Verovälttely on varkautta ja sinä maksat sen seuraukset

Verotietojen julkaisu herättää monesti vilkasta keskustelua ja tunnepohjaisia reaktioita, erityisesti Suomessa, jossa veropäivänä keskustelu kiihtyy. Yksi asia on varmaa: verotietojen julkaisu edistää demokratian toteutumista.

Jotkut väittävät vuodesta toiseen, että suurituloisten verotietojen julkaiseminen aiheuttaa kateutta ja on tarpeetonta. He eivät ymmärrä sitä, että verotietojen julkaisu ei ole kateuden lietsomista, vaan se on olennainen osa avoimuutta ja demokratiaa. Verotietojen julkaiseminen tarjoaa arvokasta tietoa siitä, ketkä todellisuudessa käyttävät valtaa taloudellisessa mielessä.

Verotietojen julkaisu edistää avoimuutta yhteiskunnassa. Verotietojen julkaisu tarjoaa tärkeää tietoa siitä, miten verojärjestelmä toimii. Se paljastaa, ketkä maksavat eniten veroja ja ketkä saattavat vältellä verojen maksua. Tämä tieto on keskeistä päätöksenteon kannalta, sillä se auttaa päättäjiä arvioimaan verojärjestelmän oikeudenmukaisuutta ja tehokkuutta.

Järjestelmässä on toki valuvikoja, sillä esimerkiksi listaamattomien yhtiöiden verovapaina osinkoina saadut tulot eivät näy verotiedoissa. Myös erilaisilla omistusjärjestelyillä voi piilottaa tuloja.

Ilman verojen julkistamista olisi vaikeaa arvioida, tarvitaanko verolainsäädännön muutoksia. Nytkin jo uutisissa on saatu kaivettua esiin, miten hyvätuloiset jättävät esimerkiksi eläkemaksut maksamatta tai eivät maksa veroja Suomeen juuri lainkaan. Suuri osa maksaa myös muita vähemmän veroja suhteellisesti ottamalla tulonsa pääomatuloina. Se lienee yksi syy siihen, miksi valtio on velkaantunut rajusti 90-luvulta lähtien.

Verotietojen julkaisu voi täten myös auttaa torjumaan veronkiertoa. Kun suurituloisten verotiedot ovat julkisia, se vähentää heidän mahdollisuuksiaan vältellä veroja. Tämä puolestaan varmistaa, että verotulot ovat riittävät yhteiskunnan tarpeisiin. On huomattava, että suurituloiset eivät ole yksin vastuussa veronkierron ongelmasta, mutta julkisuus auttaa valvomaan, että kaikki noudattavat verojärjestelmää. Vielä kun saataisiin hallitus, joka pyrkii tukkimaan porsaanreiät eikä lisäämään niitä.

 

Lisäksi on hyvä huomauttaa, että verotietojen julkaiseminen ei tarkoita yksityisyyden loukkaamista. Henkilökohtaiset yksityiskohdat, kuten esimerkiksi verovelvollisen kotiosoite, eivät ole julkisia. Tämä tarkoittaa, että verotietojen julkaisu on tasapainoilua avoimuuden ja yksityisyyden suojan välillä.

 

Verotietojen julkaisu on tärkeää avoimuuden, veronkierron torjunnan ja verojärjestelmän oikeudenmukaisuuden näkökulmasta. Se ei ole kateutta lietsova toimenpide, vaan demokratian kulmakivi. Verotietojen julkaisu edistää yhteiskunnan parempaa toimintaa ja auttaa meitä ymmärtämään, ketkä todellisuudessa käyttävät valtaa taloudellisessa mielessä. Avoimuuden nimissä näiden tietojen julkaisu on, kuten edellä mainittu, demokratian kannalta välttämätöntä.

Joten sen sijaan, että lähdette metsästämään kateellisia ihmisiä, ottakaa järki käteen ja miettikää. Suurituloisten verovälttelyn takia sinäkin maksat enemmän veroja.

Muutos omassa veroprosentissa alaspäin on mahdollinen ja samaan aikaan on mahdollista säilyttää hyvinvointivaltio. Tämä vaatii kuitenkin ajatusmallien ravistelua ja rakenteiden murtamista. Jokaisen kansalaisen, riippumatta tulotasosta, tulee olla valmis osallistumaan yhteiskunnan ylläpitoon verojen muodossa.

P.s Oma näkökulmani kumpuaa siitä, millainen verotus on oikeudenmukaista ja kestävää planeetan kannalta. 

Santeri Kärki
Vihreät Tampere

Olen 31-vuotias humanististen tieteiden kandi (historia), sosiaaliturvaetuuksien asiantuntija ja tarkastuslautakunnan jäsen Tampereelta. Lisäksi olen kirjailija.

Intohimon kohteina politiikka ja urheilu, joskus lipsun myös kirjoittamaan muista aiheista.

Yhteydenotot tavoittavat minut nopeimmin kotisivun kautta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu