Terroristit voittavat, jos luovumme oikeusvaltioperiaatteista

Joulukuun yksi puhutuin aihe on varmasti ollut al-holin leiriltä tuotavien suomalaislasten ympärillä käyty keskustelu. Keskustelun sävy on sosiaalisessa mediassa ollut paikoitellen erittäin vihamielistä ja jopa vastenmielistä, sillä lapsia on käytetty valtavasti populistiseen politikointiin tavalla, joka ei olisi tullut kenenkään mieleen esimerkiksi kymmenen vuotta sitten.

Alkuun haluan todeta, että ISIS on terroristijärjestö, jonka teot tulee tuomita täysin. Se on aiheuttanut paljon kauheuksia lähi-idässä, minkä lisäksi järjestön toimintaan on kuulunut iskut eri puolella Eurooppaa. Terroristijärjestöjen tarkoitus on luoda pelkoa ja horjuttaa länsimaisia arvoja, joista tärkeimpänä ovat demokratia, tasa-arvo, ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate. ISIS harjoitti hallitsemillaan alueilla täysin järjetöntä ja ihmisyyttä vastustavaa toimintaa, teloittaen eri mieltä tai väärää uskontoa kannattavat ilman oikeudenkäyntiä tai länsimaalaisten mielestä järjellistä syytä.

Vaikka kalifaatti on jo kaatunut, terrorismi elää edelleen, pyrkien iskemään meidän länsimaisia arvoja vastaan ja ylläpitämään pelon ilmapiiriä.

Tässä se tuntuu jollain tapaa kenties onnistuneen Suomessa. Kun uutiset kahden ISIS-äidin ja heidän kuuden lapsen kotiuttamisesta tuli ilmi, moni on vaatinut ISIS-äitien päätä vadille ja vankeutta ilman oikeudenkäyntejä. Lapset, suomalaiset lapset, olisi tullut jättää leireille ja heidät olisi pitänyt altistaa mahdollisesti jopa kuolemalle. Jopa johtavat oppositiopolitiikot ovat maalanneet mielikuvia, joissa radikaalit islamistinaiset (peräti kaksi sellaista!) tulevat kaatamaan koko Suomen demokratian. Samalla he myös antavat huutelullaan luvan sille, että viattomat lapset voitaisiin jättää mieluummin kuolemaan kuin pelastaa samalla kaksi äitiä, jotka joutuvat Suomessa kuitenkin tutkinnan kohteeksi.

Aikuisten kohdalla tilanne on normaalisti se, että lähtö tällaisiin maihin on ollut vapaaehtoista ja teoista kannetaan seuraukset, eli täten heitä ei olisi normaalitilanteessa Suomeen lennätetty. Lasten oikeuksien toteutumisen kannalta oli kuitenkin ainoa lain ja kansainvälisten sopimusten tarjoamana mahdollisuutena ottaa myös äidit mukaan, sillä lapsia yksinään ei olisi voinut tuoda Suomeen.  Tämä perustuu lakiin.

Tuskin yksikään hallituksen jäsen haluaisi vapaaehtoisesti kuljetella terroristeja Suomeen ja maksaa siitä rahaa. Lait määräävät, mitä voidaan tehdä ja viranomaiset tekevät päätöksiä lakien pohjalta. Lasten oikeuksien toteutuminen vaati tällä kertaa äitien tuomista maahan. Sitä ei voida muuttaa millään määrällä huutelua sosiaalisessa mediassa. Lapset eivät ole syyllisiä äitiensä tekosiin. Näiden äitien tekemät rikokset myös tutkitaan takuuvarmasti Suomessa, mutta oikeusvaltioon kuuluu se, että teot tosiaan tutkitaan ja tutkinnan pohjalta tehdään päätös siitä, lähdetäänkö asioita ajamaan oikeuslaitosten kautta ja millä syytöksillä. ”Ei rikosta, ei rangaistusta”, on vahva periaate, jonka toteutuminen on välttämätöntä myös näiden Suomeen tulleiden äitien kohdalla.

Jos päätökset tehtäisiin aina vain huutamalla netissä tai lynkkaamalla kaikki epäillyt ilman tutkintaa, oikeusvaltioperiaatteemme olisi täysin murentunut ja terroristit voittaisivat.

Jos me alamme tuomita ja vangita ihmisiä ilman perustavanlaatuisia rikosoikeudellisia toimia, miten me sitten oikeastaan eroaisimme näistä terroristeista, jotka antavat rangaistukset ilman oikeudenkäyntiä?

Terroristit eivät saa voittaa kaatamalla oikeusvaltiota, vapautta ja demokratiaa. Me emme saa laskeutua samalle tasolle heidän kanssaan.

Santeri Kärki

Vihreiden kuntavaaliehdokas vuoden 2021 vaaleissa Tampereella. 28-vuotias yliopisto-opiskelija.. Valtio-oppi ja historia pääaineina. Intohimon kohteina politiikka ja urheilu, joskus lipsun myös kirjoittamaan muista aiheista. Muutetaan maailmaa asiallisella dialogilla. En oo vahingoskaa hauska, mut yritän silti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu