Kaikki lapset muskariin – tehdään musiikkikasvatuksesta jokaisen lapsen mahdollisuus

Eilen tunsin jälleen ylpeyttä kotikaupungistani. Olemme tehneet Forssassa todella kovasti töitä lasten tasa-arvoisten mahdollisuuksien vahvistamiseksi. Uskomme, että lapsiin ja perheisiin keskittyminen on kestävä tapa ehkäistä syrjäytymistä. Olemme panostaneet varhaiskasvatukseen, nostaneet osallistumisastetta ja toteuttaneet viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen (20h/vko). Olemme tehneet pieniä hienoja tekoja, jotka avaavat lapsille uusia mahdollisuuksia, yhtenä hyvänä esimerkkinä kaikkien eskareiden englanninopetus.

Ensi vuodesta alkaen kaikki viisivuotiaat lapset pääsevät muskariin. Musiikkileikkikoulu tuodaan maksuttomasti päiväkodin yhteyteen, jokaisen lapsen ulottuvilla kotitaustasta riippumatta. Teimme asiasta päätöksen maanantain valtuustossa ensi vuoden talousarvion käsittelyn yhteydessä. Muskarin positiiviset vaikutukset tulevat näin jokaisen lapsen oikeudeksi ja mahdollisuudeksi.

Kyse ei ole pikkujutusta, sillä lapsuuden musiikkiharrastuksella on tutkittuja positiivisia vaikutuksia lapsen oppimiseen. Lapsuuden musiikkiharrastus tekee hyvää aivoille ja tukee esimerkiksi monipuolisesti kielen kehitystä. Aivotutkija, professori Minna Huotilainen on sanonut, että musiikin harrastamisella on ”voimakkaita, yllättäviä positiivisia sivuvaikutuksia”. Erityisiä hyötyjiä ovat lapset, joilla on oppimisen vaikeuksia, tarkkaavaisuusongelmia tai kielellisiä pulmia. Huotilainen onkin nostanut esiin, että on mahdollista, että juuri ne lapset, jotka hyötyisivät varhaisesta musiikkikasvatuksesta eniten ja tarvitsisivat tukea kasvuunsa, eivät pääse sen piiriin. Muskarin tuominen päiväkodin yhteyteen voi olla näille lapsille mullistava mahdollisuus.

Muskarin tuominen päiväkodin yhteyteen on pieni, mutta tärkeä lapsiystävällinen tasa-arvoteko. Kerron siitä ilolla eteenpäin myös siksi, että mahdollisimman moni kunta voisi saada inspiraation seurata perässä.

 

Sanni Grahn-Laasonen

Kirjoittaja on kansanedustaja, Kokoomuksen varapuheenjohtaja, forssalainen kuntapäättäjä, entinen opetusministeri ja innokas musiikin harrastaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu