Perustoimeentulotuen asumismenojen leikkaus on kallis virhe

Hallituksen päätös kategorisesta ja joustamattomasta perustoimeentulotuen asumismenojen enimmäismäärästä on huolestuttava. Se asettaa monet luottotiedottomat ja pienellä paikkakunnalla asuvat tukalaan tilanteeseen. 

Hallituksen esityksessä esimerkiksi se, että ei ole asuntoja, ei ole syy olla kohtuullistamatta asumismenoja. Käytännössä asumismenojen leikkaus leikkaa käytössä olevaa perusosaa. Olen aiemmin arvostellut leikkausta tuhoisaksi STM:lle antamassani lausunnossa. 

Sosiaaliturvaetuuksien asiantuntijana ja entisenä kelalaisena näen tämän uudistuksen törkeänä, sillä se asettaa haasteita monille jo valmiiksi vaikeassa taloudellisessa tilanteessa oleville kansalaisille.

Useilla paikkakunnilla edullisten asuntojen saatavuus on rajoitettua, ja kuukausien ajan voi olla tilanteita, joissa sopivia asuntoja ei ole tarjolla. Lakiuudistusten myötä tällä ei ole mitään väliä, koska laki ei tunnista enää erityistilannetta. Lisäksi Kela ei tue muuttoa toiselle paikkakunnalle kuin työn tai opiskelujen perässä. Työkyvytön menköön kadulle tai kärsiköön nälkää on hallituksen tyly viesti.

Uudistus on myös erityisen ongelmallinen, kun otetaan huomioon, että monilla on vaikeuksia kilpailla asunnoista esimerkiksi luottotietoihin liittyvien ongelmien vuoksi. Hallituksen päätös asumismenojen katon asettamisesta lisää epäilemättä asunnottomuuden riskejä. Samalla luottotiedottomilla on aidosti uhka syrjäytyä, jos käyttöön jää entistä vähemmän rahaa.

Yhdistettynä muihin leikkauksiin tämä päätös voi myös lisätä merkittävästi pitkän ajan etuusmenoja. Perustoimeentulotuen nykyinen taso on jo nyt noin puolet siitä, mikä olisi riittävä taso ja Euroopan neuvosto on huomauttanut Suomea asiasta usein. Näin ollen hallituksen leikkaukset voivat vaarantaa entisestään niiden ihmisten taloudellisen tilanteen, jotka ovat riippuvaisia perustoimeentulotuesta.

(Niille, jotka eivät tiedä: perustoimeentulotuen perusosa on nyt yksin asuvalla 555,11 e/kk ja sillä pitää kattaa valtava määrä menoja. Itse en siihen pystyisi.)

Toivotaan, että hallituksen päätös saa ansaitsemansa huomion, ja että joku vie asian EU-tasolle. Päätös vaarantaa monen perusoikeudet. Hallituksen pitäksi arvioida päätösten laajempia vaikutuksia yhteiskunnassa ja varmistaa, että taloudellisesti haavoittuvimmassa asemassa olevilla on mahdollisuus säilyttää kohtuullinen elämänlaatu. Nyt näin ei käy.

Onneksi rahaa kuitenkin on rikkaille.

Santeri Kärki
Vihreät Tampere

Olen 31-vuotias humanististen tieteiden kandi (historia), sosiaaliturvaetuuksien asiantuntija ja tarkastuslautakunnan jäsen Tampereelta. Lisäksi olen kirjailija.

Intohimon kohteina politiikka ja urheilu, joskus lipsun myös kirjoittamaan muista aiheista.

Yhteydenotot tavoittavat minut nopeimmin kotisivun kautta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu