Soterakennusmiehiä etsinnässä

Hyvinvointialueet tulevat. Ensimmäisenä se näkyy konkreettisesti kansalaiselle vaaleina, joissa he pääsemme käyttämään äänioikeuttamme ensi vuoden tammikuussa ja valitsemaan parhaat mahdolliset päättäjät uusille alueille.

Valittavilla luottamushenkilöillä onkin ratkaiseva rooli siinä, millaiseksi alueiden palvelut muodostuvat. Tehdäänkö alueita vanhaan pohjautuen vai rakennetaanko rohkeasti tulevaisuuden ihmislähtöistä, älykästä palvelujärjestelmää ja vaikuttavampaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa.  Juuri uudet päättäjät valitsevat sotepalveluiden kehittämisen suunnan ja siksi tulevat vaalit ovat mitä tärkeimmät meidän kansalaisten kannalta.

Rakennettavilla hyvinvointialueilla on todellinen mahdollisuus lähteä täysin uudessa asennossa uudistamaan palveluita ja palveluprosesseja ja ottaa ennakkoluulottomasti käyttöön uusia innovaatioita. Samalla olisi tärkeää vahvistaa tutkimuksen asemaa eikä antaa sen jäädä muiden asioiden jalkoihin.

Tekoäly, data, digitalisoituvat sote-palvelut, uudet lääke- ja terveysteknologiainnovaatiot antavat mahdollisuuksia tuottaa aivan uudenlaisia, ihmislähtöisiä sote-palveluita.  Uusia hyvinvointialueita rakennettaessa tuleekin pohtia, miten palvelut voidaan nostaa aivan uudelle tasolle uusien innovaatioiden avulla. Se myös antaa mahdollisuuden vauhdittaa terveysalan kasvua ja luoda uusia korkean osaamisen työpaikkoja.

Innovaatioiden hyödyntämisen lisäksi palveluita tulisi johtaa tulevaisuudessa entistä vahvemmin tieto- ja vaikuttavuusperusteisesti nähden yhden tai parin budjettivuoden ylitse. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että yhteiset rahat ja voimavarat kohdennetaan sinne, missä niillä saadaan eniten hyvää palveluiden käyttäjälle. Sote-euro voidaan nähdä investointina ihmisiin ja hyvään yhteiskuntaan.

Mitä enemmän asiaa pohtii, palaa takaisin siihen, mitä tulevissa vaaleissa valittavilta luottamushenkilöiltä vaaditaan. Heidän tulee olla ennen kaikkea kykeneviä johtamaan muutosta. Samoin heiltä vaaditaan osaamista ymmärtää poliittista päätöksentekoa kunta-, aluetasolla ja kansallisella tasolla sekä kykyä nähdä asioita yli hallinnon ja toimijarajojen.  Juuri siksi on tärkeää saada ehdokkaiksi myös kuntien ja valtakunnan päätöksentekijöitä.

Tarvitaan myös luottamushenkilöitä, joilla on monipuoliset taustat. Hienointa olisi, jos hyvinvointialueiden päätöksentekijäjoukko koostuisi erilaisista kokemustaustoista, mutta heitä yhdistäisi ennakkoluulottomuus, uteliaisuus ja nälkä vauhdittaa aivan uudenlaisten vaikuttavampien palveluiden kehittämistä pysähtyneisyyden sijaan. Puolueiden ohjelmissa tulisi antaa heille vankka pohja toimia, koska juuri nyt on oikea aikaikkuna ottaa palveluiden kehittämisloikka.

Kyky johtaa muutosta nousee ylitse muiden vaatimusten. Sitä tullaan tarvitsemaan ennen muuta hyvinvointialueilla viranhaltijoilta, mutta myös valittavilta luottamushenkilöiltä.  Edessä on aikakautemme suurin muutos, jossa on kyse meidän kaikkien suomalaisten palveluista ja  parin sadan tuhannen sote-ammattilaisten työpaikoista – työarjesta.

Ratkaisevaa onkin, miten juuri sote-ammattilaisten osaaminen saadaan käyttöön maailman parhaiden sote-palveluiden kehittämiseksi yhdistettynä eri sidosryhmien kanssa tehtävään yhteistyöhön.  Tavoitteena tulee olla maailman paras tulevaisuuden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä, johon tullaan tutustumaan maailman eri kolmilta vastaavasti kuin peruskoulujamme. Asia, josta Suomi tunnetaan huippumaana.

0
SannaLauslahti

Toimin Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajana. Sitä ennen olin 11 vuotta kansanedustajana ja tuotakin pidemmän ajan Espoon valtuutettuna. Yhteiskunnalliset asiat ovat lähellä sydäntäni - maailman parantaminen on osa elämääni. Koulutukseltani olen hallintotieteiden tohtori ja kauppatieteiden maisteri.
Olen syntynyt Helsingissä. Kotikaupunkini on Espoo. Harrastan mm. juoksua, uintia ja joogaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu