Hoitoalalle helpotusta vai leikkauksia? Jos valitsit ensimmäisen, unohda oikeistopuolueet

Hoitoalan turvaamisen takia menoleikkausten sijaan tulisi tehdä lisäpanostuksia.

Sote-uudistuksen yhteydessä on tärkeää muistaa myös niitä, jotka tekevät paljon töitä hyvinvointimme eteen. Hoitoala on joutunut erittäin koville korona-aikana ja työtaakka on kasvanut huomattavasti, lomista on joustettu ja työajat eivät aina ole noudattaneet olemassa olevaa lainsäädäntöä. Lisäksi todella moni alle 30-vuotias on harkinnut alanvaihtoa.

Ylikovasta työskentelystään hoitoala on saanut palkaksi lähinnä konvehteja, kädenpuristuksia ja valonäyttelyitä eri kaupungeissa. Samalla hoitajien palkoista päättäneitä tahoja on kutsuttu eri tilaisuuksiin, heidän toimiaan on ylistetty ja palkkioita tarkastettu ylöspäin.

Aluevaaleissa voimme viimein näyttää hoitoalalle, että heidän työtään arvostetaan ja sillä on väliä. Hoitajat niin sairaaloissa, terveyskeskuksissa, vanhuspalveluissa kuin vaikkapa kouluissakin ovat tehneet kovasti töitä ja vaikka ala ei ole oikeistolaisen markkinaliberaalin ajattelun mukaan ”kaikkein tuottavinta”, on se silti yhteiskunnan toiminnan kannalta välttämätön. Palkkojen määrä tulee olemaan myös keskustelussa, kun uudet aluevaltuustot aikanaan aloittavat toimintansa.

Palkkoja tulee harmonisoida ja katsoa, ettei esimerkiksi sairaanhoitaja Akaalla tienaa vähemmän, kuin sairaanhoitaja Tampereella.  Samalla on tärkeää kuitenkin tarkistaa myös tämän Tampereen sairaanhoitajan palkkaa ylöspäin ja näyttää, että heistä aidosti välitetään. Moni – etenkin oikeistolainen taho – on pelotellut palkkojenkorotuksen johtavan leikkauksiin ja valtaviin kulueriin.

Mutta se ei ole totta. Korottamalla palkkoja voidaan vähentää jo pelkästään työstressin johdosta johtuvia sairauspoissaoloja. Korottamalla palkkoja pidetään kiinni jo alalla olevasta työvoimasta ja saadaan uusia henkilöitä mukaan tekemään aidosti merkityksellistä työtä. Uusien toimijoiden jatkuva kouluttaminen tulee myös kalliiksi, kuten sairauspoissaolot ja etenkin kasvanut hoitovelka, josta moni asiantuntijakin on huolissaan. Leikkaukset palkkoihin ja hoitajamääriin vastaavasti tarkoittaa sitä, että hoitokriisi räjähtää entistä pahemmin käsiin. Leikkauksia on luvassa oikeistopuolueilta, sillä ne kuuluvat puolueiden vaaliohjelmaan.

Lisäksi alan henkilöstöä ja heidän toiveitaan ja pelkojaan tulee kuunnella ja saada johtajuus alalla tämän päivän vaatimusten tasolle. Tehyn teettämän kyselyn mukaan peräti 95 % alle 30-vuotiaista hoitajista on miettinyt alanvaihtoa. Jos tästä määrästä menetetään edes kolmannes, niin se vasta kalliiksi tulee.

Aluevaaleissa äänellä on aidosti vaikutus siihen, mitä tulee tapahtumaan jatkossa. Ei ehkä kannata äänestää ehdokasta, joka ajaa bensan hinnan alentamista, kun aluevaaleissa päätetään aidosti tärkeistä asioista, kuten hoitajien työoloista ja palkkauksesta. Siksi olen ehdolla – ajamassa tärkeitä asioita, joita ilman kenenkään meidän arki ei pyörisi sujuvasti.

Santeri Kärki
Vihreät Tampere

Olen 30-vuotias humanististen tieteiden kandi (historia), jalkapallokirjailija, ratkaisuasiantuntija sekä tarkastuslautakunnan jäsen Tampereella.

Kannatan terapiatakuun toteuttamista mahdollisimman nopeasti, jotta talous saadaan nousuun. Ilmastotoimia pitää tehdä välittömästi, koska muuten hinta kasvaa valtavan korkeaksi. Leikkauspolitiikka pitää lopettaa - kaikilla on oikeus inhimilliseen elämään.

Intohimon kohteina politiikka ja urheilu, joskus lipsun myös kirjoittamaan muista aiheista. Kuten jalkapallokirjastani:

Jalkapallon vaiettu matka valtalajiksi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu