Colorado on varoittava esimerkki – kannabiksen viihdekäyttöä ei tule vapauttaa

Kansalaisaloite kannabiksen käytön dekriminalisoinnista on tulossa eduskunnan käsittelyyn. Kannabistuotteita ovat hasis, hasisöljy ja marihuana.

Asukasluvultaan ja pinta-alaltaan Suomen suuruusluokkaa oleva Coloradon osavaltio vapautti kannabiksen viihdekäytön 2012. Sen jälkeen liikennekuolemat, joissa kuljettajien huumetestissä näkyi marihuanaa, nousivat 109 prosenttia. Coloradossa kuoli 2018 liikenneonnettomuuksissa 632 ihmistä, Suomessa 234.

Kannabiksen laillistamisen jälkeen marihuanan käyttö lisääntyi aikuisilla 94 prosenttia. Marihuanaan liittyvien sairaaloiden päivystyskäyntien määrä kasvoi puolella ja sairaalahoitojen vuosittainen määrä kaksinkertaistui. Itsemurhan tehneistä marihuanaa oli veressä 23 prosentilla vuonna 2017 (vuonna 2013 14 prosentilla). Marihuanan käyttö raskauden aikana ja pikkulasten myrkytykset lisääntyivät merkittävästi.

Jokaista verotuloihin kertynyttä dollaria kohden Colorado käytti noin 4,50 dollaria laillistamisen negatiivisten vaikutusten hoitoon. Suurimmat lisäkustannukset aiheutuivat terveydenhuollon kuluista ja lukion keskeyttämisistä.

Suomen kokoluokan Coloradon osavaltion kokemukset kannabiksen vapauttamisesta eivät ole positiivisia. Näiden esimerkkien lisäksi on tiedossa, kuinka kannabis on suuri riskitekijä psykoosin puhkeamiselle. Psykoosi on vaarallinen tila, jossa henkilön todellisuudentaju on heikentynyt ja hänellä on huomattavia vaikeuksia erottaa, mikä on totta ja mikä ei. Kannabis altistaa myös skitsofrenian puhkeamiselle, joka on yksi vaikeimmista ja haastavimmista psykoosisairauksiin kuuluvista mielenterveyden häiriöistä.

Terveyshaittojen lisäksi Coloradossa on havaittu verottoman (eli laittoman) kannabiksen myynnin kasvaneen suuremmaksi kuin koskaan.

Suomen ei pidä lähteä samalle tielle. Lääkekäyttöön tarkoitettu kannabis on asia erikseen.

Julkaistu sanomalehti Karjalaisessa lyhennettynä 10.11.2019

SannaAntikainen

Mielipiteeni edustavat vain omaa kantaani ja vain omia mielipiteitäni. - Kansanedustaja - Lähihoitaja, sairaanhoitajaopiskelija <a href="http://www.antikainensanna.fi" title="www.antikainensanna.fi">www.antikainensanna.fi</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu