Terapiatakuun toteuttaminen on tuottavaa sekä julkiselle että yksityiselle puolelle

Terapiaan pääsy on tällä hetkellä vaikeaa, ellei taustalla ole jonkinlaista varallisuutta tai hyviä tuloja. Matka ensimmäisestä keskustelusta hoitajan kanssa itse terapeutin vastaanotolle voi kestää hyvinkin puoli vuotta tai jopa yli, mikä tekee prosessista äärimmäisen turhauttavan. Pitkä prosessi tulee myös kalliiksi sekä yksilöille että yhteisöille.

Ensinnäkin puolen vuoden aikana hoitokontaktin ottanut henkilö joutuu elämään ongelmansa kanssa ilman varsinaista asiaan perehtynyttä, ammattimaista keskusteluapua, mikä voi johtaa ongelmien syvenemiseen. Tämä taas johtaa joko yhteen tapaukseen kahdesta, eli joko potilas tippuu jo matkalla omaan voimattomuuteensa tai sitten ongelmien ratkaiseminen kestää pidempään, mitä se olisi kestänyt vaikkapa välittömästi saatavalla lyhytterapialla tai nopeasti aloitetulla pitkällä hoitosuhteella.

Erilaisten mielenterveysongelmien takia Suomi menettää vuodessa OECD:n raportin mukaan peräti 11 miljarida euroa eli reilut 5 % Suomen BKT:sta muun muassa sairauspoissaolojen, pidennetyn kuntoutuksen ja työkyvyttömyyden takia. Luku on aivan käsittämättömän suuri ja kertoo Suomen mielenterveyspalveluiden tilanteesta paljon. Apua ei saa nopeasti ja monesti hoidon odottaminen johtaa syrjäytymiseen sekä taloudellisiin menetyksiin niin yksilölle, yrityksille kuin valtiollekin.

Tämän takia Suomessa pitäisi saada terapiatakuu toteutumaan jokaisessa kunnassa. Akuuttiin terapeuttien puutteeseen emme voi vaikuttaa välittömästi, mutta tekemällä koulutuksesta maksutonta, terapeuttien saatavuus kasvaa muutaman vuoden sisään selvästi ja vapauttaa hoitopaikkoja (esimerkiksi Tampereella Kelan tukemille terapeuteille sai aikoja loppuvuodesta/alkuvuodesta 2022 – aivan liian pitkä aika!). Ennen sitä kunnissa voidaan ottaa käyttöön matalan kynnyksen vastaanottoja psykiatristen sairaanhoitajien kautta ja täten lyhentää odotusaikaa itse terapiaan – joillekin jo pelkkä lyhyt hoito keskustelujen kautta voi auttaa ongelman syvenemisen tai jopa ratkaista orastavan mielenterveyden ongelman.

Näihin talkoisiin olisi hyvä kutsua myös yrittäjät mukaan, sillä sairauspoissaolot ja etenkin pidentyneet sellaiset esimerkiksi uupumisen takia eivät tule halvaksi. Yrittäjien kannattaa maksattaa jopa lyhytterapiaa omille työntekijöille sekä tarkastella oman yrityksensä toimintakulttuuria muutenkin mielen hyvinvoinnin kannalta. Moni yritys näin jo tekeekin ja esimerkiksi Mieli RY myöntää Hyvän mielen työpaikka -merkkejä esimerkillisesti hyvinvointia edistäville yrityksille. Yrittäjien kannalta tässä on porkkanana myös se, että hyvinvoivat työntekijät ovat yleensä luovempia ja tehokkaampia, mikä parantaa varmasti yrityksen kilpailukykyä markkinoilla verrattain pienillä panostuksilla.

Terapiajonot tulevat siis kalliiksi sekä valtiolle, yrittäjille että yksilöille ja heidän läheisilleen. Näin ollen valtakunnallisesti tulee saada edistettyä terapiatakuuta ja sen toteutumista odotellessa jokainen kunta ja kaupunki voi lähteä tekemään omaa terapiatakuutaan jo etuajassa. Tähän ei esimerkiksi päästä leikkauksilla, sillä mieli koostuu monesta eri sektorista ja tasapainoisesta mahdollisuudesta elämään ja hyvinvointiin. Tämän takia ajan itse Tampereelle investointeja niin terveyteen, mielenterveyteen, koulutukseen, luontoon kuin vaikkapa urheiluun, taiteisiin ja kulttuuriin. Panostukset eri sektoreille luovat itse asiassa enemmän säästöjä, mitä leikkaamisilla saadaan.

Lue lisää kotisivuiltani!

0
Santeri Kärki
Vihreät Tampere
Ehdolla kuntavaaleissa

Vihreiden kuntavaaliehdokas vuoden 2021 vaaleissa Tampereella.

Olen 28-vuotias humanististen tieteiden kandi (historia), jalkapallokirjailija ja politiikan tutkimuksen opiskelija sekä sisällöntuottaja.

Kannatan terapiatakuun toteuttamista mahdollisimman nopeasti, jotta talous saadaan nousuun. Ilmastotoimia pitää tehdä välittömästi, koska muuten hinta kasvaa valtavan korkeaksi. Leikkauspolitiikka pitää lopettaa - kaikilla on oikeus inhimilliseen elämään.

Intohimon kohteina politiikka ja urheilu, joskus lipsun myös kirjoittamaan muista aiheista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu