Pula psykiatreista

Pula,

Eilenkin oli MTV Uutisissa uutinen:

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/isompi-pommi-kuin-on-ymmarretty-mielenterveyshoitoa-yli-lain-maaraaman-ajan-odottaneita-nuoria-nyt-9-kertaa-enemman-kuin-ennen-koronaa/8401856#gs.xptdns

””Samaan aikaan valtakunnallinen pula psykiatreista ja psykologeista on vaikeuttanut oikea-aikaisten mielenterveyspalvelujen saatavuutta. Psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa lakisääteisen hoitotakuuajan ylittäneiden määrä on korona-aikana moninkertaistunut. ””

Lapsiasiavaltuutettu: Syytä julistaa kansallinen hätätila

””Voimavarat ovat olleet hyvinkin niukat. Mielenterveysasioita ei ole priorisoitu riittävästi terveydenhuollon sisällä. Että oltaisiin annettu sinne voimavaroja eli henkilöitä ja rahaa toteuttaa hoitoja ja nimenomaan tätä varhaista tunnistamista, sanoo THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen.

Pitkien jonojen seuraukset voivat olla traagiset.

– Sehän on täysin kestämätön tilanne sille lapselle sekä hänen läheisilleen. Eihän tällaista tilannetta saisi päästää syntymään, Pekkarinen sanoo.
– Mitä pidemmäksi jonot kertyvät, sitä kalliimmaksi se sitten alkaa tulla, lisää Partonen. ””

Ja:

””Lapsiasiavaltuutetun mielestä Suomessa on käynnissä isompi kansantaloudellinen ja kansanterveydellinen pommi kuin mitä on ymmärretty.””

Samojen raporttien uutisointia toisissa medioissa:

””Valtakunnallinen pula psykiatreista ja psykologeista on vaikeuttanut oikea-aikaisten mielenterveyspalvelujen saatavuutta. Psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa hoitotakuuajan ylittäneiden määrä moninkertaistui vuodesta 2019 vuoteen 2021.””

https://www.sttinfo.fi/tiedote/pitkittynyt-koronapandemia-ja-henkilostopula-kasvattivat-hoitovelkaa-sosiaali–ja-terveyspalveluissa-thl-arvioi-suomen-sote-palvelut?publisherId=69817778&releaseId=69937300

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/af42b946-16fd-4794-9eda-8e9d11e78dc9

””Esimerkiksi lastenpsykiatrian erikoissairaanhoitoa yli 90 vuorokautta odottaneiden potilaiden osuus kaksinkertaistui.””
https://www.aamulehti.fi/kotimaa/art-2000008732890.html

Tuo on järkyttävän pitkä aika odottaa!

 

”MTV Uutiset”:

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tays-nuorisopsykiatrian-tarpeessa-halyttavaa-kasvua-yli-puolet-osastohoidossa-ovat-sellaisia-jotka-ovat-vaarassa-tehda-itsemurhan/8398300#gs.xptcxr

 


 

Eri aihe psykiatrian piiristä,
hoidoista:

””Myös pakkohoidon osalta eristystilat muuttuvat toisenlaisiksi. Nykyiset huoneet ovat pieniä ja niitä pidetään epäinhimillisinä.

– Kaikki nämä on keskitetty omaan moduuliin ja ne ovat inhimillisemmät ja potilasystävällisemmät. Potilaat pääsevät liikkumaan omassa tilassa, he pääsevät vessaan ja parvekkeille haukkaamaan raitista ilmaa, Turpeinen kuvailee.””

Vihdoin on merkkejä muutoksista tuollaiseen suuntaan!

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu