Jalkapallon arvokisat ovat aina poliittinen teatteri

Jalkapallo on aina liittynyt tavalla tai toisella politiikkaan ja joka muuta väittää, valehtelee. Jalkapalloa lajina käytetään politiikan kohteena sekä  poliittisten intressien edistämisen välineenä. Seuraavassa on muokattu ote kirjastani ”Jalkapallon vaiettu matka valtalajiksi”.

 

FIFA:n 2000-luvulla tehdyt kisaisäntävalinnat on usein perusteltu ei-poliittisin periaattein. Etelä-Afrikan kisojen koettiin edistävän afrikkalaista jalkapalloilua. Venäjää vastaavasti kehuttiin kisajärjestäjänä kokeneeksi ja maan uskottiin voivan tarjota hyvät olosuhteet urheilulle. Qatar vastaavasti nähtiin paikkana, jonne jalkapallotuotetta voidaan viedä uutena alueena.

 

Korruptiosyytösten (Blatter, Havelange, delegaatit jne.) kautta voitiin huomata, etteivät FIFA:n perustelut kestä päivänvaloa. Jalkapallotuotteen vieminen näihin kohteisiin johtui puhtaasti siitä, että sekä eri maiden palloliittojen johtajat että FIFA:n korkeimmat virkamiehet saivat lahjuksia MM-kisoja hakeneilta mailta. Kaikissa näissä kisaisänniksi valituissa maissa demokratian tilanne on vähintään kyseenalainen ja etenkin Venäjällä ja Qatarissa ihmisoikeusrikkomukset ovat arkipäivää. Venäjällä ei ole kovin laajaa sananvapautta ja esimerkiksi seksuaalivähemmistöihin kohdistuvat vainot ovat vielä nykypäivää. Lisäksi kisojen tarkoitus on Venäjällä ja Qatarilla sama, kuin niin monella taholla oli toisen maailmansodan jälkeisessä maailmassa – näyttää maailmalle, kuinka paljon parempi oma järjestelmä on ja kuinka elämä on oikeasti todella samanlaista kuin länsimaissa ja ihmisoikeusrikkomuksia ei ole olemassa. Kisojen alta saatetaan ajaa ihmisiä pois kodeistaan ja toisaalta toimittajille ei näytetä sitä, millaista on tavallisen kansalaisen elämä. Etenkin Qatar on saanut vuoden 2022 kisojen järjestelyistä paljon palautetta ihmisoikeusjärjestöiltä, sillä siellä on raportoitu olleen työntekijöitä töissä suorastaan orjuutettuna ja aivan olemattomalla palkalla, minkä lisäksi heiltä on viety passit pois, etteivät he karkaa. Työajat ovat kohtuuttomat ja työturvallisuus on niin pahasti laiminlyöty, että kuolonuhreja on ollut jopa tuhansia stadioneita rakentaessa. Toisaalta Qatar on eri lehtitietojen pohjalta puuttunut räikeimpiin rikkomuksiin kansainvälisten järjestöjen ja valtioiden painostuksesta. Tämä on jälleen kerran osoitus, että jalkapalloa kohtaan voidaan tehdä politiikkaa ja toisaalta jalkapallo ei ole irrallinen globaalista poliittisesta toimintaympäristöstä.

Lue myös: Urheilun tukeminen on talousviisas teko

Kisat eivät myöskään välttämättä vie jalkapalloa lajina millään tavalla eteenpäin valtion sisällä tai sen lähialueilla, vaan kisojen tarkoitus on vain vahvistaa Qatarin hallitsijoiden asemaa ja tarjota todellisuutta ruusuisempaa kuvaa maasta maailmalle. Esimerkiksi Qatarissa tapahtuvat ihmisoikeusloukkaukset ovat täysin päinvastaista, mitä FIFA ajaa omissa ohjelmissaan ja mitä se edellyttää jäsenmailtaan. Vaikka kisat hankittiin lahjonnan avulla Qatariin, niin silti kisojen säilyttäminen siellä asettaa kattojärjestön kyseenalaiseen valoon. Ilmeisesti kisoista saatava taloudellinen hyöty menee ihmisoikeuksien edelle, vaikka kisojen peruminen olisi FIFA:n sopimusten kautta ollut täysin mahdollista. Qatarin ihmisoikeustilanne on mennyt siihen, että osa jalkapalloilevasta maailmasta suunnittelee jopa boikotoivansa kisoja. Laajaa yhteistä rintamaa tälle ajatusmallille ei kuitenkaan ole, mikä kertonee jalkapalloväen tarpeesta alleviivata edelleen vanhaa ajatusmalliansa siitä, että jalkapallo olisi politiikasta erillään oleva saareke, eikä urheilua ja politiikkaa tulisi sekoittaa keskenään. Silti on absurdia, että viemällä kisat vaikkapa Qatariin, FIFA antaa itse hiljaisen hyväksynnän Qatarin ihmisoikeuksia polkevalle politiikalle. Lisäksi Venäjän ja Qatarin hankkeet saada jalkapallon MM-kisat ovat lähteneet liikkeelle juuri poliittisesta lobbauksesta, ja esimerkiksi Vladimir Putin kävi useamman kerran keskusteluja FIFA:n johtavien tahojen kanssa kisojen saamiseksi. Jos maan ylin poliittinen eliitti osallistuu kisojen hakuprosessiin, eikö se kerro juuri kisojen poliittisuudesta, ei siitä, että jalkapallo olisi kaikesta erillään oleva toimija?

Jalkapallon vaiettu matka valtalajiksi saatavilla hyvin varustetuista kirjakaupoista ja verkkokaupoista

Jalkapallon vaiettu matka valtalajiksi. Saatavilla hyvin varustetuista kirjakaupoista.

 

0
Santeri Kärki
Vihreät Tampere
Ehdolla kuntavaaleissa

Vihreiden kuntavaaliehdokas vuoden 2021 vaaleissa Tampereella.

Olen 28-vuotias humanististen tieteiden kandi (historia), jalkapallokirjailija ja politiikan tutkimuksen opiskelija sekä sisällöntuottaja.

Kannatan terapiatakuun toteuttamista mahdollisimman nopeasti, jotta talous saadaan nousuun. Ilmastotoimia pitää tehdä välittömästi, koska muuten hinta kasvaa valtavan korkeaksi. Leikkauspolitiikka pitää lopettaa - kaikilla on oikeus inhimilliseen elämään.

Intohimon kohteina politiikka ja urheilu, joskus lipsun myös kirjoittamaan muista aiheista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu