Boris Johnson, man of Tolkku

“Boris Johnson ei halua sopimusta, vaan pyrkii sopimuksettomaan EU-eroon. Vaikka Johnson haluaisikin sopimuksen, EU ei suostu avaamaan sopimusta uusia neuvotteluita varten ja vaikka suostuisikin, Pohjois-Irlannin backstopista ei luovuta. Eikä varsinkaan lokakuun loppuun mennessä. Jos sopimus jollain ilveellä saataisiinkin, se ei tule menemään parlamentissa läpi.”

Tätä brittiopposition ja EU-myönteisen brittilehdistön narrattiivia ollaan suomalaisessakin mediassa toitotettu ilman sen suurempaa lähdekriittistä suodatusta. Etenkin kesällä sain usein hämmästyksekseni lukea ns. laatulehdistä faktana esitetyn väitteen siitä, että Johnson ajaisi sopimuksetonta brexitiä, puhumattakaan muista asian tiimoilta esitetyistä epätäsmällisyyksistä. Katsotaan, mitä pessimistien ennustuksille nyt kuuluu.

[x] Johnson haluaa sopimuksen

[x] EU neuvottelee

[x] Backstop on poissa

[x] Sopimus on tehty ennen lokakuun loppua

[  ] Sopimus saadaan parlamentissa läpi

Hupsista. Näyttäisi siltä, että kriitikoiden ennustukset ovat menneet yksi toisensa perään aivan metsään. Viimeisimpänä käänteenä hyvässä järjestyksessä tapahtuvan EU-eron mahdollistava sopimus saatiin pitkällisen sorvaamisen päätteeksi kasaan torstaina. Brittihallitus on osoittanut varsin lukuisille vastustajilleen, että heidän valitsemansa strategia toimii.

Mikä tämä strategia sitten on? Sen kulmakivi on sopimuksettoman brexitin mahdollisuus ja siihen valmistautuminen. Euroopan unionin pääneuvottelija Michel Barnier sanoi eräässä haastattelussa, ettei edellinen pääministeri Theresa May nostanut sopimusneuvotteluissa kertaakaan esiin sopimuksettoman eron mahdollisuutta. Vaikka May julistikin parlamentissa lukuisia kertoja, No Dealin olevan Bad Dealia parempi, sopimuksetonta eroa ei siis missään vaiheessa todellisuudessa harkittu. Tämä oli massiivinen munaus.

Eräs ensimmäisistä neuvottelutaidon opinnoissa opetettavista asioista on se, että neuvottelijalla täytyy olla BATNA (Best Alternative To a Negotiated Agreement, paras vaihtoehto nauvotellulle sopimukselle) ja hänen on tiedettävä vastapuolen BATNA. Jos BATNA:a ei ole, voidaan neuvottelijaa lyödä kuin vierasta sikaa, sillä hänen on otettava millainen tahansa tarjottu sopimus. BATNA:n konsepti on ollut joillekuille aivan mahdoton käsittää. Sopimuksettoman brexitin mahdollisuuden hyväksyminen ollaan nähty sopimuksettoman brexitin ajamisena.

Oppositio on kuitenkin ollut täysin kyvytön tarjoamaan minkäänlaisia uskottavia vaihtoehtoja Johnsonin ”sopimuksettoman Brexitin ajamiselle”. Jos pääoppositiopuolue Labour pääisi hallitukseen, neuvottelisi se ensiksi uuden, erityisen pehmeän brexit-sopimuksen, minkä jälkeen se järjestyttäisi siitä kansanäänestyksen, jossa puolue kampanjoisi todennäköisesti itse neuvottelemaansa sopimusta vastaan. Jokainen voi kuvitella, miten uskottava tällaisesta sopimuksesta tulee. Labour on valunut jatkuvasti yhä enemmän EU:hun jäämisen kannalle, vaikka puolueen johtaja Jeremy Corbyn olikin innokas brexitööri.

Muu EU:hun jäämistä kannattava oppositio ei suoriudu sen paremmin. Nosteessa oleva Liberaalidemokraatit aikoo vallan kahvaan päästessään peruuttaa koko EU-eron, tai ainakin järjestää asiasta uuden kansanäänestyksen. Perusteluja tälle kuullaan usein Suomessakin, ja ne ovat mielestäni yksinkertaisesti väärin. Kumoan kolme yleisintä perustetta tekstin lopussa olevassa kuvassa.

Koko oppositio ei suinkaan ole brexitiä vastaan, vaan parlamentin ulkopuolisen uuden Brexit-puolueen arkkiänkyrä Nigel Farage on jatkanut valittamisen linjaa myös uudesta sopimuksesta. Brexit-puolueen liturgian mukaan Johnsonin brexit ei ole oikea brexit, vaan ainoa kelvollinen vaihtoehto on ”clean break brexit”, eli sopimukseton brexit. Heidän linjansa nauttii ehkä hieman yllättäen varsin suurta kannatusta.

Nyt sorvatun sopimuksen jälkeen Johnsonilla on voittavat kortit kädessään muutamasta matkan varrella tehdystä taktisesta virheestä huolimatta. Vaikka sopimusta ei saataisi parlamentissa läpi, on konservatiivipuolue nähdäkseni varmistanut itselleen enemmistön paikoista lähikuukausina edessä olevissa seuraavissa vaaleissa osoittaen olevansa ainoa puolue, joka tosiasiallisesti haluaa toteuttaa kansan päättämän brexitin ja tehdä tämän rakentavalla tavalla. Tästä on kiittäminen Boris Johnsonia, joka ei ole taipunut oikealta ja vasemmalta tulevan kiukuttelun ja änkyröinnin edessä. Hän on siis Tolkun Mies.

 

 

Miksi brexitin toimeenpanemisen vastustajat ovat väärässä?
SampoSaarinen

Kauppatieteiden ylioppilas ja raportoinnin asiantuntija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu