Lääkkeet mukaan lääkäriltä

Tytölle tuli varpaaseen syvä haava. Hän meni sairaalan poliklinikalle. Sisään tultaessa hänet laitettiin pyörätuoliin, jonka avulla häntä sitten myös siirrettiin. Varpaaseen ommeltiin kolme tikkiä. Tyttö sai laskun mukana särkylääkkeet ja antibiootit. Lääkkeet oli eritelty sairaalan laskuun omalle rivilleen. Käynti vei runsaan tunnin ja sairaan ei tarvinnut erikseen lähteä apteekkiin.
 

Tämä tapahtui Thaimaassa, Suomessa ei toimita näin joustavasti ja tehokkaasti. Mutta Suomessakin saattaa tulevaisuudessa palvelu tulla lähemmäksi ihmistä. Farmasialiitto ehdottaa reseptiammattilaisen vastaanottoa kaikkiin terveyskeskuksiin. Häneltä potilas saisi henkilökohtaista ohjausta lääkkeidensä käyttöön.
 

Miksi ei samalla otettaisi hiukan isompaa askelta eteenpäin ja annettaisi asiakkaalle mahdollisuutta ostaa lääkkeensä mukaan terveyskeskuksesta tai sairaalasta? Kipeän pitäisi lääkärikäynnin jälkeen mennä kotiin lepäämään eikä juoksennella ympäri kaupunkia apteekin perässä. Sairas eläinkin saa parempaa palvelua kuin ihmiset. Eläinlääkäri voi myydä käynnin yhteydessä kotona käytettävät lääkkeet eläimen omistajalle, mutta katetta hän ei saa ottaa.
 

Sairaaloilla on jo omat sisäiset sairaala-apteekit, joiden toimintaa voitaisiin laajentaa asiakkaille myytäviin lääkkeisiin. Toisaalta yhtä hyvin yksityinen apteekki voisi avata sivukonttorin sairaalaan tai terveyskeskukseen. Mitä mieltä olette? Pitäisikö lainsäädäntöä muokata siten, että jatkossa olisi mahdollista ostaa lääkkeet mukaan hoidon yhteydessä?
 

Sanna Lauslahti

Toimin Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajana. Sitä ennen olin 11 vuotta kansanedustajana ja tuotakin pidemmän ajan Espoon valtuutettuna. Yhteiskunnalliset asiat ovat lähellä sydäntäni - maailman parantaminen on osa elämääni. Koulutukseltani olen hallintotieteiden tohtori ja kauppatieteiden maisteri. Olen syntynyt Helsingissä. Kotikaupunkini on Espoo. Harrastan mm. juoksua, uintia ja joogaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu