Vasemmistopopulistit

Kunnallisvaalien jälkeen Suomen lehdistö on tukkeutunut analyyseillä, miten oikeistopopulismi on päässyt meilläkin valloilleen. Vasemmistopopulismin hyvä vaalitulos on jäänyt täysin oikeistopopulismin nousun varjoon, joten tarkastellaan nyt tasapuolisuuden nimissä kerrankin myös vasemmistopopulismin menestystä.

Vasemmistopopulismia edustaa Suomessa tietenkin Vihreät, joka on edelleen uusi tulokas punavihreän blokin vanhojen sosialistipuolueiden rinnalla. Vasemmistopopulistit onnistuivat näissä vaaleissa jo osittain ohittamaan perinteisen vasemmiston, joten vasemmistopopulismista olisi syytä olla kovasti huolissaan, onhan se pesiytynyt maahamme jopa oikeistopopulismia syvemmälle.

Mikä vasemmistopopulismissa sitten viehättää? Vastuullinen analysoija huomaa nopeasti, että populisteilla on selkeät periaatteet, mutta epäselvät käytännöt. Vasemmistopopulistien mielestä kaikki ikävä pitäisi kieltää ja kaiken mukavan olla ilmaista. Populisteilla on voimakas käsitys siitä, mikä mahdollisesti olisi oikein, muttei aavistustakaan, mikä oikeasti olisi mahdollista. Vasemmistopopulistit vetoavat voimakkaasti nuoriin äänestäjiin, joilla on vielä rajalliset elämänkokemukset.

Vasemmistopopulismi on taipuisaa. Populistit voivat hyvällä omallatunnolla istua vaalikaudesta toiseen samassa hallituksessa arvostelemiensa vanhojen puolueiden kanssa ja toteuttaa näiden politiikkaa, mutta silti he säilyttävät mielestään uskottavuutensa. Suvaitsevaisuus ja yksilöllisyys ovat populisteille keskeistä, erilaisuuskin rikkautta, mutta ikäviä asioita ei tietenkään suvaita eikä vääristä asioista saa olla erimielinen.

Media ja vasemmistopopulismi ovat kuin paita ja peppu, eikä media koskaan puhukaan populismista vasemmiston yhteydessä. Sen sijaan aina kun ilmastoa pelastetaan tai jokin muu mukava hanke tuodaan lehdistössä esiin, tuodaan paikalle myös vasemmistopopulisti puhumaan rohkeasti asian puolesta.

Yksi vasemmistopopulistien erityispiirre on, että he arvostavat paljon muita enemmän luontoa ja ihmisen kosketusta ympäristöön. Tosin vasemmistopopulistien äänestäjistä valtava enemmistö asuu suurkaupungeissa. Maaseudulla luonnon helmassa asuvia ihmisiä vasemmistopopulismi ei puhuttele ollenkaan, eivätkä populistit usein edes vaivaudu kunnallisvaaleissa etsimään ehdokkaita maalaiskunnista.

Toinen vasemmistopopulistien erityinen ansio on, että he kannattavat kestävää ja reilua kuluttamista. Se onkin hyvä, sillä nuoret kaupunkilaiset – jotka siis ovat vasemmistopopulismin ydinjoukko – kuluttavat tutkitusti kaikkein epäeettisimmin.

Maahanmuuttoasioissa vasemmistopopulistit keräävät erityisen innokkaasti halpahintaisia poliittisia irtopisteitä. He vaativat aina maahanmuuton laajentamista, mutta eivät koskaan esitä uskottavia suunnitelmia tämän menestykselliseksi toteuttamiseksi. Maahanmuuton ongelmista he vaikenevat kokonaan ja uskovat aidosti niiden ratkeavan itsestään, kunhan maahanmuuttoa vain on tarpeeksi.

Mikä pahinta, vasemmistopopulisteja toimii ympäri Eurooppaa, ja he näyttävät menestyvän samoin eväin kaikkialla. Eivätkö vastuullinen lehdistömme, objektiiviset yhteiskuntakriitikkomme ja Lipposen valitsema älymystömme ole huolissaan?

sampoterho

Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri ja Helsingin kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu