Nyt se on virallista – Suomi on uusi Unkari

Suomi ei ole enää Unkarin tiellä. Suomi on jo Unkari. Oikeusvaltio on aidosti vaarassa kaatua.

Teksti julkaistu ensimmäisenä blogissani. Sinne tulevat uusimmat päivitykset nopeammin. 

Kokoomuksen Kai Mykkänen ilmoitti keväällä, että Kokoomus haluaa PeVin haltuunsa, jotta perustuslaki ei tulisi ”hyvien uudistusten” tielle. Toisin sanoen Mykkänen kertoi, että ihmisoikeuksia halutaan heikentää välittämättä laista.

Lue blogi aiheeseen liittyen täältä.

Moni ei tainnut uskoa, mutta viime päivinä naamiot on jälleen riisuttu. Sosiaaliturvaetuuksien leikkaukset olisivat todennäköisesti perustuslain vastaisia, jos niistä tehtäisiin yhteisvaikutusarvio. Nyt näin ei tehdä. Kokoomus puhui paljon siitä, että asiat selvitetään ennen kuin tehdään. Valitettavasti vastenmielinen ideologia puskee pintaan. Ihmisoikeudet ovat vain tiellä.

Samalla hallitus on hienosti sulkenut rajoja ilman lain suomaa mandaattia ja päättänyt hylätä maahanmuuttoon liittyvän tutkimuksen käytön, koska sen tulos oli väärä. Meno on kuin pahimmissa diktatuureissa, vaikka laissa lukee toistaiseksi, että emme sellainen ole.

Tällainen toiminta avaa vaarallisia portteja tuleville päätöksille. Jos hallitus sortuu kriisien alla näin pahasti ja jättää perustuslain hyllylle, voi tämä tapahtua uudestaan. Se minkä voi tehdä yhdelle ihmisryhmälle, voi tehdä myös toisille. Olisikin mahdollista, että hallitus päättää yksipuolisesti rajoittaa jonkun ryhmän oikeuksia liikkumiseen tai se voi päättää vastoin lainsäädäntöjärjestystä, että esimerkiksi vähemmistöjen asioista ei saa puhua. Pelko ei ole edes aiheeton, koska Venäjällä laki lipsui samalla tavalla vähitellen ja USA:ssa ihmisoikeuksia on alettu enenevissä määrin polkemaan osavaltiotasolla.

Kommunismia oikeistoöyhöt tuntuvat pelkäävän, mutta nyt maltillinen oikeisto ja äärioikeisto on vetämässä oikeusvaltion ja ihmisoikeudet alas aivan silmiemme edessä. Tähän uhkaan tulisi viimeistään nyt herätä, myös siellä maltillisen oikeiston puolella. Matka takaisin oikeusvaltioksi on pidempi, kuin matka siitä pois.

Santeri Kärki
Vihreät Tampere

Olen 31-vuotias humanististen tieteiden kandi (historia), sosiaaliturvaetuuksien asiantuntija ja tarkastuslautakunnan jäsen Tampereelta. Lisäksi olen kirjailija.

Intohimon kohteina politiikka ja urheilu, joskus lipsun myös kirjoittamaan muista aiheista.

Yhteydenotot tavoittavat minut nopeimmin kotisivun kautta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu