Kivimurskaamot/louhimot toimivat lobbauksella

Taksonomia on ympäristöystävällisten hankkeiden luokittelua kaikkien alojen osalta ja määrittelee raaka-aineiden kestävyyttä monilla muillakin aloilla. Kivi ei ole edes uusiutuva luonnon vara. Omakohtaiset kokemukset on konsulttien toimista, ja sitä tapahtuu ympäri Suomen. Kunnat käyttävät hyväkseen konsultteja saadakseen väärin tehdyt ympäristöselvitykset ja laiton räjähteiden käyttö tuhoaa asumuksia.

Asutuksien vuoksi laki 390/2005 ei mahdollista Tukesin myöntää lupia murskaamoiden räjäytystoiminnalle, joten rikotaan lakia ”lobbareiden avustamana”, kun konsultit tekevät väärät tärinäselvitykset oikeuksia harhauttaakseen.

Paljonko Oulaisten kaupungille ovat maksaneet toistuvat kaupungin kustantamat konsulttien väärät tutkimukset? Aikoinaan melututkimusta tulivat tekemään ”maan arvostetuimmat” meluasiantuntijat, joita kuullaan myös eduskunnassa ja VTT:tä myöten. Asiakirjoihin kirjattiin, että työskentely oli ollut yliaktiivista mittauspäivänä, vaikka alueelta poistettiin kaikki työkoneet edellisenä päivänä ja mittauksen ajaksi tuotiin montun pohjaan yksi pieni pora mittattaen hiljaisuutta. Paperit kirjattiin, että mittauslaitteet eivät rekisteröi melua ja ”työskentely on ollut yliaktiivista”. Luonnonmelu oli muka suurempaa kuin louhimon melu. VTT:n tutkija teki louhijalle paperit, että kun mittauspäivänä ollutta meluvallia korotetaan metrillä, ympäristöön ei kohdistu meluhaittaa. Tähän päivään mennessä koskaan ei ole ollut meluvallia olemassakaan, eikä sellaista edes alueelle mahtuisi.
Melulähde eli kivikasat asutuksen vieressä aiheuttavat kiven kolinaa ja koneiden työskentely aiheuttavat yli 100 db melun asutukseen. Konsulttien väärien mittaukset eivät menneet läpi KHO:ssa, vaikka yrittivät väärin todistaa vahingonkorvausoikeudenkäynneissä. Impulssimelu vahvistettiin myös ja sehän on todella haitallista aiheuttaen kuulon välittömän menetyksen. (räjäytys 160 db)

Kaikki konsulttien lausunnot on mennyt nurin oikeusasteissa niin kaavaa koskien kuin vahingonkorvauskanteissa. Jopa lentokone vuokrattiin mittaamaan välimatkoja väärin, kun muutenkin kaavoitusosasto halusi mittata matkat väärin.

Paljonko on näihin uponnut rahaa? Kaava-asioissakin palkattiin konsultti tekemään väärät ympäristöselvitykset. Taas käytettiin hyväksi lobbaria, joka tuli pihallemme kertoen ”Kuinka hän hoitaa tämän asian”, mutta tämäkään ei mennyt läpi hallinto-oikeudessa eikä KHO:ssa. Esim. Oulun hallinto-oikeuden kaava päätös 28.3.2013, päätös numero 13/0160/1 s.11/(12) ”PANOSTUSSUUNNITELMIEN JA ETÄISYYSSUOSITUSTEN KÄYTTÄMINEN SITOVANA KAAVAMÄÄRÄYKSENÄ ON JO LÄHTÖKOHTAISESTI OIKEUDELLISELTA VAIKUTUKSELTA EPÄSELVÄ.”

Aivan järkyttävää näiden lobbareiden hommat ja vielä ”maan arvostetuimmat”. Eduskunnassa voi näitä asiantuntijoita sitten kuulla, kun maakunnissa samat käyvät perättömyyksiä tekemässä.
Samat lobbarit tekevät vielä tärinätutkimuksia kuten räjähdysainetehtaan omistama Finnrock ja muut konsultit todistaa ja tarkistaa taloja muka tärinähaitattomiksi.

Esimerkkejä mitä tarkitukset ovat:
Kotkassa asukas teki rikosilmoituksen talon särkymisen vuoksi, mutta poliisille riitti tämä saman Finnrockin konsultin lausunto ja ei tutkintaa. Asukkailla kaivot pilalla, talot särkyneet savupiipusta kivet tippuneet (ei voi lämmittää tulisijoja).

Helsingin puolessa Finnrock ja samat miehet taas asialla, joiden mukaan räjäytykset eivät ole vaurioittaneet asumuksia. Finnrock teki ennakkotarkistukset ja jälkitarkistukset ja vauriot eivät muka johdu räjäytyksistä. Kiinteistöt on katselmoitu ennen louhinnan aloittamista. Louhinnan alkamisen jälkeen on kiinteistöihin tullut vahinkoja älyttömistä ja erittäin rajuista räjäytyksistä.

Oulun puolessa myös Finnrock asialla. Valtavat talovauriot: kolme taloa vaurioitui samalla räjäytyksellä. 10 000 kiloa räjähdeainetta ja TUULI TAI JOKIN MUU muka syynä. Oulun puolessa kuitenkin seismologian laitos mittaa lukemia, joita aluksi luultiin maanjäristykseksi. Ko. tärinät havaitaan jopa 20 km:n päässä Oulussa.

Toisessa paikassa Kotkassa valtavat talovauriot toista kilometrin päässä. Finnrock teki alkutarkastuksen ja lopputarkistuksen useita taloja vaurioitunut. Finnrock-konsultit todistavat oikeudessa, ettei tärinähaittaa ole vaikka sielläkin seismologian laitos toteaa räjäytykset maanjäristyksiin verrattavana.
http://www.kymensanomat.fi/Online/2015/04/27/…/2…
27.4.2015 – Seismologian instituutin asemaverkko havainnoi automaattisesti … kallioperän tärinän aiheutti iso räjäytys Petäjäsuon louhosalueella.

Nurmijärvellä 1991 vuonna rakennettu talo: Olemme olleet kauhuissamme kotimme kohtalosta siitä lähtien, kun räjäytykset alkoivat. 28.1.2009 tapahtui räjäytys, joka aiheutti talomme hormin liikahtamisen muutamalla millillä noin metrin korkeudelta lattian pinnasta. Kukaan ei koskaan tullut tekemään mitään katselmuksia ENNEN räjäytysten aloittamista. Katselmus tehtiin vasta, kun vaurioita taloomme oli syntynyt. Räjäytysten alettua molempien paalujen päälle rakennettujen talojemme (ok-talo ja verstashalli) sokkelit halkesivat harkkosaumoista. Se on luonnollista pitkän aikavälin kulumista, sanoi katselmuksen tekijä Finnrockilta 14.5.2009. Varmasti näin on, mutta 15 vuotta sokkeli oli täysi ehjä.
Konsultti otti myös valokuvia hormistamme, koska hän ei osannut mitenkään selittää tuota hormin siirtymää, vaikka vakuuttelikin ettei se voi räjäytyksistä johtua.

Finnrock ja samat miehet taas asialla, joiden mukaan räjäytykset eivät ole vaurioittaneet asumuksia. Finnrock teki ennakkotarkistukset ja jälkitarkistukset ja vauriot eivät muka johdu räjäytyksistä. Kiinteistöt on katselmoitu ennen louhinnan aloittamista. Louhinnan alkamisen jälkeen on kiinteistöihin tullut vahinkoja älyttömistä ja erittäin rajuista räjäytyksistä.
Toisessa päädyssä molemmissa sivuissa on harkossa mittavat halkeamat ja harkosta on lohjennut n. 5 cm halkaisijaltaan paloja irti. Rasvamontussa on harkko mennyt vaakasuunnassa puolesta välistä harkkoa halki. Puurunkoisessa seinässä ovat kipsilevyjen saumat pullistuneet. Talon kaikki tulisijat on katselmoitu ennen louhinnan aloittamista ja niissä ei ollut mitään vaurioita Yläkerran leivinuunista ovat kaikki saumat halki. Laattalattiaa on irronnut ja haljennut. Alakerrassa on pesuhuoneesta laattaseinä ja laattoja haljennut, lisäksi esiintyy saumahalkeamaa. Kodinhoitohuoneessa on keskellä seinää laattoja halki. Hormissa on halkeamia. Alakerran vuolukivitakassa ovat saumat haljenneet. Rinteessä olevassa maakellarissa on harkoissa halkeamia. Talon ulkopuolella on maa painunut. Parvekkeen pilarit ovat vääntyneet ym. Lapset heräävät päiväuniltaan…

Espoo: Finnrock asialla. Talot särkyvät, kaivot kelvottomia ja räjähdettä myönnetään käytettävän 19 000 kiloa. Samat konsultit kumoavat haitat. Lehdissä on ollut suuria juttuja.

Vantaalla on murskaamon räjäytyksien vuoksi esimerkiksi takka irronnut seinästä ja valtavia talovaurioita on tullut muillakin. Asukkaiden mukaan vauriot ovat tulleet samanaikaisesti rajujen räjäytysten jälkeen, pääasiallisesti vuonna 2013. – On savupiipun sortumaa, halkeamia perustuksissa ja tiiliseinissä. Savut tulevat sisälle, kun savumuurit ovat hajonneet eikä tulisijoja voi käyttää. Toisesta talostani ehtyi vesi ja kumpaankin taloon on tullut halkeamia.
http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/377100-tass

Oma tapauksemme: talot särkyi toistuvista räjäytyksistä: savupiiput halki päästä päähän, kaakelit halki seinissä, kivet lensi pihoihin räjäytyksissä ym. Oikeus vahvistanut kaikki vauriot KHO:ta myöten, mutta viranomaispeittely jatkui siitä huolimatta. Finnrockin konsultti näki silmiensä edessä, että räjäytykset ovat tuhansia kiloja ja oikeudessa väitettiin 5 kiloa suurin räjäytys ja ko. määrällä ei voi tulla vaurioita.

Kontiolahdella räjähdysainetta 8500 kiloa kertaräjäytys. Sama konsultti asialla kuin meilläkin, ja väitti ettei voi johtua räjäytyksestä. Valtavat talovauriot – kaakelit rikki seinissä, tulisijat halkeamilla, suuria tukkeja katkennut räjäytyksien seurauksesta, lammesta irtosi veteen laajasti lammen reunat ym.

Omassa tapauksessa lupa-asioissa kunta toi esille: ”Räjäytystoimintaa ei ole huomioitu eikä siihen liittyvää lainsäädäntöä. Luonnollisesti niitä on noudatettava.” POLIISI salasi louhijan käyttämät räjähdemäärät ja kävi tarkistamassa muutamia kiloja kuukaudessa käytetty, vaikka näkivät silmiensä edessä, että tuhansia kiloja kertapaukut ja käyttömäärät olivat aivan muuta mitä tarkistivat.

Karua luettavaa lupa asioista Espoon Kulmakorvesta: ”Suuret räjäytykset ovat jo aiheuttaneet Mustanpurontien asunnoissa vaurioita, jotka Rudus on kertonut johtuvan rakennusvirheistä”. Rudus on louhinut ylisuurilla louhintaräjäytyksillä käytännössä vailla viranomaisvalvontaa:
sadat talot on vaurioituneet räjäytyksissä. Espoossakin muistutuksen liitteenä on 9 kpl Mustanpurontien asukkaiden lausuntoa kesäkuulta 2010 Ruduksen louhinnoista, korutonta kerrottavaa.

Rudus on louhinut ylisuurilla louhintaräjäytyksillä käytännössä vailla viranomaisvalvontaa. Vuosia kestäneet voimakkaat louhintatärinät ruhjeisissa kallioissa ovat suurin syy talousvesien pilaantumiseen.

Lupaehtojen vastainen ylisuurten räjäytysten tärinät ovat jo vuosia haitanneet lähiasukkaiden elämää.
Esitetyt pölyn- ja meluntorjuntatoimenpiteet eivät ole riittäviä. Hakemuksen kohdassa 9 todetaan, että kerralla räjäytettävä kenttä on tavanomaisesti 5 000 m3. Tälläkään kertomalla ei ole mitään tekemistä totuuden kanssa. Esim. 7.2.2014 räjäytettiin kenttä, jonka koko oli 29 607 k-m3 . Lisäksi on ollut runsaasti yli 20 000 m3 kenttiä.


Valtavat talovauriot hoidetaan kautta maan räjähdetehtaan Forsitin omistaman Finnrockin konsulttien toimesta näkymättömiksi, vaikka asukkaiden taloista hajoaa takkoja, kaakelit lentelevät irti, kivijalat särkyvät, kivet lentävät ja kaivot tuhoutuvat jne., kun murskaamoilla räjäytellään. On satoja tapauksia, joissa Finnrockin konsultit: ”ei voi johtua räjäytyksistä.” Mittarit eivät muka rekisteröi tärinää ja keksitään tuuli tai jokin muu syy. Räjäytykset todellakin vavisuttavat taloja kilometrien päässä ja ovat maanjäristyksiin verrattavissa kuten seismologian mittauksetkin osoittavat: ”Räjähdys havaittiin poikkeuksellisen voimakkaana myös Helsingin yliopiston Seismologian Insitituutin mittauksissa, jossa sen voimakkuudeksi kirjattiin 1.6 magnitudia. Seismologian Instituutista kertoo, että alueelta on tehty räjähdyshavaintoja aiemminkin.” Ympäristötärinät ovat maanjäristyksiin verrattavia. Konsulttifirma Finrock ilmoittaa silti vain: ”ei tärinähaittaa” ja tällä laiton toiminta voi jatkua kautta maan.

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/maa-jarisi-jaali…

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/kuului-tosi-iso-…
Räjähdys havaittiin poikkeuksellisen voimakkaana myös Helsingin yliopiston Seismologian Insitituutin mittauksissa, jossa sen voimakkuudeksi kirjattiin 1.6 magnitudia.

http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/377100-tass –Räjähdys oli irrottanut takan seinästä. Sen päivän jälkeen se on ollut käyttökiellossa, Häkkinen kertoo.

+1
Sanna50
Oulainen

Olen Sanna Tenkula Oulaisista ja taistellut yli 30 vuotta ympäristörikosta vastaan. Pihapiirissämme on ollut vuodesta 1982 lupaehtojen vastaisesti toiminut louhimo. Räjähdysainelain määrittelemällä asutulla alueella käytettiin räjähteitä sadoista tuhansiin kiloihin. Alue on nyt vaarallinen ja turvaton, koska maisemointi on käynyt mahdottomaksi.
Olen käynyt monet oikeudenkäynnit ja pystynyt näyttämään toteen kotimme vaurioitumisen ja pysyvän, kohtuuttoman melu-, pöly- ja tärinähaitan, mutta siitä huolimattta valvontaviranomaiset eivät ole toimineet, vaan asian peittely jatkuu.
Viranomaisvaltonta ei toimi, koska toinen toisensa jälkeen peittelevät edellisen tekemisiä laittomuuksiin saakka. Suomi ei ole lähelläkään oikeusvaltiota, sillä samaa tapahtuu joka puolella Suomea.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu