Miksi Kela kiusaa opiskelijoita?
Alkaneesta kevätlukukaudesta lähtien korkeakouluopiskelijat joutuvat maksamaan Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) terveydenhoitomaksun oma-aloitteisesti suoraan Kelalle, kun se aikaisemmin kerättiin lukukausi-ilmoittautumisen ja ylioppilaskunnan jäsenmaksun yhteydessä. Tästä ei lähetetä erikseen laskua tai mitään muutakaan ilmoitusta, vaan opiskelijoiden on itse huomattava maksaa 31.1. mennessä summaltaan 35,80 euron suuruinen terveydenhoitomaksu tai siihen lisätään viiden euron viivästysmaksu. Jos maksua ei edelleenkään makseta, se tullaan vähentämään myöhemmin opintotuesta. Ellei opiskelija saa opintotukea, menee terveydenhoitomaksu ulosottoon seurauksena maksuhäiriömerkintä. Sellaisen polttomerkin painaminen tuskin on Kelan tarkoitus, mutta siihen tämä pahimmillaan voi johtaa.
Kukapa olisi arvannut, miten tässä tulee käymään? Kela julkaisi tammikuun puolivälissä tiedotteen, jonka mukaan terveydenhoitomaksun on maksanut 90 000 opiskelijaa ja 164 000 se on maksamatta. Koska opiskelijat eivät innokkaasti rynnänneet maksamaan maksua, josta moni ei välttämättä ole edes tietoinen, se lähetti maksumuistutuksen, jossa oli kyllä mainittuna eräpäivät ja ohjeistus siirtyä Kelan sivuille, joilta löytyy maksuohjeet. Tilinumeron toimittamiseen painomuste ei jostain syystä riittänyt, vaan oli ilmeisesti helpompaa mennä vaikeimman kautta.
Keskiviikkona lähetetyn tiedotteen mukaan maksu on edelleen maksamatta 100 000 korkeakouluopiskelijalta ja jotkut jättävät tarkoituksella maksamatta näpäyttääkseen Kelaa, joka joutuu sitten näkemään vaivaa ja tapauskohtaisesti vähentämään summan tulevasta opintorahasta. Onko tämänkin asian kanssa niin, että Siperia opettaa, vai jääkö tämäkin älyttömyys käytännöksi, jonka hallintoalamaiset on pakotettuja omaksumaan? Toki tämäkin malli lienee jonkin ajan kuluessa omaksuttavissa, mutta on paikallaan pohtia, onko ihminen byrokraattia, vaiko byrokraatti ihmistä varten.
Järjellisesti ajateltuna Kelan linjassa tässä asiassa ei ole tolkkua. Jos on ajateltu vähentää virkailijakunnan työmäärää tai muuta vastaavaa, he kirjoittelevat nyt karhukirjeitä, joutuvat vähentämään niitä maksettavista opintotuista, ja hakemaan lopulta ulosottoa, jos opintotukea ei nostetakaan. Itse terveydenhoitomaksun summa on tässä tapauksessa epäolennainen, kun pienikin summa on perintään mennessä helvetin generaattori.
Miten olisi verkkopankkiin tai sähköpostiin lähetettävä lasku aina, kun sen aika on? Väitän, että tällöin eräpäivissä pysyttäisiin paremmin, karhukirjeitä ei tarvitsisi kirjoitella tässä määrin, eikä ulosottoviranomaistakaan häirittäisi niin taajaan?
Santeri, hyvää pohdintaa 🙂 ajankohtaisesta aiheesta.
Itselleni tuli juuri mieleen se, miksi ei voisi olla sellainen automaattinen käytäntö, että samalla kun opiskelija hyväksyy sähköisesti vastaanottavansa opiskelupaikan/ja jatkossa opintojen edistyessä kun opiskelija kertoo aloittavansa syys- tai kevätlukukauden, niin samalla menisi sen aloitetun lukukauden YTHS:n veloitusmaksu opiskelijan seuraavasta opintotuesta automaattisesti, jos ko. terveydenhoitomaksua ei sitä ennen olisi maksettu opiskelijan itsensä yksilöllisesti maksamana tiettyyn eräpäivään mennessä?
Ja tämä edellä oleva automaattinen maksuveloitus olisi tehty opiskelijalle vapaaehtoiseksi järjestelyksi, jonka opiskelija voisi itselleen valita ”ruksaamalla” Kelan tietoihin määrätyn kohdan; ja toinen omavalintainen valintavaihtoehto olisi se, että maksu lopulta menisi suoraan ulosottoon asti (ilman erillistä perintää).
Voisikohan se mennä jotenkin näin?.. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, se olisi yksi hyvä tapa hoitaa tämä asia. Kelan olisi se helppo toteuttaa, eikä se aiheuttaisi opiskelijoille ylimääräistä päänvaivaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelma: jos lasku veloitettaisiin automaattisesti niin se olisi toimeentulotukilaskelmassa huomioon otettava meno.
Nyt se on sitä vasta sen jälkeen kun lasku peritään ulosoton kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen juridinen case, jonka voisi piruuttaan viedä oikeuteen asti jos olisi rahaa.
Maksuhäiriö-merkintä sellaisen laskun maksamatta jättämisestä, jota laskuttaja ei ole koskaan toimittanut laskutettavalle.
Ilmoita asiaton viesti
Luulen, että tällaisiakin tapauksia tullaan vielä näkemään.
Ilmoita asiaton viesti
Hmm.
Mihin tuossa rahaa tarvitaan?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, rahattomuus on myös hyvä lähtökohta tällaiseen.
Ilmoita asiaton viesti