Tonttikauppa ei uhkaa isänmaata
Epäluuloa, pelkoa, populismia. Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd) puhuu lempiaiheestaan. Sillä hän nousi eduskuntaan 2011: vastustamalla venäläisten tontti- ja kiinteistökauppoja.
Ilta-Sanomien kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista ei pidä siitä, jos venäläinen ostaa talon naapurista. Mahdollisesti juuri siksi 101 kansanedustajaa on allekirjoittanut lakialoitteen, jolla halutaan kieltää EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta tontti- ja kiinteistökaupat.
Vaikea kuvitella, että juuri ketään häiritsee, jos amerikkalainen tai kanadalainen ostaa Suomen rauhasta kesämökin. Sehän jopa hivelee kansallista itsetuntoa: kaunis luontomme, kaunis isänmaamme, kiinnostaa muitakin. Lakialoite on tehty venäläisiä varten, mutta vain yhdeltä kansallisuudelta kieltäminen olisi – niin – rasismia.
Valtioiden välisten suhteiden tulisi perustua vastavuoroisuuteen. Venäjän valtio kieltää ulkomaalaisten kiinteistökaupat raja-alueiltaan, sieltä minne suomalaisten vähäinen mielenkiinto kohdistuu. Loogista olisi antaa samalla mitalla takaisin.
Mutta rakennetaanko niin hyvää naapuruussuhdetta? Ollako tuomari vai lääkäri?
Meillä suomalaisilla on kaikki historialliset perusteet vaikeaan Venäjä-suhteeseen. Historiaa emme voi emmekä saa unohtaa, mutta Venäjä-suhteemme olisi päivitettävä tähän aikaan. Ulko- ja turvallisuuspoliittisesti kaikkein rakentavin on se tie, jolla edistämme osaltamme Venäjän kehittymistä myönteiseen suuntaan.
Avautuminen kansainvälisesti on Venäjälle hyvä suunta. Siitä on meille myös välitöntä taloudellista hyötyä, mikä Itä- ja etenkin Kaakkois-Suomessa näkyy kaikessa. Uusia kauppakeskuksia, hotelleja ja kylpylöitä nousee. Vaatteet, elektroniikka ja elintarvikkeet käyvät kaupaksi. Se tuo Suomeen työtä ja tuloja.
Venäläisten matkailumielenkiinto Suomea kohtaan ei ole hiipumassa, mutta ensimmäinen ja toinenkin aalto on jo löytänyt myös kauemmas. Lentoreittien ja tiedonvälityksen kehittymisen myötä nuori, kansainvälisempi ja kielitaitoisempi venäläissukupolvi ei tyydy pelkkään lähimatkailuun. Tulemme vielä keskustelemaan siitäkin, millä saamme venäläisten mielenkiinnon palautettua Suomeen.
Yksi keino kiinnittää mielenkiintoa – sitouttaa matkailueuroja ja esimerkiksi liike-elämän investointihaluja – on edistää loma-asuntokauppaa, ei kieltää sitä.
Koko maakauppakeskusteluun liittyy paljon tunnepuhetta. Isänmaata ei olla ostamassa jalkojemme alta. Venäläisten maa- ja tonttiomistukset Suomessa ovat vahvasti liioiteltuja. Kaikkiaan ulkomaalaisten osuus kiinteistökaupasta on prosentin luokkaa.
Ulkomaiset omistukset voitaisiin kyllä rekisteröidä nykyistä paremmin. Se olisi järkevää jo siksikin, että kiinteistöveron perintä ulkomailta tehostuisi.
Jos Kymäläisen lakialoite menestyisi, olisi se askel taaksepäin matkalla kohti globaalisti avointa ja vapaata kauppaa. Suljetumpi talous ja muurien rakentaminen ovat mennyttä maailmaa. Ennakkoluulojen murtaminen on paitsi avartavaa, myös taloudellisesti kannattavaa.
Sanni Grahn-Laasonen
Kirjoittaja on Kokoomuksen kansanedustaja Hämeestä.
Kolumni on julkaistu Nykypäivässä 3.1.2014.
Tekstiä muutettu 8.1.2014. Suna Kymäläinen nousi eduskuntaan vuonna 2011, ei vuonna 2007.
Kokoomus puolueena viljelee epäluuloa, pelkoa, populismia ja vastustaa henkeen ja vereen sitä, että Suomessa mukulat voisi opisikella kouluissa ruotsin kielen sijasta Venäjää.
Tälläkö sitä hyvää hyvää valtioiden välistä suhdetta luodaan? Matkailualalle tarvitaan kipeästi venäjän kielen taitajia.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Suomessa voi venäjää opiskella. Itsekin innostuin venäjän kielestä muutamia vuosi sitten ja suoritin siitä lukion kurssin iltalukiossa ja kävimpä kirjoittamassa eximin yo-kirjoituksissakin.
Varsinaiseen blogin aiheeseen sanoisin, että tervetuloa vain venäläiset kesämökkiläiset. Mutta kyllä jokin keino pitää keksiä siihen epäoikeudenmukaisuuteen, että suomalaiset eivät voi eivätkä saa ostaa maata Venäjältä. Eivät edes omia entisiä maitaan.
Eli hehtaari hehtaaria vastaan. Kun venäläinen ostaa Suomesta hehtaarin tontin, niin suomalaisten pitää saada ostaa samansuuruinen maapala Venäjältä. Jos siihen ei muuten voida päästä, niin sitten rajotetaan venäläisten maakauppoja Suomessa
Ilmoita asiaton viesti
Luuletko, että se auttaa? Ja kuinka moni suomalainen on oikeasti kiinnostunut omistamaan maata Venäjältä?
Tällaisessa hölmöilyssä jää helposti Musta Pekka käteen. Venäjä ei muuta käytäntöjään, mutta venäläiset menevät Suomen sijaan Viroon ja sitten jää huomattava määrä euroja saamatta ja työpaikkoja luomatta.
Todellisuudessa Kymäläisen ym motivaationa väijyy vanha kunnon venäläisviha. Ei haluta myydä pyhää maata ryssälle. Jokainen voi tietysti hyysätä omia patoutumiaan, mutta ei niiden tule vaikuttaa kansalliseen lainsäädäntöön.
Ilmoita asiaton viesti
Jaakko
Minulla on ollut jo vuosia mökki vuokratontilla Venäjällä. Olisin voinut ostaa tontin, mutta koska muutkin ovat vuokralaisi, niin minulle riittää sama kohtalo.
Ilmoita asiaton viesti
Hemmo, miten on viisumien laita? Kuinka paljon voit oleilla siellä.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan missään Euroopan unionin maassa lainsäädäntöä mikä kieltää EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta tontti- ja kiinteistökaupat?
Minä en tiedä. Kertokaa tietävät!
Jos ei ole, asettaa se tämän kaltaiset pölhö-suomalaiset hankkeet omaan arvoonsa. Ja vaikka olisikin, asettaa se silti.
Ilmoita asiaton viesti
Kansanedustaja Grahn-Laasonen kirjoittaa: ”Tulemme vielä keskustelemaan siitäkin, millä saamme venäläisten mielenkiinnon palautettua Suomeen”.
Täällä Puheenvuorossa oli vain muutama päivä sitten mielenkiintoinen kirjoitus venäläisten matkailijoiden rajusti kasvavasta Viro-kiinnostuksesta. Matkailua tutkineen Taneli Dobrowolskin mukaan on tärkeää miettiä, miten Suomen kilpailukykyä ja houkuttavuutta matkailumaana pidetään yllä tulevaisuudessa.
Tässä aihetta käsittelevä uutinen:
http://www.uusisuomi.fi/raha/65382-suomen-vuotuine…
Ilmoita asiaton viesti
Kreikka on maailman johtavia matkailumaita. Hyvin pyyhkii??
Ilmoita asiaton viesti
Meinaatko, että pyyhkisi paremmin, jos turismi lloppuisi?
Ilmoita asiaton viesti
Meinaan lähinnä, ettei Kreikasta tartte ottaa mallia.
On tärkeämpiäkin arvoja kuin turistien palveleminen.
Ilmoita asiaton viesti
Ovatko sitten koneenrakennus tai tietokonepelien tekeminen myös arvoja? Ei, vaan ne ovat aloja, jotka tuottavat Suomeen työpaikkoja ja hyvinvointia. Kuten turismikin.
Ilmoita asiaton viesti
Kuvitteletko, ettei työpaikkoja ja hyvinvointia ole mahdollista saada kuin jotain myymällä?
Ilmoita asiaton viesti
En pelkästään kuvittele, vaan näin on. Oli sitten kyseessä maatalous, parturi-kampaamo tai konepaja, palkka tulee siitä että myyt tuottamasi tavaran/palvelun jollekin.
Ilmoita asiaton viesti
Tietenkin palkka tulee työstä. Mutta työ voi tuottaa hyvinvointia suoraan, ilman palvelun myymistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys blogin kirjoittajalle:
Millä tavoin puolueesi Kokoomus hyödyntää veljellisiä suhteitaan Yhtenäiseen Venäjään, jotta suomalaisille saadaan oikeus ostaa maata Venäjältä Suomen lähialueilta?
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla turhaa sellaista toivoa ainakaan ennen kuin Suomi on sotilaallisesti liittoutunut Venäjän kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Arvostaisin kovasti, jos blogisti itse vastaisi. Ylipäätään näissä blogeissa on nostettava hattua niille poliitikoille, jotka uskaltavat osallistua kirjoituksensa aiheuttamaan keskusteluun.
Mitä taas sotilaalliseen liittoutumiseen tulee, kaikkein fiksuinta (Venäjän itsensä kannalta) olisi, että Venäjä liittoutuisi länsimaiden kanssa. Vain se antaisi Venäjälle turvan Kiinaa vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Myydään tontteja, mutta pitäkäämme luonnonvarat, malmit ja pohjavedet kansallisena omaisuutenamme. Meillä oikeus pohjavesiimme siinä missä öljyvaltioilla öljyynsä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö maa ole luonnonvara?
Ilmoita asiaton viesti
Naiset on luonnonvara (äiti maa).
Ilmoita asiaton viesti
Ihminen on tuhoeläin.
Ilmoita asiaton viesti
Nainenkinko?
Ilmoita asiaton viesti
Etkö Jarmo pidä naista ihmisenä? Ei kai kaikki naiset sentään ole jumalattaria ?
Ilmoita asiaton viesti
”Kaikkiaan ulkomaalaisten osuus kiinteistökaupasta on prosentin luokkaa.”
Tämä on outoa, että tätä ulkomaalaisomistusta puolustellaan sillä, että se on ”vain vähäistä” – siinähän samalla myönnetään, että se olisi suomalaisille haitallista, jos se menisi tietyn prosenttiosuuden yli.
Mikä on tuo prosenttiosuus että se alkaa olla suomalaisille haitallista?
Ei sellaista prosenttilukua ole, jokainen myyty tontti on osaltaan haitallinen, sehän jo myönnetään tuossa perustelussa ”vain vähäistä”. Saadaan siitä toki rahaa, mikä kompensoi asiaa, mutta se ei muuta sitä, etteikö se olisi haitallista(kin).
Ilmoita asiaton viesti
Viinikin on terveellistä kohtuudella nautittuna.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Suomessa juuri viininviljely kannata. Myyvätkö venäläiset maata mustanmeren rannoilta?
Ilmoita asiaton viesti
Uskoakseni myyvät. Vain rajoilla on alueita, joilla ulkomaaliset eivät voi omistaa maata, vuokrata voi.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa Mustanmeren rannikko olla Saimaan rantatontteja kalliimpi?
Kaiketi on venäläisille hyvää bisnestä rakentaa turistirysiä Saimaan rannoille.
Ilmoita asiaton viesti
Sittenkö se rajoitus laitetaan voimaan, kun omistukset menevät yli jonkun tietyn rajan? Miten sopiva raja määritellään, äänestetäänkö siitä? Eduskunnassa?
Kaikki maa ei ole samanarvoista, eikä sitä voi pelkällä aluemäärällä arvottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pääkaupungistakin on myyty rakennus johon mahtuu vaikka ohjustukikohta.
Ilmoita asiaton viesti
Asustelin toistakymmentä vuotta Kymäläisen kotipitäjässä. Siltä omakotialueelta myytiin tuona aikana 12 taloa, joista yhdentoista ostaja oli venäläinen. Siistejä ja rauhallisia naapureita.
Paikallisesti voi todeta, että hiukka enemmän kuin prosentti, Ruokolahdella tuolloin lähes 90 prosenttia ja suuruusluokka oli sama sen naapuripitäjissäkin. Tästä kyllä tulee ongelmia, kun dosentti ryhtyy pauhaamaan siitä, kuinka vandalismi ja asuntomurrot kohdistuvat venäläisiin. Silloinhan Venäjän täytyy ryhtyä puolustamaan kansalaistensa oikeuksia Suomessa.
Siitä oikeudesta ostaa maata Venäjältä, on tapanani todeta, että pahin painajainen olisi, jos Venäjä aseellisella selkkauksella uhaten pakottaisi meidät ottamaan Karjalan takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Pelko siitä, että venäiset ostavat maamme, ei ole toteutunut. Venäläisten kiinteistökauppojen osuus lienee suuruusluokaltaan vajaa yhden prosentin luokkaa. Varmaankin painopiste on Kaakkois-Suomessa.
Kyllä venäjänkieltä valtiovallan toimenpiteillä pitäisi kyseisellä alueella painottaa. Varmaankin ongelmiakin tulee, mutta niihin pitää varautua.
Kyllä vastavuoroisuuteen tulisi pyrkiä, että suomalaisilla olisi mahdollisuus ostaa. Venäläisillä voi olla huoli siitä, että sodassa Suomi menetti noin 10 prosenttia pinta-alastaan. Venäläisten asenne saisi muuttua suopeammaksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Pelko siitä, että venäiset ostavat maamme, ei ole toteutunut. ”
Sittenkö vasta pitää olla huolissaan kun se toteutuu?
Jokainen ulkomaille myyty tontti on (käytännössä) markkinoilta pois, Suomen kansalaisten ulottumattomissa. Saadaan siitä toki rahaa, mikä kompensoi asiaa, mutta se ei muuta sitä, etteikö se olisi haitallista(kin).
Tontit, jos mitkä, on niukkuushyödykkeitä, ja mielestäni oman maan kansalaisilla pitäisi olla niihin etuoikeus. Mutta tietenkin asian voi nähdä niinkin, että tässä maailmassa raha ratkaisee.
Miksi muuten Ahvenanmaalla on kotiseutuoikeus?
Ilmoita asiaton viesti
Lisää kysyntä kasvattaa hintoja, se sopii Kokoomukselle, sille ei ole väliä jos hinnat karkaavat ja kantaväestöltä loppu maksukyky.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös Suna noussut eduskuntaan 2011?
Ei ole vissiin blogisti ja kansanedustaja hirveesti hallituspuolueen tovereihin tutustunut?
Ei vissiin Sanni hirveesti käy tai oleile täällä rajan pinnassa? Tässä yksi esimerkki saimaanrannasta ja venäläisestä omistuksesta…
http://willimiehenjaljilla.blogspot.fi/2012/10/jou…
Näitä on muitakin.
Päinvastoin Putinia saattaa ottaa pattiin, että venäläiset uusrikkaat sijoittavat tuloja Suomeen jossa niitä ei voida venäjältä käsin verottaa. Eräs eteläsavolaisen lomakylän ostanut venäläinen totesi suoraan että hän mielummin sijoittaa yrityksen tulot kiinteistöihin Suomessa kun Venäjällä voidaan keksiä vero jos menee liian lujaa. (Mutta ei mitään toimintaa pistä pystyyn, kunhan pitää kiinteistöt omistuksessaan)
Ilmoita asiaton viesti
Uskon Venäjän poliittisen johdon mielessään olevan vastaan rahavirrasta Suomeen. Maksetaan ylhintoja, sijoitettua pääomaa ei koskaan saada takaisin. Niiden kiinteistöjen käytöstä Virtaa huomattavia rahoja Suomeen. Suna ajaa Putinin etuja. Hyödyllinen hölmö poliittisella ilmaisulla.
Ilmoita asiaton viesti
Ei rahaa ole pääomaa ennen kuin se sijoitetaan johonkin.
Ilmoita asiaton viesti
Sanonkin kyllä sijoitettua pääomaa… Venäläisille rantakiinteistön ostajille päätarkoituksena on varmasti käyttää niitä lomailuun ja turismiin Suomessa. Jossain määrin käyttö tulee olemaan myös muille venäläisille vuokraaminen, ja pitemmällä aiakavälillä odotetaan ehkä kiinteistön arvonnousua. Nouseehan sekin, mutta kun alkujaan on maksettu 1,5-2 kertainen hinta, niin aikaakin pitää kulua.
Ilmoita asiaton viesti
Sijoitetun pääoman arvo = ostetun kiinteistön arvo.
Ilmoita asiaton viesti
Eteläkarjalaisena olen samaa mieltä kuin kirjailija Jari Tervo: ”Venäläiset eivät ole enää meidän vihollisiamme, mutta rohkeata olisi väittää heitä historian pitkän varjon vuoksi meidän ystäviksemme. He ovat asiakkaita.”
Tämä ajattelu näyttää olevan yleisempää Etelä-Karjalassa kuin muualla Suomessa. Etelä-Karjalan asukkaista lähes 90 % vastustaa venäläisten viisumivapautta, kun koko maassa lukema on noin 50 prosentin luokkaa.
Etelä-Karjalassa jos missä venäläiset ovat tärkeitä asiakkaita ja varsinkin näinä aikoina. Kauppojen kassat kilisevät ja kahisevat rupla-asiakkaiden vuoksi. Hyvä niin.
Silti meidän kannattaa muistaa historian opetukset. Venäjän ja venäläisten kanssa on pidettävä hyvät välit, mutta silti omia kansallisia etuja puolustaen.
Valitettavasti aina näin ei ole ollut.
Nyt on ajankohtainen asia venäläisten kiinteistökaupat. Naapurimme saavat vapaasti ostaa meidän kansallista omaisuuttamme. Esim. Ruokolahdella Etelä-Karjalassa jopa kolmannes kiinteistökaupoista on venäläisten tekemiä.
Suurin osa eteläkarjalaisisa vastustaa venäläisten kiinteistökauppoja, koska suomalaisilla ei ole samaa oikeutta venäläisten valloittamilla alueilla, ja koska kauppoihin liittyy hyvin usein rahapesua. Lisäksi emme halua kotiseutumme venäläistyvän yhtään enempää.
Tällä hetkellä Suomen laki tekee paikkakunnasta kaksikielisen, jos siellä on kielivähemmistöön kuuluvia vähintään 3000 henkilöä. Laki koskee suomen- ja ruotsinkielisiä, mutta maassamme asuvat venäläiset ovat valmiit vaatimaan samoja oikeuksia. Näin kertoi Suomen venäläisyhdistysten puheenjohtaja eräässä tilaisuudessa. Suomessa on kolme kaupunkia, joissa tuon rajan ylittyminen on lähellä: Imatra, Lappeenranta ja Kotka.
Eduskunnassa jätettiin joulun alla lakialoite, jonka allekirjoitti 101 kansanedustajaa. Aloitteessa halutaan rajoittaa venäläisten ja muiden ETA-alueen ulkopuolisten maiden asukkaiden oikeutta ostaa suomalaisten kiinteistöjä. Lakialoitteen allekirjoitti kaikki perussuomalaisten kansanedustajat, noin puolet keskustan ja noin kolmannes demareiden ja kokoomuksen kansanedustajista.
Lopuksi totean, että kokoomuslaisen maailmankatsomuksen mukaan kaikki on kaupan.
Ilmoita asiaton viesti
Voi kun lakkaisikin kilänä ja kahina. Olisi vähemmän kähinänkin aihetta.
Ilmoita asiaton viesti
Onko sinulla Reijo lomakiinteistöä venäläisten himoitsemalla alueella. Eipä tietenkään. Jos on ollut niin ei olisi enää. Voi arvailla kenelle se olisi myyty.
Ilmoita asiaton viesti
Suna Kymäläinen toimii johdonmukaisesti. Hän kiinnitti ensimmäisenä huomiota epäsuhtaisiin maakauppoihin ja nosti kissan pöydälle.
Nyt kansanedustajana hän tehnyt johdonmukaista työtä tavalla, jonka lupasi tehdä ennen vaaleja. Takki ei siis kääntynyt. Siitä isot pisteet.
Tässä blogissa ilmoitetaan heti kättelyssä kyseessä olevan epäluulo, pelko ja populismi. Tämä onkin oikea tapa tukahduttaa asiallinen keskustelu heti alkuunsa.
Hiukan myöhemmin ilmoitetaan kyseessä olevan rasismin.
Tästäpä sitä onkin hyvä jatkaa, kun kaikki blogistin kanssa toista mieltä olevat on tullut jo leimattua ties miksi.
Valtioiden väliseen naapuruussuhteen rakentamiseen tarvitaan aina molemmat osapuolet.
Meillä tulee olla kanttia ottaa puheeksi myös vähemmän miellyttävät asiat. Nuolemalla ei pitkälle potkita.
Ajatus- että jotenkin voisimme esimerkillä muuttaa Venäjä nimisen jättivaltion johonkin suuntaan-on lapsellinen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole tiedossa venäläisten maanomistuksen määrää. Pari vuotta sitten eräs kaakkoissuomalainen lehti oli tutkinut asiaa ja sai sen suuruudeksi 5 000-15 000 ha. Tuon kekiarvo olisi siis viiden kilometrin säteellä piirretyn ympyrän kokoinen, alle 0,3 promillea koko Suomesta, ja siis vain alle prosentin kaikesta ulkomaalaisesta maanomistuksesta Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä kai tähän plokiin ole muuta lisäämistä kuin, että Kokoomus on Yhtyneen Venäjän veljespuolue. Pikku veljen ei kannata ärsyttää isoa veljeä.
Ilmoita asiaton viesti
On tähän ostokieltoon varmasti poliittis-sotilaalliset syyt. Eivät kaikki muutkaan maat myy kiinteistöjä muunmaalaisille, esimerkiksi Tanska, Saksalaiset ostaisivat mielellään maata ja mökkejä varsinkin Jyllannista, mutta laki ei salli.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan huomasittekin Ville Haapasalon reissut TVssä – venäläiset ovat ihan mukavaa porukkaa. Ei siellä ole mitään ’suomivihaa’ kyllä meidän on korkea aika luopua ’ryssävihasta’.
Katsokaa karttaa; kiukuttelu on korvattava myönteisellä ekonopolitiikalla. Villen pipo ei kiristä. Mahdollisudet on mahtavat.
Ilmoita asiaton viesti
”Mahdollisudet on mahtavat.”
Niin on ja riskit on myös mahtavat!
Milloinkahan esim. Fortum pystyy maksamaan osinkoja Venäjän investointiensa voitoista Suomen valtiolle?
Ilmoita asiaton viesti
Ei tässä ole Venäjävastaisuudesta kysymys, ainakaan minun kohdallani. Minusta tällainenkaan ei tunnu oikealta:
”Swedish multi-millionaire Jonas Wahlström who is among the largest forest owners in Sweden has acquired about 7,000 hectares of land on the island of Saaremaa in the last two years that has made him the largest private land owner on the island.”
”Swede owns about as much land in the municipality as all local forest companies combined.”
http://brilliantfixer.wordpress.com/2010/05/17/swe…
… yksityiset ulkomaalaiset sijoittajat ostavat siis maat Virossakin. Rahalle pitää saada turvasatama, ja maa on hyvä sellainen. Tässä voittavat ainakin ne sijoittajat.
Ilmoita asiaton viesti
Viro ja Ruotsi ovat EU-maita.
Venäläisten maanostokielto voisi tietenkin myös johtaa bulvaanitoimintaan. Maanoston hoitaisi joku etninen venäläinen, (jos siis Suomessa asuvatkaan venäläiset eivät saisi ostaa maata) joka on saanut jonkin EU-maan kansalaisuuden. Todellinen omistaja asuisi Venäjällä.
Ilmoita asiaton viesti
Ovat kyllä, EU-maita. En pidä tuosta EU-säännöstäkään. Ehkä edustan jyrkkää linjaa asian suhteen, ehkä en..
Pointtina nyt vain se, että tässä ei ollut kysymys mistään venäläisvastaisuudesta (kohdallani), kuten kauhean moni tuntuu ajattelevan.
Bulvaanitoimintaa saattaisi tulla, se on totta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kuin ylempänä jo joku kirjoittikin, on tässä blogitekstissä yksi vuosiluku väärin. Venäläisten kiinteistökauppoja vuonna 2007 aktiivisesti vastustanut ruokolahtelainen Suna Kymäläinen (sd.) ei noussut eduskuntaan 2007 vaan 2011.
Ilmoita asiaton viesti
Miten sen vastavuoroisuuden laita on. Venäjä tarjoaa 15-16 miljoonaa neliökilometrä joilta suomalaiset voivat ostaa maata. Suomi tarjoaa venäläisille 0.37 miljoonaa neliökilometriä.
Jotta se vastavuoroisuus toteutuisi eikä Suomi voi aluettaan suurentaa, niin Venäjän myyntikieltoalueita pitäisi laajentaa vielä ainakin 14 mij neliökilometriä.
Ilmoita asiaton viesti