Henkilötunnusuudistus on kestämätön

Henkilötunnuksen uudistaminen on kestämätön hanke. Tällä hetkellä ”sotu” muodostuu kuudesta numerosta, jotka osoittavat henkilön syntymäajan. Kirjain tai välimerkki kertoo vuosisadan. Kolminumeroisen tunnistesarjan viimeinen numero kertoo henkilön sukupuolen. Ja viimeinen numero tai kirjain on jakojäännös ensimmäisen kuuden numeron ja välimerkin jälkeisen kolmen numeron jakamisesta. Tällä vuosituhannella syntyneillä välimerkki on A, meillä viime vuosituhannella syntyneillä välimerkki on (-) ja mummuni vuonna 1899 syntyneellä siskolla välimerkki oli (+).

 

Olennaista nykyisessä tunnuksessa on, että se kertoo henkilön sukupuolen toiseksi viimeisessä numerossa. Pariton on mies ja parillinen nainen. Uudistusta härkäpäisesti ajavat ovat jopa julkisuudessa väittäneet, ettei jokaista henkilöä pystyisi Suomessa jatkossa eriyttämään tunnuksella. Se on täysin paikkansapitämätön väite. Jokaiselle päivälle on numeroita 500 tytölle ja 500 pojalle. Siis yhteensä vuodessa voisi syntyä 365 000 lasta.

 

Pidän myös täysin kestämättömänä väitettä, että Suomeen tulee maahanmuuttajia, joiden syntymäpäivää ei tiedetä. Heille lätkäistään useimmiten siten 0101XX (XX on syntymävuosi). Todellinen syy nykyisellä liberaalilla punavihreällä hallituksella ja myös edellisellä keskustavetoisella hallituksella on kuitenkin ollut sukupuolen häivyttäminen. Tyttö on tyttö ja poika on poika. Näin se vain menee.

 

Henkilötunnusuudistus on täysin järjetön ja kallis hanke. Miksi meitä tavallisia pulliaisia haitataan taas muutaman hassun vähemmistön edustajien vouhutuksilla. Nykyinen tunnus on hyvin vakiintunut, jopa looginen, ja ihmiset muistavat sen suhteellisen helposti. Ollaanko menossa jälleen tilanteeseen, jossa identiteetti halutaan kokonaan murtaa ja ihmiset ovat vain numerosarjoja? Kun salasanoja on jo tarpeeksi muistettavana, niin miksi nyt pitää tehdä vielä hankalampi uudistus kuin pankkitilien muuttaminen IBAN-tunnuksiksi.

Sami Kilpeläinen, agronomi ja valtiotieteiden maisteri, Kansalaispuolueen puheenjohtaja

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu