Hyvää keskustelua
Vuoden viimeisessä valtuuston kokouksessa keskusteltiin yli tunti maa- ja asuntopolitiikasta. Useampi valtuutettu kehui puheenvuorossaan, kuinka hyvää keskustelu oli. Mistähän mahtaakaan kertoa sellainen, että valtuustossa täytyy oikein erikseen mainita keskustelun olevan tasokasta?
Niinpä. Valtuuston keskustelu on pääasiassa melkoisen huonoa. Ja monelta osin tämä hyväksi kehuttu maa- ja asuntopoliittinenkin keskustelu oli mielestäni ihan samaa tavaraa kuin poliittinen keskustelu yleensäkin: tahallista väärinymmärtämistä, ohipuhumista, kärjistämistä, vääristelyä, itsestäänselvyyksien toistelua, mustamaalaamista, osoittelua, naljailua, keksittyjä faktoja ja niin edelleen.
Olihan siellä hyviä puheenvuoroja, ja asia itsessään on äärimmäisen tärkeä. Maa- ja asuntopolitiikka on kunnallisen itsehallinnon kovaa ydintä, joka pitkälti luo tai tuhoaa kaupungin tai koko kaupunkiseudun elinvoiman. Siitä syystä olisinkin toivonut, että hyviä puheenvuoroja olisi ollut enemmän.
Hyvän keskustelun tunnusmerkkejä ovat kuuntelu ja näkemysten faktapohjainen perustelu. Parhaimmillaan monipuolinen argumentointi saa keskustelijat muuttamaan aiempia näkemyksiään. Sellaista ihmettä en poliittisessa keskustelussa ole ikinä nähnyt, enkä ole koskaan kuullut edes huhupuheita moisesta.
Olen silti nähnyt ja käynytkin lyhyen kuntapoliittisen urani aikana hyviä keskusteluita, muidenkin kuin oman valtuustoryhmän jäsenten kanssa. Näillä kaikilla keskusteluilla on yksi yhteinen piirre: Ne on käyty suljettujen ovien takana luottamuksellisesti.
Perusteluja on punnittu puolin ja toisin ja usein myös ymmärretty vastapuolen näkemyksiä. Neuvotteluissa on mietitty eri vaihtoehtoja ja etsitty yhteiseen tahtotilaan johtavaa kompromissia. Aika usein siinä myös onnistuttiin, kun osallistujat olivat valmiita kuuntelemaan toisiaan ja tulemaan vastaan.
Kuitenkin, kun tilaisuus on julkinen ja siitä on mahdollisuus tehdä somepäivityksiä, ei tasokkaalle keskustelulle ole edellytyksiä. Homma menee heti nokitteluksi ja pisteiden keräämiseksi. Se on turhauttavaa kahdestakin syystä: Ensinnäkin, keskustelun taso määräytyy aina heikoimman keskustelijan mukaan. Toiseksi, keskustelu on täyttä ajanhukkaa jos sen tuloksena yksikään keskustelija ei opi mitään.
”…keskustelun taso määräytyy aina heikoimman keskustelijan mukaan.”
Tuo on hyvin todettu. Noin se todellakin yleensä on.
Ilmoita asiaton viesti
Olen tätä ihmetellyt, että miksi eduskunnassa tai valtuustoissa yleensäkään keskustellaan, siihen tyyliin. On täysin mahdotonta omaksua ex tempore laaja argumenttien ja esitettyjen faktojen kokonaisuus, saati sitten arvioida niiden todenperäisyys ja laatia oma mielekäs vastine niille, jos aikaa kaikkeen tähän on vain minuutteja. Asioista keskustelemisen pitäisi olla netin keskustelufoorumin muotoista tms., joka tapauksessa kirjallista ja aikaikkunaltaan päiviä, ei minuutteja.
Ilmoita asiaton viesti
Sote -esitys on n.1600 sivuinen tuotos. Uskallatko arvioida moniko edusta sen on lukenut läpi ennen kuin painaa jaa -nappia?
Ilmoita asiaton viesti
Politiikassa on aivan liikaa ihmisiä, joilla on niin kiire brunssille, treeneihin tai hakemaan lasta päivähoidosta, ettei heille jää riittävästi aikaa perehtyä asioihin, joista päättävät.
Jaa tai ei painiketta on helppo painaa jonkun muun antaessa käskyt. Silloin ei tarvitse miettiä asioita.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin monikaan, eikä se asiaan vaikuttaisikaan, kun määräys tulee kuitenkin puolueelta, mitä nappia pitää painaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä muuten on hyvä idea. Keskustella saaa, mutta struktuuri auttaisi. Jokin jankkaamista rajoittava automatiikkakin voisi olla. Jos kakasi edustajaa juupas-eipästelisi, siitä tulisi miinuspisteitä foorumilla (hyvin yksinkertaisen ja ymmärrettävissä olevan algoritmin mukaan). Tämä pakottaisi puhumaan enemmän asiaa, ja toisaalta hyvät pointit ja esillenostot säilyisivät viittausaineistona pitempään.
Ei kun heti paikalla tuommoista foorumimekaniikkaa kehittämään. Aiheesta saisi pari gradua ja dipulityötä ehehehe.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyinen ”keskustelu” on jotain aivan muuta kuin keskustelua.
Jo lähtökohdiltaan kun kokoonnutaan ”keskustelemaan” muiden puolueiden ryhmien kanssa, vaikuttaa siltä että ei kokoonnuta keskustelemaan vaan ajamaan yksiselitteisesti omaa mielipidettä (joka on aina se ainoa oikea).
Ilmoita asiaton viesti
Keskustelu voi olla hyvää tai huonoa mutta tulokset Vantaalla on karmeita.
Esimerkiksi tämä: Myyrmäen kaavarunkoluonnoksen havainnevideo
https://www.youtube.com/watch?v=M6yt-67gBgs
Mitä ihmeen sieniä te oikein vedätte siellä valtuustossa. Oikeestiko te kuvittelette estävänne ilmastonmuutoksen haalimalla noihin kaikkiin rakennuksiin asujat Afrikasta?
Onko yhtään tullut mieleen minkä vahingon aiheutatte niille jotka jo asuvat alueella? Pilaatte koko alueen viihtyvyyden.
Samaa ilmastonmuutoksen estämistä tehdään kyllä Espoossa ja Helsingissä yhtälailla. Tulossa samaa mm. Kannelmäki-Malminkartano-alueelle.
Ilmoita asiaton viesti