SOTU-uudistukseen lisättävää

Moikka,

Tulevan SOTU-uudistuksen tulee olla kannustava, työllistävä, mutta turvattava ihmisten toimeentulo ja asumisen mahdollisuus pienituloisille pääkaupunkiseudulla. Työllisyyttä tukeva toimeentulomuoto on tutkitusti vastikkeeton perustulo, jota täydennetään sosiaalietuuksilla ja ansiosidonnaisella sekä kannustamalla toimeentulotuen osuudessa myös säästämiseen.

Perustulo voisi suuruudeltaan olla takuueläkkeen suuruinen 922,42 euroa, jonka päälle voisi tienata niin paljon kuin haluaa, mutta veroilla progressiivisesti leikattaisiin valtiolle tuloja veroina takaisin. Jos ihminen olisi ansiosidonnaisella, hänen perustulonsa lisäksi saatava ansiosidonnainen, ja tästä muodostuva kokonaistulo olisi se minkä hän saisi itselleen, kun verot vähennetty eli malli sisältäisi tasavero-osuuden 922,40 euroa tai muun perustuloksi määrätyn osuuden ja sen jälkeen alkaisi vasta progressiivinen verotettava osuus, jolloin perustulo ja muut valtion menot tulisi katetuksi työllisyyden kasvaessa.

Toimeentulo-osuudesta saisi säästää tavoitteellisesti sopimalla asiasta KELA:n kanssa ja säästettävät rahat saisi Vasemmistoliiton ehdottamasta KELA- pankista laskua vastaan, vaikka siten, että tuote tai palvelu on varattuna ja maksu menee tuotteen ja palvelun laskuttajalle toimitusmaksuineen KELA:n toimeentuloasioiden
tai edunvalvojan kautta, joka asiasta ilmoittaa KELA:lle. Tämän mahdollistaisi määräaikainen edunvalvonta, jos toimeentulo-osuuden saajalle määrätään edunvalvoja vain määräajaksi.

Toinen asia mikä vaatii SOTU-uudistuksen aloituksessa jo pikaista muutosta, on toimeentulo-osuutta saavan perheen kotona olevan lapsen kesätyöansioiden laskemisen perheen tuloksi. Tähän auttaa erillisen tilin perustaminen lapsen kesäansioita varten ja käyttöoikeuden rajaamista vain lapselle tai hänen edunvalvojalleen. Tähän KELA:lle tulee myöntää valtuudet, jolloin he voivat avata tilin kesätyöansioita varten lapselle, vaikka Vasemmiston KELA-pankki ei toteutuisikaan.

Nuoren täytyy saada kesäansionsa itselleen, jotta saa tunteen, että sosiaalisesta loukusta voi nousta työtä tekemällä, näin vähäosaisuus ei periydy, vaan kannustetaan työntekoon, eikä nyt niin, ettei mitään nyt kannata tehdä, kun lapsenkin ansiot lasketaan perheen tuloiksi ja mitään ei sen takia kannata itse työksi nuoren tehdä.

T: Sari

P.S Liikenteellisesti tärkeitä päätöksiä toteutettu helmikuussa lisäämällä liikennevalvontaa kameravalvontana Vantaalla. Iso kiitos.

Muista äänestää viisaasti eduskuntavaaleissa, sillä leikkaukset ei johda kuin 90-luvun laman tapaiseen tilaan, jolloin kenellekään ei ollut mitään saavutettavaa vain pelkkää kurjuutta ja velkavankeutta. Valtion velka on nyt vieläkin hallittavissa ja korona ohitettu näiltä osin, jolloin velkaa tulee automaattisesti otettua vähemmän.

 

Sari Järveläinen
Vihreät Vantaa

Koulutukseltaan tietotekniikan diplomi-insinööri ja sähköautomaatioinsinööri, opiskelen YAMK-tutkintoa Metropoliassa. Uteliaisuus ajaa ajamaan ja tutkimaan asioiden todellista olemusta, lähiluonnon, avoimuuden ja toisten tukemisen puolesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu