35 miljoonan euron maatalousrahojen leikkaus on hävytöntä. Mitä tekee keskusta?

Jos ei ole viljelijätukia ei ole palkkaa EU:n 40 000 työntekijälle. Se on hyvä muistaa budjettikeskusteluissa.

Keskusta junttaa EU:n elvytyspakettia pelottelemalla maataloustukien leikkauksilla, mutta teki samaan aikaan itse 35 miljoonan euron leikkaukset maatalousbudjettiin.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) on lisäksi ottanut asiakseen antaa henkilökohtaista tukiopetusta EU:n elvytyspakettia vastustaville keskustan kansanedustajille. Miten se Göppels opettikaan? ”Valhekin riittävän usein toistettuna on tosi.” Menikö se niin?

Suomi maksaa Etelä- ja Itä-Euroopan maille 6,6 miljardia euroa ja ei saa kuin 2,7 miljardia euroa takaisin. Tämäkin on 500 miljoonaa euroa vähemmän kuin viime kesänä Sanna Marin (sd.) väitti ja kehuskeli Itä-Suomen ja maatalouden saamia kirjekuoria. Puolessa vuodessa ne rahat olivat sulaneet.

Keskustan kansanedustajat ja kunnanvaltuutetut toistelevat kentillä: ”Tämä paketti pitää hyväksyä, muuten viljelijätukia ei tule.” Keskustalaisten olen itse kuullut pelottelevan äänestäjiä siis täysillä perättömyyksillä. EU:n yhteinen maatalouspolitiikka ja sen ohessa maksettavat maaseutuohjelmien mukaiset tuet eivät ole kiinni mistään elvytyspaketista. Se on vain tapa yrittää pelotella kansalaisia. Jos ei ole viljelijätukia ei ole muuten palkkaa EU:n 40 000 työntekijällekään. Kuvitteletteko, että komissaarit ja heidän esikuntansa istuu palkatta Brysselissä?

Itse asiassa Matti Vanhasen sijaan hallituksen viisikossa neuvotellut keskustapuheenjohtaja Annika Saarikko hoiti kotimaiseen maatalousbudjettiin 35 miljoonan euron leikkauksen. Aivan hiljaa ja taustalla.

Suomi on EU:n budjetin nettomaksaja vuosina 2021-2027 saaden vain 11,1 miljardia euroa ja maksaen nettona 5,6 miljardia enemmän eli 16,6 miljardia euroa. Tämä siis vielä elpymispaketin arviolta 3,9 miljardin euron alijäämän lisäksi. Siis jo lähes 10 miljardin euron maksut muille maille!

Suomen hehkuttamat seuraavan rahoituskauden 400 miljoonan maaseutuohjelman ja 100 miljoonan euron Itä-Suomen kirjekuori ovat siis jo sulaneet. Nyt leikataan vielä 35 miljoonaa euroa maatalousvaroja kansallisesti.

Kyllä ne budjettirahat EU:sta viljelijöille tulee ilman elvytyspakettia.

 

Sami Kilpeläinen

agronomi, valtiotieteiden maisteri

Kilpeläinen on lukenut pääaineenaan maatalouspolitiikkaa Helsingin yliopiston maatalous-metsätiteteellisessä tiedekunnassa ja kansantaloustiedettä/kansainvälistä taloutta Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa.

+7

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu