Politiikka kaipaa empatiaa, sillä sattuma vaikuttaa liikaa lähtökohtiin

On lottovoitto syntyä Suomeen. Maailma ei kuitenkaan ole oikeudenmukainen ja monella on ollut huonompi arpa. Sattuma vaikuttaa puhtaasti siihen, mihin ihminen syntyy, eli millaisiin taustoihin tai maahan päätyy. Siksi on tärkeää pitää huolta oikeudenmukaisuudesta ja tasata politiikan keinoin epäoikeudenmukaisuutta, joka johtuu sattumasta.

 

Tänään haluan puhua sattuma-egalitarismista ja siitä, miten se liittyy meidän kaikkien elämään. Eli miten paljon sattuma vaikuttaa siihen, että olet juuri siellä ja siinä tilanteessa, missä olet. Ajatus syntyi muun muassa Riikka Purran ajatuksista siitä, että empatia ei sovi politiikan ohjenuoraksi. Hän ei voisi olla asiassa enempää väärässä, sillä empatian tulisi ohjata kaikkea politiikkaa.

 

Suomeen syntyminen on usein onnenpotku, jota emme itse ole valinneet tai ansainneet. Meillä on hyvä terveydenhuolto, ilmainen koulutus, puhdas luonto ja monia muita etuoikeuksia, joita monet muut ihmiset maailmassa eivät ole saaneet. Suomessa asiat ovat perustasolla (toistaiseksi) hyvin, vaikka esimerkiksi Kokoomus aikoo ajaa kovia leikkauksia, jotka tekevät yhteiskunnasta epäoikeudenmukaisen niille, joilla ei ole arpaonni syntymässä osunut kohdilleen.

 

On tärkeää muistaa, että ihmiset eivät ole valinneet syntymäpaikkaansa tai perhetaustaansa. Kaikilla ei ole samoja mahdollisuuksia kuin suomalaisilla, ja tämä johtuu sattumasta eikä heidän ansioistaan tai valinnoistaan. Meidän tulisi olla kiitollisia siitä, että olemme syntyneet tänne, mutta myös muistaa, että monet muut ihmiset kaipaavat parempaa elämää. Niin maailmalla kuin Suomessakin. Kovan politiikan toteuttaminen ei heitä auta ja kaipaammekin enemmän empatiaa politiikkaan.

 

Voimme tehdä paljon auttaaksemme muita ihmisiä, jotka ovat syntyneet vähemmän onnekkaisiin olosuhteisiin. Yksi tapa on auttaa maahanmuuttajia sopeutumaan uuteen ympäristöön ja tarjota heille mahdollisuus saada hyvää koulutusta ja työpaikkoja. Voimme myös tukea kehitysapua ja muita aloitteita, jotka auttavat parantamaan köyhempien maiden ihmisten elämänlaatua. Suomessa taas ihmisiä voidaan tukea harjoittamalla empaattista politiikkaa, jossa pienituloisista ja heikossa asemassa olevista pidetään huolta. Se on myös yhteiskuntarauhan kannalta tärkeää, mutta myös ainoa keino, jolla talous saadaan joskus nousuun.

 

On lottovoitto syntyä Suomeen – siksi muita pitää auttaa

 

Meillä on velvollisuus auttaa muita, koska olemme kaikki ihmisiä ja jaamme saman maapallon. Vaikka emme voi valita syntymäpaikkaamme tai taustaamme, meillä on valta vaikuttaa siihen, millaista maailmaa rakennamme yhdessä. Sattuman mahdollisuus voidaan eliminoida ainoastaan inhimillisellä politiikalla. Uusliberalistinen kilpailuun perustuva politiikka ei ole hyödyksi kenellekään yhteiskunnassa (pl. rikkaimmat), sillä se jättää heikossa asemassa olevat oman onnensa nojaan. Siksi tarvitsemme nimenomaan empatiaa, ihmisten ymmärtämistä ja ihmisten auttamista. Kukaan ei kuitenkaan heikkoa asemaansa ole valinnut.

 

Kun autamme muita ihmisiä, parannamme myös omaa elämäämme. Globaalit haasteet, kuten ilmastonmuutos ja köyhyyden torjuminen, vaikuttavat meihin kaikkiin. Siksi meidän on yhdessä pyrittävä rakentamaan kestävämpiä ja oikeudenmukaisempia yhteiskuntia kaikkialla maailmassa. Se vaatii empatiaa.

 

On lottovoitto syntyä Suomeen ja siksi on meidän velvollisuus auttaa myös niitä, joille ei osunut 7 oikein lotossa.

Santeri Kärki
Vihreät Tampere

Olen 30-vuotias humanististen tieteiden kandi (historia), jalkapallokirjailija, ratkaisuasiantuntija sekä tarkastuslautakunnan jäsen Tampereella.

Kannatan terapiatakuun toteuttamista mahdollisimman nopeasti, jotta talous saadaan nousuun. Ilmastotoimia pitää tehdä välittömästi, koska muuten hinta kasvaa valtavan korkeaksi. Leikkauspolitiikka pitää lopettaa - kaikilla on oikeus inhimilliseen elämään.

Intohimon kohteina politiikka ja urheilu, joskus lipsun myös kirjoittamaan muista aiheista. Kuten jalkapallokirjastani:

Jalkapallon vaiettu matka valtalajiksi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu