Tuleeko keskustassakin ”Härmälää ikävä”?

MTK:n EU-ajan ensimmäistä puheenjohtajaa Esa Härmälää ei maidontuottajien keskuudessa noteerattu aikanaan kovin korkealle. Muistissa oli EU-jäsenyysneuvottelujen viljan saamat varastokorvaukset, kun taas maito- ja nautasektoreiden arvioitiin pärjäävän EU:ssa niin hyvin, että ns. ”nahanaluskorvauksia” eli lihan ja maidon hinnan alenemaa ei varastokorvauksin tuettu.

 

Vuonna 1995 perustetun Maitovaltuuskunnan ensimmäinen puheenjohtaja oli juureva talonpoikaisjohtaja Matti Rinta-Kohtamäki Isostakyröstä. Maito sai vuosituhannen lopulla korvauksen nurmelle ja vuoristoalueen lypsylehmäpalkkioina EU-rahoista. Tänä päivänä edunvalvontaan tuottajat kaipaisivat samaa jämäkkyyttä. Härmäläkin oli MTK:n puheenjohtajana lopulta ajamassa maidontuottajien asemaa yhdessä muiden tuotantosuuntien kanssa.

 

Eräs maidontuottaja sanoikin olevan oudon tunteen, kun on jo ”Härmälää ikävä”. Niin huonosti MTK:ssa maidontuottajien etua hänen mukaansa tänä päivänä valvotaan.

 

****

 

Se mitä MTK:ssa on tapahtunut näyttää toteutuvan nyt keskustassa.

 

Keskustan puheenjohtajakisa on ollut todella laimea ja suorastaan täysin väritön. Kaikki tietävät, että puheenjohtajaehdokkaat tarvitsevat puoluekokoukseen saapuvien pohjoispohjalaisten äänet. Ne saattavat edustaa jopa neljännestä kaikista äänistä.

 

Kukaan ei uskaltanut kritisoida Juha Sipilää puolueen eliitistä viime vaalikaudella, vaikka se kuuluisa ’sokea reettakin’ näki, että kiky:t, maahanmuuttoinvaasio, liikenenneuudistukset ja taksilait menivät metsään. ”Keisarilla ei ollut vaatteita”, mutta kukaan ei sitä sanonut ääneen.

 

Keskusta valitsee jälleen puheenjohtajan tietämättä, mitä tuleman pitää. Nuorisosäätiön vaalirahoitusjutussa ehdollisen vankeustuomion saaneen Antti Kaikkosen poliittinen linja on keskustalaisille tunnetumpi, mutta Katri Kulmuni on lähinnä pitänyt tunnepuheita vailla asialinjoja.

 

Keskusta valitsee värittömässä kisassa itselleen puheenjohtajan, joka johtaa historiallisen alhaalla olevassa kannatuskuopassa olevaa puoluetta. Keskustassa on tullut vahvuudeksi tulla puheenjohtajakisaan vailla isoja linjoja. Silloin ei ainakaan loukkaa lestadiolaissiipeä eikä liberaalisiipeä. Nämä kaksi siipeä, kun ovat hämmästyttävästi tehneet lehmänkauppoja sulle mulle periaatteella. Puolueen kannatuksen romahdusta onkin siivittänyt se fakta, että perinteisimpiä arvoja kannattaneet ovat saaneet siirtyä sivuun puolueesta.

 

Jos maidontuottajilla on MTK:ssa ikävä jo Härmälää, niin keskustassa on kohta ikävä jo niitä konservatiivisia maanviljelijöitä, jotka loivat pohjan ja verkoston puolueen menestykselle. Viime vaaleissa nämä äänestivät perussuomalaisia, vaikka siellä maatalousasioita ei ole kukaan näkyvästi ajanut.

Sami Kilpeläinen

 

SamiK2012

Kainuulaissyntyinen valtiotieteen maisteri ja agronomi (MMM). Työskentelen hankintajohtajana yrityssektorilla. Olen myös Kansalaispuolueen puheenjohtaja. Lapsuus maalla ja opiskelujen jälkeen elämä kaupungissa on opettanut ymmärtämään ne erilaiset tarpeet, mitä ihmisillä eri puolella Suomea on. Kahden lapsen isänä tunnen myös perheiden haasteet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu