Lakoista voi aiheutua kallis lasku ja siitä voidaan kiittää ainoastaan Orpon hallitusta

Ay-liike on ilmoittanut kovenevista lakkotoimista, jotka johtuvat Orpon hallituksen ”uudistuksista” työelämään. Samaan aikaan EK ja hallitus ovat aloittaneet mediakampanjan, jossa yritysten tulevia tappioita laitetaan puhtaasti ay-liikkeen syyksi.

Todellisuudessa Orpon hallitus on ainoa syyllinen tuleviin lakkoihin ja yritysten tulonmenetyksiin. Lakot ovat puhtaasti hallituksen yksipuolisen eriarvoisuutta aiheuttavan sanelupolitiikan seurausta, eivät mikään tyhjiöstä tai huvikseen alkava tapahtuma. Lakkojen tarkoitus ei ole huvikseen kyykyttää yrittäjiä, vaan säilyttää ihmisten työelämässä saavutetut ja ansaitut oikeudet. Samat oikeudet suojelevat myös yrittäjiä.

Orpon hallitus on vastuussa surkeista ja epäoikeudenmukaisista uudistuksista, jotka ovat aiheuttaneet suurta tyytymättömyyttä kansassa. Lakkoihin on erittäin pätevä syy, sillä esitetty hallituspolitiikka on kaukana niistä lupauksista, joita hallituspuolueet esittivät ennen vaaleja. Voidaan perustellusti sanoa, että hallitus pääsi valtaan valehtelemalla. Nyt se aikoo jatkaa samalla linjalla tulevien lakkojen kanssa.

Jos tai kun yritykset tai talous kärsivät tulevien lakkotoimien takia, vika ei ole ay-liikkeessä, vaan Orpon hallituksen epäonnistuneessa politiikassa ja hallituksen tekemissä kylmissä arvovalinnoissa. Hallitusohjelmahan on käytännössä täysin EK:n kirjoittama ja heikennykset työelämään vievät Suomea vauhdilla takaisin kohti 1800-lukua. Ay-liikkeen saavuttamat edut lyhyemmästä työajasta ja palkkakorvauksista esimerkiksi yöaikaan ovat vaarassa kadota kuin tuhka tuuleen ja pian niitä ei saa edes vastustaa lakoilla. Työttömien kohtaamat uudistukset ovat surkeita ja epäoikeudenmukaisia ja eivät kannusta tekemään jatkossa edes osa-aikatöitä.

Lue myös: Laskelmat sen osoittavat – Orpon hallituksen uudistukset lisäävät kannustinloukkuja ja vähentävät työnteon kannattavuutta

Orpon hallituksen tulisi välittömästi perua leikkaukset kaikkein köyhimmiltä ja peruuttaa epäoikeudenmukaiset sekä tehottomat uudistukset työelämään. On epäoikeudenmukaista, että hallitus siirtää taakan köyhimmille ja samalla antaa rikkaille enemmän etuja. Tämä vain lisää eriarvoisuutta yhteiskunnassa. Jos ette usko, kannattaa katsoa, mikä on meno USA:ssa tai miten hyvin Kreikan taloudella menee. Leikkausten sijaan tarvitaan empatiaa, jotta talouskasvu on mahdollista.

Ay-liike on oikeutetusti noussut vastustamaan Orpon hallituksen takapajuista ja typerää politiikkaa. Lakot ovat ay-liikkeen tapa osoittaa mieltään ja vaikuttaa päätöksentekoon. Ay-liikkeen tavoitteena on puolustaa työntekijöiden oikeuksia ja taata oikeudenmukaiset työehdot kaikille. Ay-liike edustaa kansaa ja lakkoilu on tapa osoittaa, että politiikka, joka ei noudata kansan tahtoa, ei ole ok. Meillä tulee jatkossakin olla oikeus osoittaa mieltä myös vaalien ulkopuolella. Etenkin, kun oikeistohallitukset tuntuvat pääsevän valtaan pelkästään valehtelemalla.

Orpon hallituksen yksipuolinen sanelupolitiikka on aiheuttanut suurta epävarmuutta investoijiin ja työmarkkinoilla. Työntekijät, jotka tuntevat edes etäisesti historiaa tai ymmärtävät tulevaa, eivät voi hyväksyä epäoikeudenmukaisia uudistuksia, jotka heikentävät heidän asemaansa ja työehtoja. Lakot ovat keino näyttää hallitukselle, että heidän politiikkansa ei ole hyväksyttävää. Orpon hallituksen tulisi kuunnella kansan huolia ja ottaa ne vakavasti. Yhteiskunnan tasapaino ja hyvinvointi riippuvat siitä, että kaikki kansalaiset tuntevat olonsa turvalliseksi ja oikeudenmukaisesti kohdelluksi. Hallituksen tehtävänä on edistää kaikkien kansalaisten etua, ei vain rikkaimpien.

Joten seuraavan kerran kun kuulet väitteen siitä, että AY-liikkeen takia Suomen talous sakkaa, älä usko sitä. Se on propagandaa ja valehtelua. Yhtään lakkoa ei olisi tulossa, jos hallituksen politiikka ei olisi näin räikeän epäoikeudenmukaista. Tulevien lakkojen takia menetetyt eurot ovat puhtaasti Orpon hallituksen ja EK:n syytä. Niiden pitäisi joutua myös maksumiehiksi.

Mutta kuten sanottu ennen vaaleja: sitä saa mitä tilaa. Nyt on laskunmaksun aika.

Santeri Kärki
Vihreät Tampere

Olen 31-vuotias humanististen tieteiden kandi (historia), sosiaaliturvaetuuksien asiantuntija ja tarkastuslautakunnan jäsen Tampereelta. Lisäksi olen kirjailija.

Intohimon kohteina politiikka ja urheilu, joskus lipsun myös kirjoittamaan muista aiheista.

Yhteydenotot tavoittavat minut nopeimmin kotisivun kautta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu