Älkäämme alistuko Putinille!
Kun ihminen vanhenee, hän alkaa haikalla menneitä aikoja, jolloin kaikki oli paremmin ja Neuvostoliittokin suuri ja mahtava. Vladimir Putin on toki jo paljon aikaisemmin todennut Neuvostoliiton hajoamisen olleen 1900-luvun suurin geopoliittinen katastrofi, mutta hänen viimeaikaiset etupiiripuheensa ja kirjallisten turvatakuiden vaatiminen Natolta pidättäytyä enemmältä itälaajentumiselta, nostavat historiansa lukeneen niskakarvat pystyyn. Mitä hän meinaa? Ajaako hän kenties tahtomattaan naapureitaan Naton syliin?
Mikäli Venäjä haluaisi aidosti torpata Naton mahdollisen itälaajentumisen tulevaisuudessa, sen tulisi välittömästi lopettaa uhitteleva käyttäytymisensä, joka on tehokkain keino ajaa naapureita kollektiivisten turvatakuiden piiriin. Venäjän puheet ja teot eivät täsmää. Jos se todella olisi huolissaan turvallisuustilanteesta lähialueillaan, se ei aktiivisesti heikentäisi sitä… ja vaikkapa lopettaisi suvereenin valtion alueen miehittämisen. Tästä olisi hyvä lähteä liikkeelle.
Putinin saneluun ei pidä alistua missään tilanteessa, vaan Suomi pidättää mahdollisuuden hakea Nato-jäsenyyttä itsenäisenä kansakuntana, kuten presidentti Niinistö Venäjän kollegalleen totesi. Päätös tästä olisi tietenkin pitänyt tehdä jo vuosia ennen allekirjoittaneen syntymää, mutta virheen ehtii korjata vieläkin sillä edellytyksellä, että Nato meidät vielä huolii mukaan. Se ei tietenkää ole täysin varmaa, mutta edellytyksiä hyväksymiselle löytyy läheisen kumppanuuden, yhteisten harjoitusten, kansainvälisten operaatioiden sekä kaluston yhteensopivuuden kautta. Tuore päätös hävittäjähankinnoista saisi mitä kauneimman sinetin, jos sen myötä vietäisiin homma maaliin ja saataisiin ne viidennen artiklan mukaiset turvatakuut, joista on tällä hetkellä uupelo. Ollaan siis melkein maalissa, mutta vielä pitäisi saada kroppa maaliviivan yli.
Mitä taas tulee Venäjän huoleen asevarustelusta, onko paras ratkaisu lisätä asevoimaa länsirajoilla, jolloin Naton ja naapurimaiden on pakko ottaa se huomioon tavalla tai toisella – useimmiten korottamalla omaa puolustuskykyään?
Venäjä on itse aiheuttanut turvallisuusuhkan naapureilleen, jolloin ne ovat pakotettuja reagoimaan tavoilla, joiden ei luulisi olevan Venäjän intresseissä. Jos haluaa rajoittaa Naton kasvua, paras lääke tähän on olla itse aiheuttamatta uhkaa tai akuuttia vaaraa naapurimailleen.
Kansainvälispoliittinen tilanne on nyt Euroopassa jännitteisempi kuin aikoihin ja sodan uhka on olemassa Ukrainassa. Inhimillisessä mielessä siinä on vain hävittävää, eivätkä sotaretket myöskään tavan venäläistä paljoa lämmitä. Venäjä on maantieteellisestä koostaan ja asevoimistaan huolimatta kuitenkin Italian kokoinen kansantalous, jossa ruplille olisi muutakin käyttöä rapistuvan infrastruktuurin keskellä. Myös Venäjän naapurimaissa olisi muitakin investointikohteita kuin asejärjestelmät, mutta vapaus ennen kaikkea – ja sen turvaaminen vaatii uskottavaa puolustuskykyä.
Mitä kirjoituksellani haluan sanoa? Venäjän kirjalliset vaatimukset siitä, ettei Nato enää laajennu itään, ovat täysin absurdit. Niin pitkään kuin se käyttäytyy aggressiivisesti naapureitaan kohtaan, se tulee siirtäneeksi Naton rajoja entistä lähemmäs omiaan. Mikäli naapurit jätettäisiin rauhaan, eikä oltaisi aina puhaltamassa niskaan, voisi naapuruuden perustana olla aktiivinen kauppa- ja kulttuurivaihto sekä yhteistyö erilaisilla sektoreilla. Sellaisista naapuruussuhteista minä haaveilen. Niin haaveilevat myös venäläiset ystäväni, joihin oli kunnia tutustua Erasmus-vaihdossa. Venäjän autoritaarinen hallinto ei kuitenkaan tunnu jättävän muita vaihtoehtoja.
Suomi ei muodosta Venäjälle minkäänlaista uhkaa. Ei minkäänlaista. Me haluamme tehdä rakentavaa yhteistyötä ja käydä kauppaa. Tiivistä dialogia naapurimaiden kesken on käytävä jatkossakin, mutta me teemme itse omat ratkaisumme sen mukaan kuin parhaaksi katsomme. YYA-aikainen yksipuolinen sanelu on ollutta, mennyttä ja ruma luku historiassa. Ei enää koskaan!
Jos asia olisi minun päätettävissäni, hakisin NATO:n jäsenyyttä heti. Käytännössä Suomi voi alla aktiivi hakija vasta seuraavalla hallituskaudella. Tämä hallitus, vaikka onkin paras vuosikymmeniin, ei sitä tee. Ei kuulu ohjelmaan. Jäsenyyttä ei tavoittele presidenttikään. Siltä osin hän toistelee vanhoja fraaseja omasta uskottavasta puolustuksesta. Tarpeen se onkin, mutta NATO:n jäsenyys toisi siihen merkittävän turvallisuuslisän.
Ilmoita asiaton viesti
Putin kyllä tietää, mikä Neuvostoliitto oli. Lapsuuden ja nuoruuden arki Leningradissa ei ollut helppoa, pulaa on ollut jopa peruselintarvikkeista. Toisinajattelijat suljettiin vankileireille ja mielisairaaloihin. Sen haikailu takaisin on sulaa hulluutta eikä kenenkään tarvitse sille alistua.
Ilmoita asiaton viesti
Turhaa liturgiaa. Kokoomus voisi liturgian sijaan tehdä jotain Nato-jäsenyyden eteen.
Näitä diibadaaba-kirjoituksia on nyt nähty täällä niin paljon että olisiko aikuisten oikeasti Kokoomuksella edes mahdollisuus laittaa sitä puppugeneraattoria vähän hiljemmalle?
Ilmoita asiaton viesti
Nuorella Kirkkalalla ja sinulla on sama viesti, hän ei vain nimittele Putinia ” ulisevaksi Pellervoksi.”
Ilmoita asiaton viesti
Holodnaja Pravda
”Kokoomus voisi liturgian sijaan tehdä jotain Nato-jäsenyyden eteen.” Kommentti Pasi Majuri #3564849
A vot horošo
Tarkastellaan kokoomuksen jäsenten liittoutumattomuus ja Nato-jäsenyys kannatuksia. Materiaali tässä.
MTS tutkimus. https://www.defmin.fi/files/5273/Suomalaisten_mielipiteita_ulko-_ja_turvallisuuspolitiikasta_maanpuolustuksesta_ja_turvallisuudesta_2021.pdf
Liitekuvio no. 8 sivu 43. Kysymys: – Sotilaallinen liittoutumattomuus vai liittoutuminen. Pitäisikö Suomen pysyä sotilaallisesti liittoutumattomana vai pyrkiä liittoutumaan sotilaallisesti?
Tulos: 36 % vastustaa. 11 % ei osaa sanoa. 53 % kannattaa.
Liitekuvio no. 10 sivu 45. Kysymys: – Suomen jäsenyys Natossa. Pitäisikö Suomen pyrkiä Naton jäseneksi?
Tulos: 32 % vastustaa. 16 % ei osaa sanoa. 52 % kannattaa.
Kannattaisiko kokoomuksen siivota oma porstua ennen tulevia eduskunta – ja presidentinvaalia?
Vertailun vuoksi
Perussuomettuneiden troikka pastori Pongo, puh,joht. Purra ja ryhmyri Tavio vastustavat Nato-jäsenyyden hakemista.
Liitekuvio no. 8 sivu 43. Kysymys: – Sotilaallinen liittoutumattomuus vai liittoutuminen. Pitäisikö Suomen pysyä sotilaallisesti liittoutumattomana vai pyrkiä liittoutumaan sotilaallisesti?
Tulos: 48 % vastustaa. 12 % ei osaa sanoa. 40 % kannattaa.
Liitekuvio no. 10 sivu 45. Kysymys: – Suomen jäsenyys Natossa. Pitäisikö Suomen pyrkiä Naton jäseneksi?
Tulos: 51 % vastustaa. 12 % ei osaa sanoa. 37 % kannattaa.
”Olisiko aikuisten oikeasti kokoomuksella edes mahdollisuus laittaa sitä puppugeneraattoria vähän hiljemmalle? Pasi Majurin varsin aiheellinen lisäys.
Ok. Boomer’s, go on USRRP
Ilmoita asiaton viesti
Asia ei etene vaikenemalla, vaan siitä on pidettävä ääntä, jotta Naton kannatus realisoituisi aikanaan vaaleissa. Ja jos hallitus nyt päättäisi hakea jäsenyyttä, kokoomus tukisi prosessia puoluekokouksen velvoittamana.
Kyllä, olen sitä mieltä, että seuraavaan hallitusohjelmaan on viimeistään saatava selkeä kirjaus jäsenyyden hakemisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Väittäisin Venäjän jo Naton tulevan laajentumisen osalta saavuttaneen tavoitteensa – nykyisistä jäsenvaltioista varmastikin löytyy niitä, jotka eivät halua Venäjää ärsyttää.
Ilmoita asiaton viesti
No sinun ja Varilan kohdalla Putin on ainakin saavuttanut tavoitteensa. Kysymys ei ole Venäjän ärsyttämisestä vaan pakottamisesta ruotuun.
Ilmoita asiaton viesti
Katselen asiaa kylmän loogisesti ja ilman tunnekuohua.
Tuskin Saksa, Ranska tai moni mukaan läntisen Euroopan Nato -valtio haluaa tämän viimeisimmän voimannäytön ja uhkaavan retoriikan jälkeen lähteä kokeilemaan josko kyseessä olikin pelkkä bluffi.
Ilmoita asiaton viesti
Toivon, ettette, arvoisa lakimies Snellman, lokeroisi minua. Tuollainen on yksinkertaisesti asiatonta vääntöä. Putinin tavoitteista tuskin tiedätte.
– Ja minun suhteeni Venäjään lienette paikantanut väärin. Ei toisen osapuolen tarkoituksen ymmärtämisestä ole yleensä mitään haittaa.
Jos haluatte lokeroida minut, kysykääpä suoraan ja selkeästi. Vastaan kyllä asiallisesti esitettyyn asialliseen kysymykseen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on yksinkertaista ja selkeää. Kekkonen oli Sauli Niinistö.
Kepu suometettiin Kekkosen aikakautena. Niinistön läheisriippuvuus Kremliin on suomettumisen näkökulmasta Kekkosen luokkaa. Kokoomus juoksee samaan suuntaan, presidentin ollessa omasta puolueesta.
Miksi Kokoomus tukee Nato-optiota, jos on oikeasti Naton kannalla? Kanerva vie Kokoomusta suomettumisen polkua kuin litran ämpäriä.
Ilmoita asiaton viesti
”Putinin saneluun ei pidä alistua missään tilanteessa, vaan Suomi pidättää mahdollisuuden hakea Nato-jäsenyyttä itsenäisenä kansakuntana, kuten presidentti Niinistö Venäjän kollegalleen totesi”
Turhaa lässytystä. Putin tietää, ettei Suomi uskalla tehdä mitään, ennen kuin on jo liian myöhäistä..
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on parasta leikkiä kuollutta. Ehkä ne marssii ohi Suomen haistaessaan, että TP-UTVA:ssa päättäjillä on paskat housussa.
Ilmoita asiaton viesti
Kovaa peliä se Venäjä pelaa…
-ETYJ:n raja valvonta on estetty lopullisesti
-Tunnuksetonta kalustoa on viikkokaudet rahdattu rajalle.
-Polttoainekolonnat viimeisimpänä
-Eilen marssitettiin valtavat määrät miehistöä peltojen yli … minne lie
-ja ”putinin” kone lensi eilispäivän rundia aivan Ukrainan rajan pinnassa (”Mainilan” meininkiä?)
Russian Deputy Foreign Minister Rudenko: #Ukraine’s actions have reached a point forcing #Russia to take radical steps. Also, Rudenko noted that this applies also to other countries [bordering Russia]
https://twitter.com/akihheikkinen/status/1472911804829421579
Paljon on Putinilla nyt hampaan kolossa, kun tuo MH17 oikeudenkäyntikin lähestyy tuomioiden aikaa…
Oikeuden käynnin raportointia tältä päivältä:
https://twitter.com/annaholligan/status/1472859310564724736?s=20
https://twitter.com/mariekedehoon/status/1472857994857697291?s=20
Ikävä naapuri, kerta kaikkiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Joo minne lienevät peltojen yli marssineet. Olgako kertoi?
Ilmoita asiaton viesti
Otsikon perusteella se alistuminen on jo tapahtunut. Jos Putinin pieni yskäisy saa selkeitä pelkoreaktioita näkyviin, kenellä on valta ja voima ohjata Suomen valintoja?
Suomi tuo mieleen pikkupojan. Esimerkki: Kenraali Makarov kävi esitelmöimässä armeijan illanistujaisissa ja totesi ”jos Suomi liittyy Natoon, Venäjä reagoi asiaan”.
Pojan täytyisi saada tehdä ihan mitä hyvänsä, vaikka sylkäistä naamalle. Ja sitten kun toinen osapuoli reagoi sylkäisyyn esimerkiksi kauppasuhteita heikentämällä, niin se on väärin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaiset ovat viisasta väkeä. Eivät alistu Bidenille, eivätkä sotaliitto Natolle.
Ilmoita asiaton viesti
Pitää paikkansa, koska Biden ei halua alistaa ketään ja sotaliitto Natoa ei ole olemassa eikä Pohjois-Atlannin puolustusliittokaan alista mitään.
Ilmoita asiaton viesti