Maanpuolutustahtoa ei luoda rahalla

Afganistan. Maa Aasian ja Lähi-idän reunamilla mutta myös kuluneen viikon ehdottomasti puhuin puheenaihe niin meillä kuin maailmalla. En ruodi tässä kirjoituksessa maan tilannetta sen syvällisemmin vaan pohdin maanpuolustustahtoa tapahtumien kautta.

Mitä maanpuolustustahto on? Yleinen määritelmä Suomessa liittyy vahvasti kysymykseen: “Jos Suomeen hyökätään, olisitko valmis puolustamaan maatasi, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta?” Enemmistö kansalaisista on, vaikka toki nuoremmissa ikäluokissa maanpuolustustahto on huolestuttavasti laskenut viime vuosien aikana. Voidaan siis todeta, että Suomessa maanpuolustustahto voi (toistaiseksi) hyvin.

Afganistanin osalta ei varmasti vastaavia kyselyjä ole tehty, mutta vastauksen kysymykseen sai kaikki kun Taleban otti maan haltuunsa ennätysajassa ja länsimaiden tukema hallitus lähti livohkaan maasta. Hallituksen sotilaat eivät juurikaan taistelleet ja pikemminkin armeija oli “paperitiikeri”. Oli parempi antautua, tai jopa liittyä Talebanin taistelijoihin, kuin taistella sellaisen asian puolesta mitä ei käytännössä ollut edes olemassa. 

Länsimaat, erityisesti Yhdysvallat, aseisti ja tuki rahallisesti länsimielisen hallituksen armeijaa. Sillä kalustolla mitä Afganistanin armeijalla oli jäisi moni aidosti toimintakykyinen armeija kateelliseksi. Silti raha ei kompensoinut puuttuvaa maanpuolustustahtoa, josta voitokkaan armeijan suorituskyky rakennetaan. Meillä suomalaisilla on historiassa tästä hyviä esimerkkejä, ja kiitos niiden, voimme nykypäivänä nauttia itsenäisestä ja vapaasta Isänmaasta.

Miksi sitten länsi mokasi niin pahasti sysäämällä miljardeja Afganistaniin 20 vuoden aikana? Tästä varmasti tullaan keskustelemaan vielä pitkään ja erilaisia syitä ja seurauksia tullaan näkemään. Tässä kohtaa on kuitenkin varmaa se, että maanpuolustustahtoa ei luoda rahalla – pitää olla jotain puolustamisen arvoista. 

 

Suomessa asia tiivistyy Sillanpään marssilaulun sanoihin: “Mitä kallehin aarteita Suomessa, toki kallehin on vapaus. Täällä suorana seistä ja kaatua on joka miehellä oikeus.” 

Samuli Voutila

reserviupseeri

MTS: tutkimus- ja järjestöjaoston jäsen 

+1
SamuliVoutila
Perussuomalaiset Helsinki

31-vuotias yrittäjä, Perussuomalainen kuntapolitiikko Helsingissä ja aktiivinen reserviläinen sekä erämies. MTS:n tutkimus- ja järjestöjaosto. GSM: +358 50 5502 690

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu