Haavisto ja oikeusvaltion porsaanreiät

Kansanedustajista koostuva ja täten politisoitumiselle äärimmäisen altis perustuslakivaliokunta on tehnyt päätöksensä ja sen mukaan ulkoministeri Haavisto on menetellyt lainvastaisesti al-Hol -jupakassa, mutta ministerisyytteen nostamisen kynnys ei täyty. Kuten nyt on saatu medioista tietää, vihreät on prosessin kuluessa kaikin tavoin pyrkineet vaikuttamaan tämän oikeudellisen asian kääntämiseen poliittisesti parempaan suuntaan lähettelemällä paimenkirjeitä hallituspuolueiden eduskuntaryhmille ja ainoastaan hallituspuolueita edustaville perustuslakivaliokunnan jäsenille. Vaikuttaa siltä, että perustuslakivaliokunnasta on yritetty tehdä hallituksen kumileimasin, joka oikeudellisen tulkinnan sijaan pyrkii oikeuttamaan hallituksen ja ministerien kulloisetkin toimet. Tämähän on täysin käsittämätöntä! 

Lievemmän muotoiluesityksen ainoastaan hallituspuolueden valiokuntajäsenille toimittanut perustuslakivaliokunnan jäsen, vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto, paheksui tiedon vuotamista julkisuuteen, mutta ei ilmeisesti nähnyt omassa ja puolueensa toiminnassa moitteen sijaa. Päätöksen jälkeen vihreät ovat kunnostautuneet valehtelemalla ja antamalla ymmärtää, ettei lakia ole rikottu. Sitä on rikottu. Aivan kuin mallia olisi haettu rapakon takaa muuan tulevan ex-presidentin toimista sen jälkeen, kun tuli vaaleissa takkiin. On meillä tässä maassa vähemmästäkin ministereitä eronnut.

Oikeusvaltioperiaatteen puolustaminen ja sormen heristely maailmalla vaikkapa Unkarille ja Puolalle, näyttäytyy sangen erikoisessa valossa, kun meillä ministerit ja kanisterit saa häslätä omiaan ja siinäkin tapauksessa, että on selvästi rikottu lakia, mutta syytekynnys ei ylity, jää ministerin oman harkinnan varaan, onko teosta syytä kantaa poliittinen vastuu ja erota

Minkälaisen kuvan sen antaa Suomesta maailmalle? Toisin kuin vihreät nyt hädissään yrittävät kääntää tästä asiasta vuosituhannen ihmisoikeuskysymystä, korostan vielä, että tässä on kyse NIMENOMAAN ministeri Haaviston lainvastaisesta menettelystä ja tällä koko prosessilla on laajempi merkitys meidän oikeusvaltion kannalta. Miettikääpä, minkälainen pandoran lipas aukeaa, jos korkeissa johtavissa asemissa olevat alkavat rikkomaan lakia, koska ovat mielestään oikealla asialla tai moraalisesti oikeassa. Tarkoitus pyhittää keinot ja tekopyhyys ei tunne rajoja.

Yleisellä tasolla kansanedustajista koostuva perustuslakivaliokuntamalli on jo pitkään herättänyt keskustelua siitä, miten helposti se on valjastettavissa poliittisten päämäärien ajamiseen, kun poliitikot pääsevät vuoroin ajamaan omaa agendaansa ja vastustamaan kilpailijoiden hankkeita perustuslakiin vetoamalla. Haaviston ja Mäenpään tapaukset ja aivan erityisesti sote, ovat oppikirjaesimerkkejä tästä. 

Muistutan vielä, että  perustuslakivaliokunnan kokoonpanon riippuessa poliittisista voimasuhteista se olisi teoriassa helposti valjastettavissa pahantahtoisen hallinnon kumileimasimeksi ja tällainen oikeusvaltiota ja demokratiaa uhkaava porsaanreikä on todellakin olemassa. Viimeistään nyt olisi aika hylätä neukkumallin toverituomioistuin ja perustaa riippumattomista asiantuntijoista koostuva perustuslakituomioistuin, kuten normaaleissa oikeus- ja sivistysvaltioissa, joka voisi keskittyä puhtaan oikeudelliseen tulkintaan ilman poliittista agendaa ja suhmurointia. Olisikin äärimmäisen tärkeää, jos tähän ongelmaan viimeistään tässä vaiheessa puututaan määrätietoisesti.

Kuten jo totesin, päitä on laitettu vadille paljon vähemmästäkin. Muistamme viime kesältä valtiovarainministeri Kulmunin eron  esiintymisvalmennusten hinnasta nousseen kohun vuoksi. Siinä ei rikottu lakia. Haaviston tapauksessa on menty jo reippaasti laittomuuksien puolelle.  

Ministeri edustaa instituutiota ja etenkin ulkoministeri edustaa Suomea. Ei voi kulkea maailmalla julistamassa lakia ja järjestystä, ellei se koske myös itseä. Kannattaisikin vetää johtopäätökset siitä, onko enää lain rikkomisen päätteeksi kelpaava toimimaan valtioneuvostossa ja edustamaan Suomea ulkomailla. 

 

 

santerikirkkala

Sole mikhän -asenteella varustettu enontekioläinen kunnanvaltuutettu ja politiikan tutkimuksen opiskelija. Paremman huomisen puolesta ja perikatoa vastaan. Työ, sivistys, vapaus, turvallisuus, isänmaa ja markkinatalous - näillä mennään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu