Oikeiston johdolla terapiatakuu voidaan hyvästellä – leikkaukset tulevat kalliimmaksi kuin toimiva hoito

Terapian ja matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden puute maksaa yhteiskunnalle valtavasti enemmän, mitä niiden toteuttaminen.

Mulla on todella paljon asioita, mitä haluan ajaa aluevaaleissa. Yksi tärkeimmistä on kenties terapiatakuun toteuttaminen. Se tosin vaatii valtavasti panostuksia ja yhteistä tahtoa, jotta se voidaan tehdä oikeudenmukaisesti kaikille. Se vaatii myös sen, että aluevaaleissa ehdokkaat, jotka eivät ole ajamassa valtavia leikkauksia sosiaali- ja terveyspalveluihin, eivät saa enemmistöä aluevaltuustoissa.

Lue myös: Painavia syitä äänestää aluevaaleissa (ja mitä käy, jos ei äänestä)

Jo nyt jotkut onnekkaat voivat saada terapiaa samalla viikolla hoitoon hakeutumisesta, jos siihen on varaa. Valitettavasti palvelupolku ei ole samanlainen pienituloisten kohdalla, sillä terapiaan pääsy itsessään vaatii pitkän prosessin ja hoitoketjun, tutustumiset terapeuttiin, muutamat hoitokäynnit ja lopuksi taistelun Kelan kanssa siitä, saako hoitoon tukea. Omavastuuosuus jää joka tapauksessa maksettavaksi, vaikka Kela korvaakin 57,60 euroa per käynti. Monelle omavastuuosuus voi olla jo sen verran paljon, että terapiassa ei voida käydä tarpeeksi usein.

Palvelujen saaminen on tehty erittäin haastavaksi prosessiksi. Lisäksi Pirkanmaalta puuttuu käytännössä kokonaan matalan kynnyksen palvelut. Ensio lakkautetaan pian Tampereella ja Taysin toteuttaman palvelun toimivuudesta ei ole takeita, sillä lisäresursseja sen osalta ei ole jaossa. Joka tapauksessa matalan kynnyksen palveluiden saanti on hankalaa ja Kokoomuksen johdolla ainakin Tampere on tekemässä muun muassa sosiaalityön tilanteen tukalaksi, sillä puolue on ajanut valtuustossa jatkuvalla syötöllä leikkauksia eri sosiaalipalveluiden sektoreihin. Lisäksi leikkuri on kohdistunut aina myös terveyspalveluihin. Näistä leikkaamalla terapiatakuulle voidaan heittää välittömät hyvästit.

Mitä sitten tarvitaan terapiatakuun toteuttamiseksi ja miten siihen päästään? Miten hoito maksetaan ilman oikeiston käyttämää leikkausten taikaseinää?

Tekstin kuvituskuvana on faktaa mielenterveyden kustannuksista ja siitä, miten laajasti ongelma koskettaa koko yhteiskuntaa. Perinteisen terapian ohella tarvitsemme myös muita palveluita. Kouluissa tulee opettaa tunnekäyttäytymistä ja päästä keskustelemaan terveydenhoidon ammattilaisen kanssa mieluiten jo saman päivän aikana tai seuraavana. Aikuissosiaalityössä tulee saada moniammatillista palvelua tukemaan elämänhallintaa, jaksamista ja mielenterveyttä. Opiskelijoiden tulee saada terapiaa veloituksetta ja päästä matalan kynnyksen avun piiriin niin YTHS:ssä kuin alueiden terveyspalveluissa – opiskelijat eivät saa olla 2. luokan kansalaisia. Ihmisille tulee taata riittävä mahdollisuus elää inhimillistä elämää, jotta myös mieli säilyy virkeenä. Jatkuva taistelu toimeentulosta ei auta ketään.

Terapeuttien määrä ei riitä vielä mielenterveyskriisin purkamiseen, mutta odotellessa me voimme tarjota ihmisille jo ennen oman tilanteen syvenemistä lyhytterapiaa, keskusteluapua terveyskeskuksissa ja myös digitalisaation myötä mahdollisesti etävastaanottoja. Se on meidän jokaisen etu, että apua saa nopeasti ja matalalla kynnyksellä ilman taistelua hoitoon pääsystä. Mielenterveyden ongelmat maksavat valtiolle 11 miljardia euroa vuodessa – nykyinen toiminta tulee kalliimmaksi, kuin panostaminen aktiiviseen ja ennaltaehkäisevään hoitoon. Hoitoon, johon jokaisella on varaa, elämäntilanteesta ja taustasta riippumatta. Hoitoon, joka maksaa itsensä vähintään viisinkertaisena takaisin.

 

Jos haluat lukea lisää teemoistani ja keinoista tehdä aidosti parempi yhteiskunta kaikille, tutustu niihin minun kotisivuiltani.

+2
Santeri Kärki
Vihreät Tampere
Ehdolla aluevaaleissa

Olen 29-vuotias humanististen tieteiden kandi (historia), jalkapallokirjailija, ratkaisuasiantuntija sekä tarkastuslautakunnan jäsen Tampereella.

Kannatan terapiatakuun toteuttamista mahdollisimman nopeasti, jotta talous saadaan nousuun. Ilmastotoimia pitää tehdä välittömästi, koska muuten hinta kasvaa valtavan korkeaksi. Leikkauspolitiikka pitää lopettaa - kaikilla on oikeus inhimilliseen elämään.

Intohimon kohteina politiikka ja urheilu, joskus lipsun myös kirjoittamaan muista aiheista. Kuten jalkapallokirjastani:

Jalkapallon vaiettu matka valtalajiksi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu