Koronatestaus on tukossa, miten lasten nuhakausi tuli yllätyksenä?

Kun koulut alkavat ja koittaa paluu päiväkoteihin, lasten nenät alkavat vuotaa. Tämä ei ole yhdessäkään lapsiperheessä yllätys, eikä sen pitäisi olla sitä sosiaali- ja terveysministeriölle eikä päättäjillekään.

Saan nyt todella paljon viestejä vanhemmilta koronatestien ruuhkautumisesta. Puhelinpalvelut ovat tukossa, jonotus linjoille on pahimmillaan tunneissa. Testiin pääsyä voi joutua odottamaan useita päiviä (onneksi ei sentään ihan kaikkialla Suomessa). Tätä seuraa vielä tulosten odottelu, joka sekin kestää jopa useita päiviä, onneksi ei sentään kaikkialla.

Tilanne ei koske vain lapsiperheitä, vaan ihan koko väestöä.

Osa pääsee testiin ja saa tulokset nopeasti työterveydenhuollon kautta tai omalla rahalla, mutta ihmiset eivät ole tässäkään yhdenvertaisessa asemassa, sillä ei kaikilla perheillä ole varaa maksaa satasia testauksesta.

Saamieni viestien pohjalta pieni nuha voi johtaa useiden päivien tai jopa viikon kotona odotteluun, minkä ajan lapsi joutuu olemaan poissa koulusta tai päiväkodista ja vanhemmat töistä. Lasten oppiminen ja koulujenaloitus on häiriintynyt, työelämä on sekaisin, opettajat joutuvat tekemään tuplatyötä ohjeistamalla kotona tuloksia odottelevia koululaisia tekemään etätehtäviä.

Miten on mahdollista, että lasten jokasyksyiseen flunssakauteen ei ole osattu varautua koronatestauskapasiteettia nostamalla?

Mitä kesän aikana tehtiin, jos ei laitettu testauskapasiteettia kuntoon – tehtiinkö mitään?

En halua syyttää yksin maan hallitusta, mutta pakko kysyä, miten voimme jälleen olla tässä tilanteessa, vaikka keväällä testaus luvattiin laittaa kuntoon?

Nythän syksy on vasta alussa, samoin epidemian toinen aalto – mitä sitten, kun koronatilanne oikeasti pahenee ja testauksen tarve vielä moninkertaistuu?

Miksi vieläkään ei ideologisista syistä haluta hyödyntää yksityisen sektorin testauskapasiteettia? Eikö ymmärretä, että sairauspoissaolot tulevat moninkertaisesti kalliimmaksi yhteiskunnalle.

Nyt on viimeinen hetki toimia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu