Lopetetaan ilkeä kapitalismi!

Syksyn lähtiessä käyntiin olemme saaneet lukea valitettavia YT-uutisia, joista merkittävämmät ovat kuuluneet Kaipolasta ja Naantalista. Kaipolassa UPM päätti sulkea paperitehtaan, kun taas Naantalissa lakkautettaneen Suomen ensimmäinen öljynjalostamo. Sadat ihmiset päätyvät kilometritehtaalle. Monet ovat syyttäneet näistä tapahtumista hallitusta ja pitkällistä sosiaalidemokraattisen valtionfilosofian trendiä. Nämä syytökset ovat tietenkin täyttä puppua. Niiden tarkoitus on kääntää katse pois oikeista syyllisistä, ilkeistä kapitalisteista.

Nämä kapitalistit eivät ole kantaneet vastuutaan. Kuten tiedämme, yrityksien vastuulla on pitää huoli siitä, että maamme on sellainen, että töitä syntyy halukkaille (on ihan ok olla haluamatta töihin, se on edistyksellistä). Yleisen vastuuttomuuden lisäksi kapitalistit myös valehtelevat. He ovat puhuneet korkeista palkkakustannuksista, lain vaatimista lisäinvestoinneista ja logistiikkakustannuksista. Niin kuin ay-liike ja hallitus ovat ystävällisesti osoittaneet, näissä väitteissä ei ole mitään perää. Kapitalistit eivät siis sulje tuottavia tehtaita heikon kannattavuuden vuoksi, vaan silkkaa ilkeyttään.

Tehtaiden taustalla olevan pahuuden juuret ovat kuitenkin syvemmällä, kuin mitä julkisessa keskustelussa on esitetty. Ensinnäkin ne tuottivat paperia ja polttoainetta, jotka lienevät kauheimpia asioita maan päällä. Miksi ajaa autolla tai lukea sanomalehteä, kun sähköpotkulauta ja Yle Kioski ajaa saman asian? Sekä Nesteen, että UPM:n johdosta löytyvät valkoiset miehet, jotka lienevät vieläpä heteroita. Tämä voi vaikuttaa samantekevältä, mutta voimme oppia historiasta, että tällainen etnisyyden, seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen huomiotta jättäminen johtaa fasismiin. Niin kuin Vihreiden Nuorten puheenjohtaja Brigita Krasniqi, myös minä hymyilen tällaisten patriarkaalisen fossiilitalouden murtamisuutisten ansiosta.

Onneksi ratkaisu ongelmaan on helppo. Voimme pyrkiä heikentämään kapitalistien ilkeilyedellytyksiä. Nostamalla yrityksien ja pääoman verotusta kapitalisteille jää käteen vähemmän rahaa ilkeilyyn käytettäväksi. Jäljelle jääviä ilkeilyrahoja voidaan edelleen jakaa yhä useammalle ottamalla käyttöön kuuden tunnin työpäivä. Jotta Suomessa ei varmasti tehtäisi mitään ympäristölle tai millekään muulle haitallista (vaan ne tehtäisiin muualla), voitaisiin jäljelle jäävää toimintaa säännellä ja verottaa entistä kireämmin varoittavana esimerkkinä kaikille niille, jotka aikovat Suomeen tulla ilkeää elinkeinotoimintaa harjoittamaan.

Olennaisempaa on kuitenkin asennemuutos. Ajatus siitä, että yritykset vastaisivat vaurauden luomisesta ja mielivaltaisesta jakamisesta on kauhistuttava. Vaurautta voidaan luoda myös valtiojohtoisesti esimerkiksi viemällä suomalaista verotusosaamista ulkomaille, kuten ministeri Ohisalo tietää kertoa. Yleisesti ottaen meidän on päästävä eroon ajatuksesta, että ihmiset saisivat likoon laittamiaan resursseja vastaan vaurautta. Tämä on itsekästä. Resurssit on jaettava uudelleen rahoituskohteiden yleishyödyllisyyden perusteella. Hyvä kohde olisi esimerkiksi oravien seksuaalisuustutkimus.

 

Kirjoittaja on oravien seksuaalisuustutkija

SampoSaarinen

Kauppatieteiden ylioppilas ja raportoinnin asiantuntija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu