Rahat vai henki?

Suomi on elänyt nyt reilun puolitoista kuukautta koronan aiheuttamaa poikkeusaikaa. Ihmisten arkielämä muuttui hetkessä, talous on syöksysuhteessa ja lomautukset & irtisanomiset ovat valitettavasti arkipäivää. Rajut toimenpiteet ja valmiuslakien käyttöönotto oli kriisin alkaessa kenties oikeita, mutta ovatko ne enää välttämättömiä?

Suomessa on kuollut koronaan 199 ihmistä ja sairastunut todetusti 4740 (luvut 29.4.2020). Sairastuneita arvellaan olevan huomattavasti enemmän, mutta koska moni kantaa tautia tiedostamattaan ja oireitta, jää viralliset luvut huomattavasti alemmaksi. Jokainen kuolema on ikävä ja surullinen asia varsinkin omaisten läheisten kannalta. Kuolemia tapahtuu meillä silti päivittäin emmekä pysty estämään niitä edes normaaliaikoina. 

Harva tietää, tai haluaa tietää, että jo normaaliaikoina lasketaan myös hintalappu ihmisen pelastamiseksi. Koska resurssit (raha) on rajallista myös terveydenhuollossa, ei kaikkia ihmisiä pystytä pelastamaan. Siksi terveydenhuollossa priorisoidaan potilaita. Kannattaa pelastaa lapsi tai nuori, jolla elinvuosia on enemmän edessä, kuin ikäihminen. Kuulostaa karulta, mutta se on totuus.

Siksi on relevanttia kysyä, että kannattaa talous tuhota koronan vuoksi? Rajoitukset tulevat maksamaan miljardeja, jopa kymmeniä, ja mikäli koronakriisi jatkuu jopa vuosia ei Suomen hyvinvointivaltio kestä taloudellisesti sitä. Siksi on tärkeää, että voimme turvata ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden myös kriisin jälkeen, että talous toimii mahdollisimman hyvin. Vai olemmeko valmiita romuttamaan rahoituspohjan terveydenhuollolta ja menetämme ihmishenkiä, ei taudin, vaan koronasta johtuvien päätösten seuraamuksena?

Naapurimaamme Ruotsi on valinnut huomattavasti paremman linjan kuin Suomi. Taloutta ei ole romutettu paniikissa ja siellä uskalletaan katsoa asiaa myös pidemmällä perspektiivillä. Ihmisiä toki koronaan liittyen on kuollut huomattavasti enemmän kuin meillä, mutta heistä valtaosa on iäkkäitä ihmisiä. Ruotsilla tulee olemaan huomattavasti paremmat edellytykset pitää kansalaisistaan huolta myös kriisin jälkeen talouden ollessa paremmassa kunnossa kuin meillä.

Koronalla ja eristämisellä on myös taloudellisten murheiden lisäksi inhimillisiä kärsimyksiä. Monissa perheissä tulee olemaan taloudellisesti tiukkaa kun pahimmassa tapauksessa molemmat vanhemmista jää työttömiksi, yrittäjät menevät konkurssiin, lapset kärsivät harrastusten ja sosiaalisten kontaktien puutteesta ja yleinen apatia yhteiskunnassa lisääntyy. Niiden laskua ja kärsimyksiä joudutaan pahimmassa tapauksessa maksamaan vuosikymmeniä tästä eteenpäin. Valitettavasti.

Suomi on hyvä maa. Se on paras maa meille suomalaisille. Toivon vilpittömästi viisautta ja rohkeutta päättäjille, jotta maamme ei ole konkurssikypsä koronan jälkeen. Puretaan rajoituksia asteittain, pistetään talouden rattaat liikkeelle ja autetaan kanssaihmisiä. Nykyisellä linjalla hintalappu koronasta on liian kallis. 

SamuliVoutila

30-vuotias yrittäjä, kaupunginvaltuutettu ja aktiivinen reserviläinen sekä erämies. MTS:n tutkimus- ja järjestöjaosto. GSM: +358 50 5502 690

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu