On järjetöntä luopua kotimaisesta ruoantuotannosta

Ruoan hinta oli noussut tammikuussa 2023 viime vuodesta 15,4 prosenttia. PTT:n mukaan kauppa on saanut nostettua hintoja enemmän kuin hintojen noususta johtuen myyntimäärät ovat laskeneet. Ja osa kaupoista on tehnyt jättimäistä tulosta samaan aikaan, kun kuluttajat ovat tiukalla puhumattakaan tuottajista ja jalostajista.
PTT:n tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg kertoi HS Visiossa (25.2.), että elintarviketeollisuus sai vietyä kohonneista kustannuksista vain kaksi kolmasosaa kaupalle. On syytä muistaa, että teollisuus maksaa ruoasta tuottajille. Ja jos rahaa ei tule kaupalta, tilanne on mahdoton.
Tärkein kustannustekijä teollisuudelle on maatalosutuotteiden hinnat. Esimerkiksi maidon tuottajahinta on noussut lähes 45 prosenttia. Tuottajahinnan nosto on ollut välttämätöntä. Tästä huolimatta tilat ovat tiukalla.
Teollisuudelle iso kustannuksia nostanut tuotannontekijä on ollut myös energia. Turvallinen elintarvike tarvitsee kuumennusta ja pitkien matkojen Suomessa pyörien päällä kuluu myös polttoaineita. Myös tiloilla energiakustannukset ovat nousseet rajusti.
Maatalouden sisällä kotieläintiloilla ja erityisesti maitotiloilla tuottajahinta on noussut reilussa vuodessa enemmän kuin koskaan EU-aikana. Mutta niin ovat nousseet kustannuksetkin. Haasteita riittää, vaikka onneksi energian hinta ja sitä kautta myös lannoitteiden hinnoissa on ollut pientä laskua viime aikoina.
Vertikaalinen integraatio eli tilanne, jossa kaupan pitäjä on samaan aikaan tuotteen reseptin omistaja eli siis jalostaja, on johtanut erittäin pahaan epätasapainoon ketjussa. Elintarvikemarkkinalaki ja erityisesti kilpailulaki kaipaavat uudistusta, jossa maataloustuottajien ohella myös ruoan jalostajien asemaa vahvistetaan.
Kotimainen ruoantuotanto on turvallisuuskysymys. Markkinat on saatava kuntoon ja tuottajalle kohtuullinen korvaus. Ilman tuottajia ei ole ruokakaan.
Tässä keskusteluketjussa eräs vihreä sanoo että, kun nurmi sitoo hiilirioksidia ja sitten lehmä syö sitä niin se muuttuu metaaniksi ja ilmasto kärsii siitä. Sen takia vissihinkin pitäisi päästä nautaeläimistä eroon. Onkohan tuo vihreä porukka ihan täysjärkisiä
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/saijagranlund/suomalainen-maatalous-kunniaan/
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon voi vastata: juu, ei.
Nurmi sitoo hiiltä itseensä ja maaperään.
Lehmä paskoo ja hiiltä menee maaperään lisää.
Lehmä ei nosta fossiilista hiiltä maaperästä.
Nautakarjan vaikutus on siis käytännössä ”hiilinielu”.
Se on totta että lehmät röyhtäilee metaania. Sen määrää voidaan pienentää ruokavaliolla ja ehkä navettoihin kehitellä talteenottoa.
Sinänsä metaani on kaasu joka itsestään hajoaa ilmassa.
Suomen karjatalous kurjistuu ja kutistuu, samalla takavuosien luonnon monimuotoisuus tuhoutuu maaseudulla.
Tolkkua varmaan ois ettei lisätä lihan tuotantoa kokonaisuudessaan. Siirretään tuotantoa lihaan joka on mehdollisimman ympäristöystävällistä ja eettisesti tolkkua.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on K- ja S-ryhmän vallassa, ja ne sulassa sovussa duopolissaan hilaavat hintojaan ylöspäin jatkuvasti.
Ainoa toivon pilkahdus on Lidl, mutta se on liian pieni.
Suomessa on oltava aina riittävästi omaa ruoan tuotantoa, sillä se on keskeinen turvallisuustekijä.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastohysteriassa ja siitä johtuvista toimenpiteissä on menty aivan liian pitkälle. Jäitä hattuun, niin eiköhän nuppi viilene.
Vuosituhannet on syöty lihaa ja kasvatettu karjaa. Silti täällä palloillaan.
Auringo on suurin ilmaston lämmittäjä- onneksi.
Kuinka moni tietää, että aurinko on niin mahtava energian lähde, että se tuottaa 1,5 tunnissa kaiken sen energian minkä maapallo kuluttaa vuodessa!!
Tästä lähtökohdasta voisi aloittaa ilmastopolitikan laadinnan.
Ilmoita asiaton viesti