Ennustus Purran budjetin velanotosta- hyvinvointialueen verotukseen

Moikka pitkästä aikaa,

Ennustamisen taito tai oikein ennustuksen valinta sanotuksi on helppoa jälkikäteen, sillä ei voi sanoa, etteikö olisi ennustukseni ollut oikeassa, kun sanoin kokoomus hallituksen ottaneen eniten velkaa menneisyydessä ja myös tulevaisuudessa näin tulee käymään. Valtion velka vuonna 2018 oli 104 973 miljoonaa, vuonna 2019 Marinin hallituksen ensimmäinen budjetin jälkeen velkaa oli 106 368 miljoonaa eli velkaa otettiin vain 1 395 miljoonaa, sitten tuli korona ja budjetti karkasi käsistä, pandemian takia 2020 velkaa oli 124 833 miljoonaa, 2021 128 696 miljoonaa eli silloinkin vuosien ero vain 3 863 miljoonaa verrattaessa tähän Purran 10 000 miljoonan velanottoon. 2022 velkaa oli 141 628 johtuen koronaepidemiasta, velan lisäyksen ollessa 12 932 miljoonaa. Eli ilman koronaa velanotto oli suorastaan hillittyä, 1 395-3 863 miljoonan nykymenoon 10 300 -9 300 miljoonaan tulevina vuosina. Mikä olikaan suunta, kun taantumaakin toiset povaavat.

Suuri menoerä on terveysmenot 22 880 miljoonaa euroa eli 22,88 miljardia. Lääkkeeksi tarjoaisin nykyisen kuntaverossa kerättävän terveys- ja sosiaalimenoihin tarkoitettavan vero-osuuden, maakuntaveroksi sanotun veron jatkamista ja korvamerkitsemistä suoraan hyvinvointialueen rahoitukseen ja valtion budjetista korvattaisiin lisäkulut siten, että tehtäisiin mittari, jolla ihmisten terveydentilan kokonaiskehitys parempaan toisi lisärahaa, eikä poistaisi sitä kuten nykyään, vaan ennakoiva terveydenhuolto toisi lisärahoitusta hyvinvointialueelle. Lisäksi poistettaisiin keskinäiset tulonsiirrot alueiden väliltä ja valtion budjetista maksettaisiin siirrettävä osuus ei hyvinvointialueen verokertymästä.

Rahaa käytettäisiin tehokkaasti jonojen purkuun käyttäen samoja tiloja yksityispuolen lääkäreiden leikatessa julkisissa sairaaloissa käyttäen leikkaussalikapasiteettia palveluseteleillä toteutettuihin leikkauksiin. Nyt on aika tehdä radikaaleja päätöksi, kun 7000 potilasta on jo HUS:in alueella yksistään ollut yli puoli vuotta jonottamassa hoitoon pääsyä. Julkisen puolen tilojen käyttöä viikonloppuisin ja iltaisin yksityiselle toimijoille ehdotti Lindén talouselämä lehden nro 27 artikkelissa: ”Terveyden hurja kasvaja”. Lisäksi olen samaa mieltä siitä ettei ole järkevää ”matkustaa Kuusamosta Ouluun kymmenen minuutin vastaanoton vuoksi” ja tähän ratkaisuna ehdotan lääkärirekkaa, jossa laboratorio näytteiden ottoa varten, kuten magneettikuvausrekka, joka aikanaan HUS:lle hankittiin eli potilaita lähemmäs lääkärit ja tutkimukset, yksistään KELA kyydit maksoivat vuonna 2021 310 miljoonaa, joten jos vähentäisi matkoja kolmanneksella, niin tuolla 100 miljoonalla varmasti saisi hankittua parikin laboratorio- lääkärin vastaanottorekkaa kulukorvauksineen.

T: Sari

P.S Vantaalla kestopuheenaiheet ovat asuinalueiden segregaatio ja tietysti ratikka, joka odottaa MAL päätöksiä.

Sari Järveläinen
Vihreät Vantaa

Koulutukseltaan tietotekniikan diplomi-insinööri ja sähköautomaatioinsinööri, opiskelen YAMK-tutkintoa Metropoliassa. Uteliaisuus ajaa ajamaan ja tutkimaan asioiden todellista olemusta, lähiluonnon, avoimuuden ja toisten tukemisen puolesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu