Asemanseudun kehittämisestä

Kerava on kehittämässä asemanseutua. Keskiuusimaa kasvaa ja sitä kautta alueen keskeisimmän liikenneaseman käyttö. Liityntäpysäköinnin parkkipaikoille on kasvava tarve. Radan länsipuolelle on hahmoteltu mm. liikekeskusta ja kolmea asuintornitaloa. Havainnekuvien perusteella kokonaisuus on massiivinen suunnittelualueen kokoon nähden. Kuntalaisten esiin nostama huoli asemanseudun suunnittelusta on aiheellinen. Tarvitaan malttia ja harkintaa. Historiallinen vuonna 1878 valmistunut asemarakennus on yksi maan hienoimmista. Suunnitelmassa sen nurkalta radan suuntaan lähtisi uusi kaksikerroksinen liikerakennus. Nykyisen parkkipaikan päälle tulisi kolme tornitaloa, joista korkein olisi 18-kerroksinen.

Keravan ratapiha uusittiin perusteellisesti vuosituhannen vaihteessa. Suunnittelusta vastasi projektiarkkitehti Risto Kostia. Uudistussuunnitelma poistaa nyt mm. hänen suunnittelemansa porraspaviljongin, koska suunnittelualue on ahdas ja suunnitelma massiivinen. Kostian sanoin (K-U 9.1.2021): ”Kerava on moderni, mutta säilynyt herttaisena ja mukavana radanvarren puistokaupunkina. Olisi sääli, jos tämä ilme muuttuisi lehmuskujan kaatamisen ja mittakaavaltaan epäsuhtaisen rakentamisen takia. Jos porraspaviljonki puretaan pois, se tuntuu kuin taideteoksesta sahattaisiin kulma pois.”

Toiminnallisuuden kannalta suunnitelmassa on parannettavaa. Pieneen ja ympäristöltään arvokkaaseen tilaan ahdettu suunnitelma supistaa taksikoppia ja vähentää taksipaikkoja. Bussien varapaikat poistuvat vallan. Myös saattoliikenne on jäämässä kauas asemasta. Näiltä osin suunnitelmaa pitäisi vielä tarkastella ja parantaa.

Asemanseutu on koko Keravan sydän ja ympäristö, josta Kerava tunnetaan. Asemakeskus leimaa kaupungin imagoa tulevat vuosikymmenet. On valitettavaa, jos kaupungin keskeisimmän alueen suunnittelu ja toteutus tehdään kiireellä. Näin ei voi olla.

samuli
Kokoomus Kerava
Ehdolla kuntavaaleissa

Kehityspäällikkö Yhteiskuntatieteiden maisteri Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Kaupunkikehitysjaoston varajäsen Kerava

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu