A- Talk työmarkkinariita- mitä itse tekisin?

Televisiosta tuli 14.3.2024 YLE:n A- Talk ajankohtaisohjelma: Miten työmarkkinakriisistä päästään ulos ja täytyy sanoa, että en voi kuin olettaa, että työmarkkinakriisi jatkuu varmasti pitkään. Ainoa, joka antoi lopussa ratkaisuehdotuksia, oli Li Andersson (vas.) ja hän puhui paikallisesta sopimisesta siten, että itsekin ymmärsin, ettei ilman työehtosopimuskoulutusta oleva joka paikan höylä pysty olemaan sopijapuoli varsin monimutkaisissa työehtoviidakossa, niin ettei paikallisessa sopimisessa tule poljettua täysin työntekijän oikeuksia. https://areena.yle.fi/1-66931176

Tähän ratkaisuksi esitän pakollista koulutusta paikallisille sopijaosapuolille, jonka järjestävät kyseisen TES alan ammattilaiset, vaikka joka paikan höylä, joka osapuolena on, ei kuuluisikaan liittoon, jolloin saadaan sovittua edes miniehtojen mukaiset, työn turvallisuuden ja vaativuuden huomioon ottavat paikalliset työsopimukset palkkauksineen. Tähän ammattiliitoilla voisi olla mahdollisuus ja he voisivat tätä palvelua tarjota jopa maksullisena tai YTK:n lakipalvelujen kautta saatavana tai pääluottamusmiehenä ajantasaisilla tiedoilla varustettu henkilö voitaisiin rekisteröidä henkilöksi, joka voi auttaa paikallisessa sopimisessa molempien puolien hyväksynnällä. Näin saataisiin sopimusneuvotteluihin asiantuntemusta mukaan, eikä paikalliset sopijaosapuolet rikkoisi työehtolakia työturvallisuudessa, eikä palkkauksessa.

Valitettavasti hallitus on poterossaan niin vahvasti ja syvällä, että he ovat tehneet työmarkkinariitakysymyksestä arvovalta kysymyksen, kuka viime kädessä laatii lait, eduskunta vai korporaatio, kuten Ben Zyskowicz (kok.) asian esitti. Jani Mäkelälle perussuomalaisista tärkeintä näyttää olevan perussuomalaisten kannattajien perusjuoman viinan hinnan pysyminen alhaisella tasolla, kun puhui päälle Tytti Tuppuraisen (SDP) kommenttiin ja huudahti: ”Pitäisikö suomalaisten alkoholin hintaa nostaa, niinkö”? Mikä sinänsä kuvaa hyvin perussuomalaisten hallitusohjelmaan saatua ja toteutettua omatoivetta olutveron ja bensaveron alennusta, vaikka ajatus duunarin juottamisesta halvalla oluella ja ikivanhan bensa-auton jatkokäyttämisen oletetusta kannatus noususta näyttää kuivuvan kuin nykynuorison alkoholikäytön määrä. Ei olutvero alennus ja bensaveron alennus auta, jos ihmisillä ei ole töitä tai kunnon työoloja ja palkkaa millä oluensa ostaa. https://yle.fi/a/74-20078051 Ylen kannatusmittaus: Perussuomalaisilla selvä lasku – miehet, duunarit ja yrittäjät liikkeellä

T: Sari

P.S Vantaalla maaliskuussa kaupunginhallituksessa oli europarlamenttivaalien järjestämiseen liittyvät asiat, vaalipaikat ennakkoäänestykseen ja varsinaiseen vaalipäivään. Vihreillä on jo kattavasti ehdokkaita europarlamenttiin https://www.vihreat.fi/eurovaalit-2024/?kieli=fi&vaali=europarlamenttivaalit-2024&alue=fin ja Tuire Kaimio on vantaalainen ehdokas ajamaan myös Vantaan asiaa Euroopassa.

Sari Järveläinen
Vihreät Vantaa

Koulutukseltaan tietotekniikan diplomi-insinööri ja sähköautomaatioinsinööri, opiskelen YAMK-tutkintoa Metropoliassa. Uteliaisuus ajaa ajamaan ja tutkimaan asioiden todellista olemusta, lähiluonnon, avoimuuden ja toisten tukemisen puolesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu