Kaikkonen 2014: ”Mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä, että valkoposkihanhien kantoja pienennetään Suomessa?”

Valkoposkihanhet ovat tuhoamassa useiden satojen ja jopa tuhansien viljelijöiden elannon Etelä-, Keski- ja Pohjois-Karjalassa. Tuttu viljelijä Kiteeltä Keski-Karjalasta kertoi, kuinka juuri kylvetyltä pellolta valkoposkihanhet söivät kaikki siemenet mullan alta. Syynä on, etteivät nurmet ole vielä pohjoisempana kehittyneet ja alueen nurmet on jo syöty niiden toimesta!

Vihreiden ja sosialistidemareiden asenne asian hoitoon ja Suomen luontoon on kuin pahkasiasta. Suomessa olevat eläinlajit ja kasvilajit, jotka tänne ovat luontaisesti kuuluneet, saavat väistyä milloin villisian ja milloin valkoposkihanhen tieltä. Naakat ovat olleet oma ongelmansa jo pidempään. Tulipa joku älyvapaa kommentti vihreiden Emma Karilta, että ”vuokrataan valkoposkihanhille ruokailupeltoja”. Äly hoi, älä jätä. 

Vuonna 2005 Turun sanomat kuvasi tilannetta seuraavasti: ”Valkoposkihanhi leviää nopeasti rannikolla. Suomen ympäristökeskuksen tutkijat ovat laskeneet, että esimerkiksi yksin Helsingin ja Espoon tunnetuimmilla kerääntymispaikoilla oli elokuun alussa yhteensä yli 1 900 hanhea.”

Vaikka valkoposkihanhia on levähtänyt aiemminkin Karjalan kunnailla, on niitä jo 10- ellei 100-kertainen määrä aiempaan. Jos Suomi jatkaa linjaansa, että ”vieraslajeja” ei lainkaan karkoiteta tai edes hätyytetä, uhkaamme sekä olemassa olevat lajimme, maanviljeilijöiden elinkeinon ja ruokaturvallisuuden lisääntyvinä salmonelleina, afrikkalaisina sikaruttoina ja muina tauteina.

Välinpitämättömyys tautien leviämisen ehkäisemiseksi ja elinkeinojen puolustamiseksi herättää epäilyn halukkuuden puutteesta myös hallituksessa epidemioiden ja pandemioiden haittojen ehkäisemiseksi ja estämiseksi.

Uhka tautien leviämiselle Suomessa tulee nyt lintujen kautta. Joskus sopiva määrä lyijyä pitää tauditkin vähän loitommalla.

Onkin sopiva aika palauttaa mieleen nykyisen puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) kirjallinen kysymys vuodelta 2014: ”Mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä, että valkoposkihanhien kantoja pienennetään Suomessa niiden aiheuttamien haittojen ehkäisemiseksi?

Sami Kilpeläinen

agronomi, valtiotieteiden maisteri

Kansalaispuolueen puheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu