Mustavalkoinen politikointi väheksyy kansalaisten älykkyyttä
Olen useissa vaalikoneissa kohdannut tilanteen, jossa ehdokkaalta kysytään esimerkiksi, lähtisitkö mieluummin leikkaamaan vai tekemään veronkorotuksia. Ehdokkaan tulee valita, kumman vaihtoehdon ottaa ja tämän tarkoitus on kuvastaa ehdokkaan arvoja. Esimerkiksi Halla-Aho ja Orpo valitsivat IL-vaalikoneessa leikkauksen.
Ongelma kysymyksen asettelussa on kuitenkin se, että esimerkiksi itse ehdokkaana en lähtisi kummallekaan linjalle tai jos lähtisin, en korottaisi esimerkiksi kunnallisveroa. Tämän kaltainen asettelu on myös äänestäjille haastava, sillä se ei varsinaisesti kerro ehdokkaan leikkauslistoista mitään tai sitä, millaisia veronkorotuksia olisi mahdollisesti tulossa. Toki ehdokkailla on mahdollisuus perustella näkemyksensä kaikkiin kysymyksiin, mutta osa perusteluista voi olla ristiriitaisia esimerkiksi puolueen linjan kanssa. Tämä vaatiikin tarkkaavaisuutta.
Oma linjani on lähteä ajamaan investointeja koronapandemian jälkien korjaamiseksi. Esimerkiksi 90-luvun lamalta on lähtöisin leipäjonot, jotka johtuivat kovaa kurittavasta ja sopeuttavasta oikeistolaisesta politiikasta. Tässä kohtaa emme saa toistaa historian virheitä, sillä seuraavaksi käsillä voi olla vaikkapa asunnottomuuspommi.
Kotipaikkakunnallani Tampereella tulee investoida kovasti ympäristöystävälliseen rakentamiseen ja tuoda esimerkiksi energia- ja lämmitysjärjestelmät tälle vuosituhannelle. Tämän lisäksi lisäpanostuksia vaaditaan myös liikkumiseen, sillä liikenne pitää saada raiteille. Lisäksi mielenterveyspalveluihin tulee panostaa vahvasti ja saada käyttöön lyhytterapia sekä mahdollisuus walk-in-terapiaan, eli keskusteluun ilman ajanvarausta. Nämä investoinnit maksavat budjetissa paljon, mutta tutkimusten mukaan jokainen panostettu euro tuottaa n. 5 euroa esimerkiksi säästyneiden sosiaaliturva- ja kuntoutusmenojen kautta. Samalla mielenterveyden ongelmat maksavat nykytilanteessa Suomelle jo yli 11 miljardia euroa vuodessa OECD:n mukaan, joten investoinneilla luodaan säästöjä! Näin ollen syrjäytymisen ja turhien sairauspoissaolojen ehkäiseminen tulee pitkällä tähtäimellä paljon halvemmaksi kuin lyhytnäköiset leikkauslistat, jotka syventävät ongelmia tai heikentävät rakennusten kuntoa. Nämä ongelmat tulee joka tapauksessa hoitaa ja aikainen toiminta on aina halvempaa, kuin myöhässä tehdyt parannukset.
Omat näkymät ovat siis vahvasti kohti tulevaisuutta ja tulevaisuuden pommien purkamista ennen kuin ajastin on viimeisellä minuutilla.
Nämä investoinnit eivät välttämättä ole keneltäkään pois. Jos panostamme vaikkapa koulujen luokkakokojen pienentämiseen rahallisesti se ei tarkoita sitä, että meidän pitää leikata vaikkapa vanhustenhoidosta. Jos panostamme ilmastonmuutokseen, se ei tarkoita sitä, että yksityisautoilijoita sorsitaan. Jos Suomi valtion tasolla antaa kehitysapua ulkomaille, se ei ole pois suomalaisilta eläkeläisiltä tai pienituloista.
Asiat eivät ole mustavalkoisia tai bipolaarisia. Monen ajatusmalli tuntuu politiikassakin olevan ”joko-tai”, vaikka oikeasti moni kokonaisuus vaikuttaa toiseensa. Tästä esimerkkinä on tämä teksti mielenterveyden kompleksisuudesta, jossa tarkastellaan sitä, miten päätökset eri osa-alueilla voivat kaikki vaikuttaa mielenterveyteen negatiivisesti tai positiivisesti. Esimerkiksi heikentämällä yksilön toimeentulotukea, vaikutus mielenterveyteen voi olla negatiivinen. Vastaavasti vaikkapa laskemalla luokkakokoja parilla oppilaalla, vaikutus voi olla rahallisesti kunnalle negatiivinen mutta esimerkiksi sosiaalihuollolle vaikutus voi olla, että tapauksia on vähemmän ja opettajien sairauspoissaolot laskevat. Tätä kautta yllättäen menot pienenisivätkin.
Kaikki liittyy kaikkeen ja budjetti ei ole mikään suora viiva, jossa yhdessä päässä tehdyt toiminnot vaikuttavat toisessa päässä olevaan kohteeseen. Budjetti on kokonaisuus ja sen redusoiminen viivasuoraksi on pelkkää äänestäjien älykkyyden aliarviointia.
Juurikin näin ja siltikin ääripäät ja kärjistäjät, vastakkainasetteliat menestyvät gallupeissa.
Vihreiden ja Persujen mustavalkoväittelyssä persuille näyttää muodostuvan se +20 ja vihreille +10 prosentin kannatus eli yhteensä uskomaton reilu kolmannes äänestäjistä on näiden yhdenasianliikeiden kannattajia.
Tilanne vain pahenee kun laajentaa muut yhden opin ajajat Rkp, Vas, Liike nytit ja Kd mukaan.
Karu totuus on että vanhat yleispuolueet Sdp, Kok ja Keskusta on hukassa nykymaailmassa jossa tylsä totuus ei kasvata galluppeja, vain populistit pärjää..
Ilmoita asiaton viesti
Ari Mikkola on asian ytimessä. Se, että yhden asian puolueet menestyvät entistä paremmin ja yleispuolueet entistä huonommin, on todellakin tätä päivää.
Jos tilanteesta halutaan nähdä myös hyötypuolia, yksi sellainen voisi olla kansalaisten poliittisen aktiivisuuden lisääntyminen sen yhden asian imussa. Toinen on vastustamisen ihanuus: kun en oikein ole millään puolella selvästi, voin toistensa arkkivihollisia vihreitä/perussuomalaisia äänestämällä tavallaan äänestää niiden vastapuolta – vihreitä/perussuomalaisia – vastaan. Suomalainenhan on parhaimmillaan jotain vastustaessaan, joten tällainen mahdollisuus vastustusäänen antamiseen voi vaikka nostaa äänestysaktiivisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Perussuomalaisten koko olemassaolo perustuu vihreitten vastustamiseen. Toisaalta ne ovat kyllä polttaneet kaikki sillat joka suuntaan niin tehokkaasti että ei niitä enää hallituksessa nähdä. Sen sijaan vihreät jota on moitittu hanakkuudesta lähteä hallituksesta ei täällä kertaa ollutkaan se veneenkeikuttaja vaan turvedraamakuningatar Saarikko.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen kyllä tulkinnut niin ettei vihreillä eikä vassareilla taida olla pitkiin aikoihin asiaa hallitusvastuuseen. Ilman demareita ja keskustaa ja rkp ei oikein hallitusta voi muodostaa tulevassa.
Oma ennustukseni on tulevista hallituspohjista vaihtelevassa kokoonpanossa seuraava, Sdp, kok, keskusta, rkp ehkä kd jos on pakko..
Ilmoita asiaton viesti
Mihin tulkintasi perustuu? En usko että hallitusta voi tulevaisuudessakaan muodostaa ilman vihreitä. Kristillisdemokraateilla ei tee mitään. Nykyisessä hallituksessa olisi aivan hyvin voinut olla kokoomuskin keskustan sijaan mutta Orpo pelasi porukkansa ulos kun vaati vassareita ulos.
Ilmoita asiaton viesti
Tee hallituspohja ehdotelma nykyisillä gallupeilla.
Kokoomus ei lähde vasemmistoliiton kanssa..
Keskusta ei lähde vihreiden kanssa..
..kukaan ei lähde persujen kanssa.
Vasemmistopuolueet eivät saa enemmistöä yksinään, kokoomus ei lähde vasemmiston kanssa, Persut eivät lähde vasemmiston eikä vihreiden kanssa.
Vihervasemmistohallitusta ei tule enää ikinä joten mitä vaihtoehtoja jää.
Tämä minun tulkintani Keskustalaisena. Keskusta ei lähde Vihreiden kanssa samaan hallitukseen.
Esitä uskottava enemmistöhallitus jossa ei ole Keskustaa ja keskusta ei ole hallituksessa jossa vihreät on.
Ilmoita asiaton viesti
Helppoa kuin heinänteko: Sdp, kokoomus, vihreät, vasemmistoliitto, Rkp.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta se oli kansalaisten älykkyyden väheksymistä, kun vihreä ministeri kannatti kaikkien huumeiden käytön rangaistavuuden poistamista, siis kaikkien huumeiden käytön laillistamista.
Kuten sekin, kun vihreät Helsingissä kannattivat vieraan valtion rahoittamaa islamilaista suurmoskeijaa Helsingin kantakaupunkiin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä että on nuoria ehdokkaita tarjolla! Tulevaisuus on kieltämättä nuorten, ei minun ikäisteni tanttojen. Mutta en malta olla kommentoimatta joitakin juttuja kirjoituksessasi.
Jotkut asiat jättivät kysymysmerkkejä. ”Nämä investoinnit eivät välttämättä ole keneltäkään pois. Jos panostamme vaikkapa koulujen luokkakokojen pienentämiseen rahallisesti se ei tarkoita sitä, että meidän pitää leikata vaikkapa vanhustenhoidosta. Jos panostamme ilmastonmuutokseen, se ei tarkoita sitä, että yksityisautoilijoita sorsitaan. Jos Suomi valtion tasolla antaa kehitysapua ulkomaille, se ei ole pois suomalaisilta eläkeläisiltä tai pienituloista.”
Olen luullut, että politiikka sekä kunta- että valtakuntatasolla on aina punnitsemista sen kanssa, mihin varoja laitetaan ja mikä kannattaa. Jos laittaa tuohon, ei voi samalla laittaa tähän rahaa. Kunnalla on käytettävissään tietty summa rahaa= verotulot + valtionosuudet + jotkut pienet summat esim. potilasmaksut. Kunnalla on tietyt lakisääteiset velvoitteet täytettävänään, joista se ei voi luistaa. Tulot miinus lakisääteiset/pakolliset menot = ylimäärää, jota kunta voi käyttää haluamallaan tavalla.
Eli kyllä se on jostakin pois, jos toisaalle laittaa rahaa. Jos sijoittaa esim. ilmastonmuutoksen torjuntaan, tähän astiset toimet Suomessa ovat olleet suorastaan karmeita yksityisautoilua kohtaan (joka monelle on ainoa kulkemisen vaihtoehto olosuhteista johtuen). En ota nyt moraalista kantaa Suomen antamaan kehitysapuun muutoin, kuin että kyllä sekin raha on pois Suomen kansalaisilta, eläkeläisiltä, koululaisilta yms. Kansalaiset senkin rahan maksavat eli se on pois siitä perusperiaatteesta, että verotulot käytetään niiden hyväksi, jotka ovat ne maksaneetkin. Vähän sama periaate kuin ravintolassa, että saan eteeni ruokalautasen, jonka olen kassalla maksanut, eikä sitä maksamaani lautasta kiikuteta naapuripöytään.
Ilmoita asiaton viesti
Verot ovat hyvä investointi niin kuin on taloyhtiössä ottaa korjausprojejtin rahat yhtiövastikkeessa.
Sitä paitsi julkinen sektori on täysin ylivoimainen kyvyssään tehdä rahasta arvoja.
Ilmoita asiaton viesti