Opiskelija, mielenterveyspalvelusi voidaan saada kuntoon

Opiskelijat tulee saada nopean avun piiriin. Lisäksi opiskelijan toimeentuloa tulee kohentaa, sillä vaikutukset mielenterveyteen ovat positiiviset ja parempi toimeentulo edesauttaa nopeampaa valmistumista.

Jopa joka kolmas opiskelija kärsii mielenterveyden häiriöistä. Koronapandemian aikana oireilu on kasvanut ja valitettavasti vuosikymmenten oikeiston leikkauspolitiikka on pahentanut tilannetta. Silti ne tarjoavat samaa kaavaa ratkaisuksi ongelmaan, mikä on aivan älyvapaata!

Järkevänä ihmisenä palvelujen parantamiseen jää loogisesti ajatellen vain yksi keino – Kokoomuksen leikkuripolitiikalle ei saa antaa lisää tilaa.

Kun köyhältä opiskelijalta on kaikki leikattu pois, pandemia ja olemattomat mahdollisuudet sosialisoitua luovat helposti kierteen, jossa opiskelija jaa yksin opintojensa sekä elämän muiden ongelmien kanssa. Toimeentulo on jatkuvasti veitsenterällä ja esimerkiksi YTHS:sta mielenterveyspalveluiden saaminen on yhtä todennäköistä, kuin se, että mää voittaisin F1-kilpailun. Opiskelijat ovat myös kaukana viivalta muiden kuntalasten kanssa, sillä julkisen puolen palveluihin heitä ei oteta niin helposti. Mielenterveyspuolelle jono on kova julkisellakin ja silloin ohjataan YTHS:lle.

Lue myös: Mielenterveys ei ole pelkkiä terveyspalveluita

Avunsaanti on hidasta ja prosessi on haastava. Vuosi on helposti aika, minkä avun saanti kestää. Jokainen voi kuvitella, mitä käy toimintakyvylle, kun valmiiksi heikoilla oleva ihminen joutuu sinnittelemään vielä vuoden ilman mitään lisäapua. Ne, keillä on varaa, ovat niitä harvoja opiskelijoita, jotka apua voivat saada ja toisaalta heillä on harvemmin tarvetta avulle. Tilanne on sietämätön.

Sen sijaan, että lähdetään Kokoomuksen tielle ja leikataan opiskelijoiden asumistuesta ja muista jo valmiiksi olemattomista etuuksista, meidän tulisi panostaa siihen, että kaikkein haastavimmassa asemassa olevatkin voivat suorittaa opintonsa tavoiteajassa, vaikka voimia ei olisi töihin opintojen ohella. Siihen päästään, kun opiskelua tuetaan tarpeeksi hyvin taloudellisesti ja opiskelijalle annetaan nopeasti apua heikkona hetkenä. Terapiatakuu tulee toteuttaa ja keskusteluapua saada viikossa ensikontaktin hakemisesta.

Terapiatakuu toteutuu parhaiten, kun jokaisella opiskelijalla on olosuhteet ja elinolot kunnossa sekä mahdollisuus sosialisoitua varoista tai taustasta riippumatta.

Tähän voi vaikuttaa aluevaaleissa. Jos haluat uskoa Kokoomuksen kusetuksen siitä, että ei leikata (Tampereen uudella valtuustokaudella lapset ja nuoret on jo päässy leikkuriin), niin ok, usko sitten, että puolue, joka leikkaa köyhiltä, voi parantaa palveluita. Jos et usko, niin tervetuloa äänestämään fiksummin. Investoinneilla ja palveluita parantamalla me kuitenkin vähennetään tulevaisuuden kuluja ja vähennetään tarvetta eri tukien varassa elämiselle.

Nykytilanteessa apua voi saada esimerkiksi Mieli Ry:n palveluista tai akuutissa tilanteessa lähimmästä päivystyksestä. Aluevaalien jälkeen apua voi toivottavasti saada lähimmästä terveyskeskuksesta.

+1
Santeri Kärki
Vihreät Tampere
Ehdolla aluevaaleissa

Olen 29-vuotias humanististen tieteiden kandi (historia), jalkapallokirjailija, ratkaisuasiantuntija sekä tarkastuslautakunnan jäsen Tampereella.

Kannatan terapiatakuun toteuttamista mahdollisimman nopeasti, jotta talous saadaan nousuun. Ilmastotoimia pitää tehdä välittömästi, koska muuten hinta kasvaa valtavan korkeaksi. Leikkauspolitiikka pitää lopettaa - kaikilla on oikeus inhimilliseen elämään.

Intohimon kohteina politiikka ja urheilu, joskus lipsun myös kirjoittamaan muista aiheista. Kuten jalkapallokirjastani:

Jalkapallon vaiettu matka valtalajiksi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu