Miksi tehdä enemmän töitä, kun vähempikin riittäisi?
Miksi ihmisarvo määritellään työpaikan mukaan ja miksi riittävän moni ei kyseenalaista työn merkitystä meidän kaikkien elämässä? Miksi ihmiset tyytyvät nykyiseen vaurauden ja vapaa-ajan epätasaiseen jakautumiseen?
Työn merkitys on valtava meidän elämässämme. Nykyään moni tekee n. 40 tunnin työviikkoja, jaettuna viidelle päivälle viikossa. Historiassa työtä on tehty enemmänkin. Työ on aina ollut jokin ihmisarvon mitta. Pienipalkkaisten alojen työntekijöitä arvostetaan, kun tehdään paljon tunteja ja hyväpalkkaisissa ammateissa ihmisarvo mitataan palkkakuitin mukaan. Eläkkeelle pääsee joskus, todennäköisesti oman sukupolven kohdalla joskus 70 ikävuoden kohdalla.
Miksi näin on? Miksi ihmisen pitää polttaa itsensä loppuun saadakseen vapautta tai muiden arvostusta? Miksi lepo sallitaan vasta, kun on liian sairas nauttimaan vapaasta täysimääräisesti?
Vaurautta on maailmassa nykyään enemmän kuin koskaan, mutta se on hyvin epätasaisesti jakautunut. Samalla köyhiä on enemmän kuin koskaan. Kärjistäen pieni joukko nauttii massojen tuottamista hyödyistä ja saa paljon rahaa sekä vapaa-aikaa. Työn tuottavuus on kasvanut valtavasti, palkat eivät. Länsimaiden ulkopuolella työ vie jopa kaiken ajan, mutta rahaa siitä ei saa, tuskin edes eläkettäkään.
Työstä saadut hyödyt tulisi jakaa huomattavasti tasaisemmin. Kaikilla pitäisi olla mahdollisuus nauttia elämästä ennen eläkettä, tehdä arvokkaita asioita vapaa-ajalla ja saada työstä korvaus, joka riittää inhimilliseen elämään. Toiset kituuttavat täysillä tunneilla köyhyysrajalla, toiset ovat nähneet koko maailman 40-vuotiaina. Harva on kuitenkaan tehnyt 120 tunnin viikkoja ja tekee edelleen, jotta he ansaitsevat suuremman määrän vapaa-aikaa.
Työn ei tarvitsisi olla koko elämä suurelle osalle ihmisistä. Tämä muutos vaatisi radikaalia ajattelutavan muuttamista vauraudenjaosta ja jatkuvan kasvun tavoittelusta.
Jatkuva kasvu ei saisi olla ainoa tavoite taloudessa. Ihmisten hyvinvoinnin tulisi tulla ensin. Kilpailuun perustuvassa talousmaailmassa valitettavasti yksilön tai yhteisön hyvinvointi ei ole prioriteetti, vaan seuraus siitä, että on saanut hyödynnettyä luontoa ja muita ihmisiä matkalla huipulle. Yhtä onnistujaa kohti on kymmenen kärsijää, kun mahdollisuus olisi siihenkin, että on 10 hyötyjää. Se ei ole kommunismia, vaan oikeasti avain parempaan maailmaan, jossa ahkeruudesta palkitaan, mutta jossa pienituloinenkin ihminen voi kehittää itseään, nauttia vapaa-ajasta, harrastaa ja nähdä läheisiään.
Vapaa-ajan ja työn uusjako ei olisi edes mitenkään utopistinen. Nykyään moni asia voidaan automatisoida ja toisaalta merkityksellistä työtä ei ole liikaa. Esimerkiksi myyntiin ja markkinointiin perustuvat työt ovat loppupeleissä ihmiskunnan olemassa olon kannalta turhia ja jopa tuhoisia.
Valitettavasti ihmisille on iskostettu työllisyys ihmisarvon mittarina erittäin syvälle tajuntaan. Harva osaa tai uskaltaa kyseenalaistaa nykyistä mallia, jossa ihminen ajetaan loppuun useita kertoja ennen mahdollista eläkeikää. Mallia, jossa yksilö putoaa yhteiskunnasta, jos hän omista teoistaan riippumatta päätyy etuajassa työelämän ulkopuolelle väliaikaisesti tai pysyvästi.
Maailma ei kaatuisi siihen, että ihmisillä olisi vapaa-aikaa jo ennen eläkettä. Pitäisikö tehdä vapaa-ajan ja työn suhteen uusjako ja arvostaa ihmisen oma elämä työn yläpuolelle? Mielestäni pitäisi.
Lue myös: Työttömiltä leikataan virheellisin ja ideologisin perustein ja se on haitallista taloudelle
Niin.
Ehkä voisimme hakea Välimereltä kaikkien alojen erikoisosaajia pari miljoonaa, jotta voisimme itse vetää lonkkaa kaiket päivät.
Vai?
Ilmoita asiaton viesti
”Ihmisten hyvinvoinnin tulisi tulla ensin.”
Mistä tuota hyvinvointia syntyy, jos töitä tehdään minimimäärä? Voihan sitä luontoa ihastella ja marjoja kerätä, mutta sitäkö on hyvinvointi? Vapaa-aikakin olisi perin tylsää, kun kukaan ei olisi ”palvelemassa” ja ”hyyssäämässä”. Sairastuminenkin olisi vaarallista, kun hoitajat ovat vapaalla. Ei kuulosta hyvältä hyvinvoinnilta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuon keksivät jo Roomlaiset aikoinaan. Kävivät sotia ja ottivat hävinneet orjiksi, jotka sitten suorittivat työnteon.
Arabimaissa esiintyy vieläkin orjuutta. Siellähän on orjuudelle pitkät perinteet.
Seuraavan suuremman sodan jälkeen kaikki henkiin jääneet voivat hankkia ruokansa kalastamalla tai metsästämällä. Kesäisin löytyy luonnosta monenlaista syömistä. Kenenkäänneitrvitse enää tehdä turhaa ja väsyttävää työtä toisen palveluksessa tai hyväksi. Aikoinaan osa porukasta eli Lapissa siihen tyyliin, paimentamalla poroja. Lähi-Idässä taas paimensivat lampaita.
Afrikan maissa taas naiset viljelevät ja kantavat vettä, kun miehet rentoutuvat varjossa. Mikähän näistä mainitsemistani viehättäisi Santeria?
Ilmoita asiaton viesti
Se olisi todella kivaa kun voisi päivät pitkät istuskella Pariisissa kafeessa ja litkiä vuorion punkkua ja vuoroin lattea. Ja samaan aikaan pohtia kaltaistensa kanssa että mitä vielä kielletään niiltä jotka elättävät meidät.
Ja välillä kisailla vastakkaista sukupuolta, tai samaa, olevien kanssa.
Jossain sketsissä joskus joku taisi sanoa, olisikohan ollut Aake Kalliala, että ”Työ, pthyi, mitä se on?”
Vähän niin kuin nykyvirheet.
Ilmoita asiaton viesti
Työn alkup tarkoitus oli perustarpeiden tyydyttäminen, nyt työtä pitää tehdä, koska työtä pitää tehdä.
Meitä myös huijataan raskaasti näissä talousasioissa, mikä on johtanut yleiseen kurjistumiseen ja sitä myöten kasvavaan populismiin.
Korrektia, hyvinvointia kasvattavaa talouspolitiikkaa kuvataan Stephanie Keltonin hittikirjassa ”Alijäämämyytti”.
https://intokustannus.fi/kirja/alijaamamyytti/
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa että kirjoitat näitä blogeja, oot osannut hyvin kiteyttää vihreän liikkeen ydinajatukset näihin.
Ei muuta ku lisää pökköä pesään.
Ilmoita asiaton viesti
Oletkohan koskaan lukenut Marxin Pääomaa, edes ykkösosaa? Vauraus syntyy työstä, ja kehitys lisäarvosta. Kiinassa on kääritty hihat, ja miljoonat ihmiset ovat päässeet pois köyhyydestä. Kiinalaiset ovat olevinaan kommunisteja, mutta todellisuus on sielläkin ollut se, että kilpailu ja markkinatalous tuottavat lisäarvoa. Kiinassa miljonääri on työn sankari.
Mitenkäs muuten ajattelit hyödykkeet jakaa, jos niitä ei myydä missään?
Ilmoita asiaton viesti
Yksi syy painaa pitkää päivää ja kiristää vyötä on se, että maksan nykyisten eläkeläisten eläkemaksut ja joudun itse säästämään omat eläkkeeni esimerkiksi sijoittamalla, koska eläkejärjestelmästä en tule niitä samaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen työeläkejärjestelmä on todettu hyvin toimivaksi. Miten mahtaa muiden maiden järjestelmät kestää, kun Suomen järjestelmä romahtaa jo sinun aikaasi? Ehkä kannattaa kuitenkin nukkua rauhassa.
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkiksia työ tai vanhuuseläkettä maksetaan Indonesiassa vain valtion virkamiehille ja palkkasotilaille. Muut ihmiset tulevat hyvin toimeen ilman eläkeitä. Vanhusten hoiva kuuluu tietysti lapsille ja naapureille talkootyönä.
Indonesiassa on ihmisten eliniänodote 10 vuotta lyhempi kuin Suomessa, joten kovin pitkäikäisiä vanhuksia ei juuri esiinny.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö,
Mihin ovat meidän maksamat eläkerahat menneet?
Teidän, kermaperseiden hyysäämiseen. Kaikki olette saaneet mutta mitään ette viitsi tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Et sinä omaa eläkettäsi ole maksanut täysmääräisesti, et edes sinnepäin.
Ilmoita asiaton viesti
Kun otan kynän ja lasken niin näin se on. Ja vielä on saamatontakin.
Toisin on teillä jotka ette koskaan ole työpäivää tehneet.
Tosin en ole kerinnyt pössyttelemään.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on kyllä yleinen luulo. Suuret ikäluokat pääsivät hyvälle eläkkeelle aikaisin ja elävät pitempään kuin vanhempansa. Meidän rahoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan omilla rahoilla ja siinä sivussa elättänyt joukon loisijoitakin.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/130763/Katsaus_elaketurvaan_vuonna_2015.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Katso taulukko 3. sivulla 17. Keskimääräinen kokonaiseläke oli 1613€ vuoden 2015 lopussa. Työeläkkeiden osuus oli 1456€. Tuossa ovat jo suuret ikäluokat mukana, koska heiksi lasketaan 1946-1950 syntyneet ihmiset. Kysymys, saavatko nuo suuret ikäluokat todellakin niin hyvää eläkettä, että sitä kannattaa sinun kadehtia?
Työeläkejärjestelmä on sellainen, että aina seuraava sukupolvi huolehtii työeläkkeiden maksamisesta siltä osin, kuin niitä ei saada rahastosta. Onko kukaan maksanut sinun nuoruuttasi ja opiskeluasi? Onko suurten ikäluokkien nuoruus ollut yhteiskunnan tuen osalta jotenkin turvatumpi ja heidän vanhemmilleen edullisempi kuin nykyiselle sukupolvelle? Ei kaikki ole mennyt vain huonompaan suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei kaikki ole mennyt vain huonompaan suuntaan.”
Ei niin, mutta moni asia on mitä vanhemmat ikäluokat ei joko ymmärrä, tai halua ymmärtää. Esim työelämän pirstaleisuus, mikä vähentää luottoa tulevaisuuteen, tämä taas näkyy mm. syntyvien lapsien määrässä. Yhteiskunnan tukea ei ollut niin vahvasti aiemmin, mutta nykyään töihin ei taas pääse tuosta vaan, kuten esimerkiksi vielä minun nuoruudessa pääsi. Kyllä nuorillakin on aitoja huolia, sen takia tuollaiset ylimieliset Rantaset jotka luulee maksaneensa oman eläkkeensä voi vaikuttaa hieman vittumaisilta.
Ilmoita asiaton viesti
On totta, että työelämä on muuttunut siitä, kun tehtaalle mentiin töihin eläkeikään asti. Myös koneet ja muiden maiden halpa työvoima ovat vieneet töitä pois jne. Tästä kehityksestä olen itsekin huolestunut. Syntyvien lapsien vähyys ei voi olla vaikuttamatta koko yhteiskuntaan myöskään. Jaan nuo huolet.
En kuitenkaan näe hedelmällisenä alkaa riitelemään eri sukupolvien välisistä muutoksista. Suurimmalle osalle työeläke riittää juuri ja juuri elämiseen. Työeläkkeen hyvä puoli on siinä, että se vaatii työskentelyä, jota ilman hyvinvointiyhteiskuntaa ei voida pitää pystyssä. Työeläkevakuutus turvaa myös sitä osaa, joka syystä tai toisesta ei pysty jatkamaan työtään sairauden tai muun syyn takia. Työkyvyttömyyseläkkeelle joutuvat eivät kyllä hekään pääse mistään isoista eläkkeistä nauttimaan.
Suomen pitää pystyä jalostamaan tuotantoaan pidemmälle, jotta työstä ja raaka-aineista saadaan enemmän katetta. Sillä voidaan pitää hyvinvointiyhteiskunta pystyssä. Ajatukset on suunnattava tuohon työhön.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen töitä tehnyt, mutta sitten terveys petti ja jouduin työkyvytömyyseläkkeelle. Kipukroonikkona on vaikea töihin sitoutua kun ainoa toimiva lääkekin mielivaltaisesti evätty, vaikka seitsemän erikoislääkäriä puolsi. Jos saisin ”pössytellä”, pystyisin myös työskentelemään Suomessa, nyt en pysty edes asumaan siellä, sillä en halua olla rikollisen asemassa tai kipuhelvetissä.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa katsoa aamu-tv:n jälkipörssi, siinäkin selvitetään miten olet väärässä. 😛
Ilmoita asiaton viesti
Toistaiseksi uskon numeroihin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin minäkin, ne ei valehtele kuten sinä.
Ilmoita asiaton viesti
Vihapuhemies Jussi osaa kaksi asiaa: valehdella numeroiden kera ja ilman.
Ilmoita asiaton viesti
Vau tulihan se taas sieltä.ylioppilas Haavisto taas ei muista mitä on puhunnut.
Ihanko itse keksit vihapuhemies.?
Veikkaan kopsua kun on sinun tapaista.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä taas yksi elätti inisee.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä olet kopsannut ”ylioppilas Haaviston” Janne Saloselta.
Ilmoita asiaton viesti
Työeläkeyhtiöt ne rahat ovat sijoittanneet osakemarkkinoille. Siellä ne rahat ovat.
Mitä sitä turhan rehkimään, kun tuet tulevat säännöllisesti tilille kerran kuussa. Saisivat vain aina nostaa niitä joka vuosi, kun kaikki kallistuu.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se on. Täysin tyydyttävään elämään kaikille tarvittavan työn määrä on loppujen lopuksi melko mitätön ja hoituisi varmasti vapaaehtoisvoimin.
Ilmoita asiaton viesti
”Työn ei tarvitsisi olla koko elämä suurelle osalle ihmisistä.”
– Mitä enemmän meikäläinen tekee töitä, sitä vähemmän on aikaa nauttia työn hetelmistä. (Uuno Turhapuro)
Ilmoita asiaton viesti
Pekka on presidenttinne.
Ilmoita asiaton viesti
Mies puhuu asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisten duunarien palkat ovat suurimmaksi osaksi niin pieniä, että moni duunari tekisi ihan mielellään pitempää päivää. Toisaalta työn jakaminen voisi olla järkevää, mutta kateuden ja ahneuden nostaessa päätään en usko suomalaisten enemmistön olevan valmiita työn jakamiseen. Downshiftaaminenkin voisi olla uskottava juttu etenkin vihreiden joukossa, vaikka realismi kertookin vihreiden usein pitävän kiinni elintasosta kynsin ja hampain.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreät ovat keskimäärin koulutetumpia kuin muut mutta ei se aina näy palkassa.
Ilmoita asiaton viesti
Koulutuksen ja palkan määrät eivät valitettavasti ole täysin korreloineet enää kai vuosikymmeniin. Se on huonoa kehitystä, koska mitä enemmän ihminen opiskelee, sen hyödyllisempää sen pitäisi hänelle(kin) olla. Koska vihreät ovat Suomen puoluekentän koulutetuinta väkeä, heidän kannattaisi ottaa myös tämän epäkohdan korjaaminen agendalleen.
Ilmoita asiaton viesti
Korkeasti koulutettu on usein kadottanut tuntuman käytännön työelämään ja ns maalaisjärki on toimistaan hävinnyt, ja ratkaisut jäävät kovin teoreettiselle tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
Tuokin voi olla totta. Työtä oppii parhaiten töissä, mutta uusi osaaminen edellyttää myös opiskelemista. Molempi parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on täysin totta. Valmistuttuani insinööriksi luulin tietäväni kaiken. En tiennyt. Ensimmäisessä työpaikassa oli kärsivällisiä vanhempia kirvesmiehiä ja he neuvoivat minua kärsivällsesti ja työnantaja lähetti minut valmistajien tehtaille kurssille. Aloin lopultakin oppia alaani,”Mittaustekniikkaa”. Vuosittaiset opintomatkat jatkuivat aina Viisikymppiseksi asti. Sitten hallitsin jo joitakin alaani kuuluvia perusasioita ja sovelluksia. Uutta ja ihmeellistä kuitenkin tuli alalle jatkuvasti, eikä opiskelua voinut koskaan lopettaa.
Ilmoita asiaton viesti