Miksi suomenkieliset jättävät Helsingin?

Suomenkieliset jättävät Helsingin. Helsinki on ollut poikkeuksellisesti muuttotappiollinen viime vuosina. Tämä on poikkeuksellista, sillä viimeiset reilu 10-vuotta Helsinki on ollut muuttovoittoinen eli asukkaita on tullut enemmän kuin poismuuttaneita. 

Miksi sitten erityisesti suomenkieliset jättävät Helsingin? Asiaa ei ole tutkittu tarkemmin, mutta perheellisenä kolmikymppisenä, uskallan avata omien havaintojeni sekä täältä pois muuttaneiden ihmisten kanssa käytyjen keskustelujen perusteella muutamia havaintoja. 

Asumisen kalleus Helsingissä. Helsingissä niin vuokralla kuin omistusasuminen on kallista. Toki asuntojen arvo on myös aivan omassa luokassaan, mutta se tuskin lämmittää esim. yksineläviä tai lapsiperheitä keskellä ruuhkavuosia. Ei tarvitse mennä kuin  kehyskuntiin ja samalla rahalla alkaa samaan huomattavasti väljempää sekä viihtyisämpää asumista. Valintoja toki, mutta ymmärrettäviä sellaisia.

Viihtyisyys Helsingissä. Helsinki kasvaa hurjaa vauhtia ja kaikki väestön kasvuun liittyvä ei ole ongelmatonta. Lähiluontoa ja virkistusaluitea muutetaan asuinalueiksi, väestönkasvu perustuu lähinnä vieraskielisiin ja segregaatio kasvaa. Kaikki nämä ynnättynä vähentävät Helsingin vetovoimaa ja ohjaa ihmisiä asumaan sinne, missä edellä mainittuja haasteita ei esiinny. Ihmiselle on tyypillistä hakeutua asumaan sinne, missä ihmiset ovat samanlaisia kuin hän itse.

Turvattomuus Helsingissä. Turvattomuuden tunne on toki subjektiivista, mutta todellista. Helsinki, niin hyvässä kuin pahassa, vetää puoleensa mitä erikoisempaa porukkaa ja väistämättä myös sellaisia ihmisiä, joiden vuoksi turvattomuuden tunne kaupungissa kasvaa. Esimerkiksi erilaisten päihdeasuntoloiden sijoittaminen kantakaupunkiin arvoasuntojen keskelle on lähinnä naurettavaa. Varsinkin, kun niitä sijoitellaan alakoulujen läheisyyteen (esimerkiksi Töölössä). Puhumattakaan erilaisten “piikityshuoneiden” sijoittamisesta julkisiin tiloihin, joista on käyty keskustelua mm. Oodin osalta. 

Liikenneratkaisut Helsingissä. Helsinki on voimakkaasti pyrkinyt “edistämään” liikkumista Helsingissä. Lähinnä tämä on kohdistunut joukkoliikenteeseen autoilun kustannuksella. Surullisena esimerkkinä tästä on Hämeentien muuttaminen “joukkoliikennekaduksi”. Jokainen voi käydä katsomassa kuinka elinvoimaiseksi katu on muuttunut autojen häätämisen jälkeen. Tai keskustelu ruuhkamaksuista tai kaupunkibulevardeista, jotka käytännössä ohjaavat autoilevat kaupunkilaiset nostamaan kytkintä kohti vapaita teitä Helsingin ulkopuolelta.

Jokaisesta näistä osa-alueesta voisi kirjoittaa oman kirjoituksensa ja kenties näin tulen tekemään tulevaisuudessa. Oleellisempaa kuin kirjoittelu on se, että miten Helsinki aikoo vastata suomenkielisten muuttoon pois kaupungista? Aikooko kaupunki puuttua juurisyihin vai tyytyä nykytilaan? Sillä mikäli suomenkielisten muutto kiihtyy pois kaupungista on sillä suuria vaikuteheijatuksia kaupungin vetovoimaisuuteen tulevaisuudessa.

Lähteet: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/c33d7802-4c1c-4a98-a25a-6a7d9dfa2ffa

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006259846.html

 

 

+12
SamuliVoutila
Perussuomalaiset Helsinki

31-vuotias yrittäjä, Perussuomalainen kuntapolitiikko Helsingissä ja aktiivinen reserviläinen sekä erämies. MTS:n tutkimus- ja järjestöjaosto. GSM: +358 50 5502 690

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu