäjä. Kuntavaaliehdokas 2021 Helsinki. www.saminiikko.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu