Hosumalla tehty translaki aiheuttaa turvattomuutta

Vaalikiimaiset vasemman laidan puolueet Kokoomuksen tukemana ovat halunneet sivuuttaa lukuisten asiantuntijoiden huolet translain haittapuolista.

Vaikuttaa siltä, että laki on saatava läpi keinolla millä hyvänsä, jotta lain edistäjät voivat sitten vaalitoreilla kehua roteesti olevansa ihmisoikeuksien puolestapuhujia.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa hyväksytty lakiesitys ei mielestäni edelleenkään vastaa esimerkiksi poliisihallituksen esittämiin huoliin. Poliisihallituksen mukaan ilmoitusmenettely voi mahdollistaa prosessin väärinkäytön. On mahdollista, että sukupuolen vahvistamista haetaan oman edun tavoittelemiseksi huolimatta hakijan todellisesta sukupuolikokemuksesta. Tällainen voi tulla kyseeseen esimerkiksi tilanteessa, jossa hakijan tavoitteena on välttyä maanpuolustusvelvollisuudelta tai hyötyä muulla tavalla toiseen sukupuoleen kuulumisesta.

Hallituksen lakiesityksessä todetaan, että sukupuolen määritys olisi mielipidekysymys. Ajattelen perinteisesti, että sukupuoli määräytyy lähtökohtaisesti ja biologisesti geenien perusteella. Mielestäni sukupuolen vaihtamisen yhteydessä tulee vaatia pysyvyyttä ja perusteellista selvitystä.

Todellinen sukupuolenvaihdos on pitkä ja raskas prosessi, jonka aikana on tarpeellista huolehtia yksilön hyvinvoinnista ja se onnistuu parhaiten terveyspalveluiden kautta.

Tämän kaiken keskellä ajattelen myös, että ihmisiin, jotka kokevat epävarmuutta oman sukupuoli-identiteettinsä kanssa tai kokevat kuuluvansa toiseen sukupuoleen, tulee suhtautua arvokkuudella ja kunnioituksella. 

Samuli Mattila

Kansanedustajaehdokas (kesk.)

Kirjoituksen teossa on hyödynnetty trans-ihmisen näkemystä ja mielipidettä.

Samuli Mattila
Keskusta Uurainen
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Olen 26-vuotias kolmen alle kouluikäisen lapsen isä Keski-Suomesta. Työskentelen lastensuojeluyksikössä ohjaajana ja olen ammatiltani lähihoitaja.
Toimin Uuraisten kunnanvaltuuston 1.vpj:nä sekä hyvinvointialueen yksilöasiainjaostossa.
Eduskuntavaaliehdokas 2023 (kesk.)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu