Vaikka väkisin

Pitkään odotettu Kivistön kauppakeskushanke kaatui nyt virallisesti, kun Vantaan kaupungin ja kahden suuren rakennusyhtiön välinen esisopimus raukeaa määräajan täyttyessä. Tosin jo pitkään on ollut yleisesti tiedossa, ettei hanke ole etenemässä. Sopimuksen ehdot ovat olleet sellaiset, ettei kauppakeskukseen ole saatu vuokralaisia eikä siten myöskään rahoitusta. Vaikka ongelmat ovat olleet jo pitkään tiedossa, Vantaan maankäytöstä vastaavat viranhaltijat eivät ole ainakaan näkyvän innokkaasti yrittäneet neuvotella sopimuksen ennenaikaisesta purkamisesta.

Virkamiesten passiivisuus on yllättänyt, nimittäin Vantaan kaupungilla on pelissä muutakin kuin alueen asukkaiden surkea päivittäistavarakaupan tarjonta. Kivistössä on tarvetta myös terveyspalveluille, apteekille, kirjastolle, nuorisotilalle ja useammalle päiväkodille. Osaa näistä palveluista oli suunniteltu tuohon kauppakeskukseen vuokratiloihin ja nyt nekin ovat jo pahasti myöhässä. Kaupunginvaltuusto on jo moneen otteeseen vaatinut kaupungin johdolta toimenpiteitä. Vastaus on aina ollut sama – sopimus on voimassa eikä kaupunki voi tehdä mitään. Teoriassa tämä on tietenkin totta, mutta käytännössä minkä tahansa sopimuksen voi kumota uudella sopimuksella, mikäli osapuolet hyväksyvät sen ehdot. Kun hanke oli osoittautunut rakennuttajallekin kannattamattomaksi, olisi sopimuksesta varmasti päästy kohtuullisilla ehdoilla eroon.

Miksi huonon sopimuksen annettiin kaikessa rauhassa hapantua? Samalla oli kuitenkin selvää, että päivittäistavarakaupoille on alueella huutava kysyntä. Miksei alettu kaavoittaa supermarket-kokoisia kauppapaikkoja? Tiedossa kuitenkin jo oli, ettei kauppakeskushankkeesta tule mitään?

Nyt kivistöläisillä on kuitenkin toivoa. Vantaan Sanomat uutisoi 20.5.2020 HOK-Elannon ja Keskon suunnitelmasta rakentaa Kivistöön kauppakeskus, jonne mahtuisi heidän kauppojensa isäksi Lidl, terveyskeskus, kirjasto ja kaikkea muutakin. Rahoitus ei ole enää ongelma, sillä kaupan toimijat rakennuttaisivat ja omistaisivat kiinteistön itse. Ainoa este hankkeelle on enää kaupungin hyväksyntä – ja se voikin olla merkittävä este.

Kun Helsingin Sanomat kirjoitti pari päivää myöhemmin Kivistön kauppakeskushankkeen kaatumisesta, maankäytöstä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Penttilä vuodatti krokotiilinkyyneleitä Kivistön asukkaiden puolesta mainitsematta sanaakaan jo aiemmin julkistetusta HOK-Elannon ja Keskon suunnitelmasta. Tämä enteilee lisää kärsimysvuosia Kivistön asukkaille. Toivon todella olevani väärässä, mutta kaikki merkit viittaavat nyt maankäytön virkamiesjohdon aikomukseen pyyhkiä tällä toimivalla, ihmisille välttämättömät palvelut toteuttavalla suunnitelmalla ylvään ahterinsa. Nyt edessä on tilanne, jossa poliittisten luottamushenkilöiden kaupunkisuunnittelulautakunnassa ja kaupunginhallituksessa on pysyttävä tiukkana ja osoittaa kykynsä palvella isäntiään – eli kaupungin asukkaita.

Vantaan lähihistorian häpeäpilkku, Saraksen tilan pakkolunastus, kosketti myös samaa aluetta ja uhkaa nyt toistua. Härskein skenaario on, että kaupunki tyrmää sille hopeatarjottimella tarjoillun suunnitelman ja pakkolunastaa HOK-Elannolta ja Keskolta heidän omistamansa maat omaa hankettaan varten. Lopputuloksena Kivistö on ilman kunnollisia ruokakauppoja vielä 2030-luvullakin.

samipkanerva

Kaikesta kiinnostunut tekniikan tohtori, joka ei välttämättä halua tietää mitä tekee viiden vuoden päästä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu