KELA: Et asu Suomessa!

Perheemme pitkä vaellus suomalaisen oleskeluluvan ja maahanmuuttoasioiden ihmemaassa jatkuu. Positiivistakin matkaan mahtuu eli puolisoni sai 3 vuoden odottelun jälkeen oleskeluluvan. Hallinto-oikeuden päätös tuli jo viime vuoden viimeisenä päivänä uudenvuodenlahjaksi, mutta Migri kiireissään sai luvan aikaiseksi 11.9. eli melkein 9 kuukautta myöhässä.

Tässä välissä yhteinen huollettavamme ja puolisoni adoptoima tyttömme on käynyt yläasteen kaksi luokkaa ja nyt opiskelee ammattikoulussa. Hänelle ei oleskelulupaa ole myönnetty. Hallinto-oikeus katsoi Migrin toimineen periaatteessa oikein, kun oleskelulupaa ei myönnetty noin menettelymielessä, mutta palautti karkottamispäätöksen uudelleen päätettäväksi eli ilmeisesti tyttöä ei saisi karkoittaa, kuka tietää.

Luottamukseni Migrin toimintaan samoin kuin suomalaiseen byrokratiaan on kokenut melkoisen kolauksen. Arvasin, ettei systeemi aina toimi kovinkaan nopeasti, mutta oman puolison ja yhteisen huollettavamme karkoituspäätös tuli silloin aikanaan järkytyksenä.

Nyt sitten 17 -vuotias tyttömme opiskelee ammattikoulussa, mutta ei saa opintotukea eikä matkarahaa kulkeakseen kouluun, kun KELAn mukaan hän ei asu Suomessa! Kun ei ole myönnettyä opiskeluviisumia tai oleskelulupaa perhesiteen perusteella, ei myöskään ole oikeutta ilmeisesti opintotukiin vaikka opiskelu olisi käynnissä.

MIGRIn päätöksen tehnyt virkailija lähetti sentään sähköpostin, jossa toivoi meidän tekevän tytölle uuden oleskelulupahakemuksen. Emme taida tehdä, koska se aloittaisi koko prosessin alusta ja samalla Migri voisi ohittaa hallinto-oikeuden päätöksen kokonaan. Annetaan heidän nyt rauhassa miettiä, karkoittavatko perheenjäsenemme vai eivät. Onhan heillä ollut aikaa selvittää vaikkapa muutaman sähköpostin avulla, ovatko esittämämme dokumentit aitoja, mutta siihen ei ole riittänyt resursseja, ainoastaan perheemme elämän vaikeuttamiseen kaikin tavoin.

Tein myös kantelun oikeusasiamiehen toimistoon, josta tuli odottamani vastaus, että kaikki on mennyt pykälien ja asetusten mukaan ja missään ei ole vikaa – paitsi ehkä näytelmän kestossa? Mielenkiintoinen kohta saamassani vastauksessa oli, että Migriä on huomautettu useita kertoja kohtuuttomista käsittelyajoista, mutta se ei ole ilmeisesti vaikuttanut yhtään mihinkään? Itse muistan erään teeveeseen päätyneen tapauksen kohdalla, kuinka hallinto-oikeus oli päättänyt Migrin menetelleen väärin ja laitoksen edustaja lausui, että mitään ei ole heidän prosesseissaan tarkoituskaan muuttaa vaan he tekevät päätökset itsenäisesti! Ilmeisesti Migri kokee olevansa oikeuslaitoksen yläpuolella?

Se, mikä tässä prosessissa on tullut harvinaisen selväksi on, ettei suomalainen byrokratia kohtele kansalaisiaan ja näiden perheenjäseniä asiakkaina vaan hallintoalamaisina, joita voi kohdella ilmeisesti aivan miten tahansa.

SamiRinne

Keskelläkin voi olla kallellaan johonkin suuntaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu