Venäjän pakotteiden teho – Tulli ja oikeuslaitoksen hitaus

Uutisissa on harvoin oikeudenkäynneistä, joissa tulee tuomio Ukrainan sodan takia pakotelistalla olevista tuotteiden viennistä Venäjälle, mutta jos tullin esitutkinnassa olevista 740 tapauksesta edes osa johtaa oikeustoimiin, niin kestää kauan kunnes toiminta loppuu kokonaan henkilöiden saatua tuomion. Tulli on tilastollisesti tehnyt hyvää työtä, mutta oikeuslaitoksemme on auttamattoman hidas oikeusjärjestelmä, niin pakotteista aiheutuvien tuomioiden kuin muidenkin tuomioiden osalta, mitä siellä tuomitaan tai ollaan tuomitsematta. Tullin pakotteiden mukaisista toiminnasta voi lukea artikkelista ”Kaksi vuotta Ukrainan sotaa – Tulli on aloittanut yli 740 esitutkintaa pakotteiden rikkomiseen liittyen” ( https://www.sttinfo.fi/tiedote/70106665/ ).

Jokainen dronen osa, jokainen internetjärjestelmän osa, jokainen satelliittipuhelin on tuhon väline, jolla käydään sotaa Venäjän toimesta Ukrainaa vastaan. Rajan sulkeminen estää henkilöiden liikenteen ja heidän yhteydenpitonsa Venäjälle henkilökohtaisesti, jolloin mahdolliset valvonnan ulottumattomissa olevat yhteydet jäävät Suomen rajasulun takia tekemättä. Tosin resurssit eivät riitä valvomaan jokaista puhelua Venäjälle, tai telegramviestiä, mutta kohdennettu valvonta ja resurssien järkevä käyttö tulissa tämän tekee keskittyen yrityksiin, joilla tarvittavat tuotteet ja osat on hankintalistalla tai varastoissa ja valmistuksessa.

Jokaisen joka tietää ja näkee sotaan tarvittavien osien ja tuotteiden vientiä, niin työskennellessään Venäjän vientiä harjoittavissa yrityksissä kuin logistiikan työntekijöiden tulee tehdä ilmoitus viranomaisille, jotta Venäjä ei saa pakotelistalla olevia tuotteita Suomen kautta joko välillisesti Keski-Aasian maiden kautta tai suoraan Suomesta tai Suomen kautta EU-maiden kauttakulkuvientinä, jotta Ukrainalla on parempi mahdollisuus niin siviileillä kuin sotilailla jatkaa elämäänsä.

Oikeusjärjestelmämme oikeuslaitoksineen saa lisäresursseja 113 henkilötyövuotta vuoden 2024 aikana koko toimintaansa varten, ja toivon, että Venäjän resurssit käydä sotaa osaltamme pakotteiden pitävyyden kannalta toimisi tehokkaasti ja pakotteiden kiertäjät saadaan nopeutetussa aikataulussa onnistuneen esitutkinnan jälkeen tuomiolle ja pakotelistan tuotteiden vienti estettyä myös Keski-Aasian kautta. Lisärahoituksesta tuomioistuinlaitokselle voi lukea https://tuomioistuinvirasto.fi/fi/index/ajankohtaista/tiedotteetjauutiset/2023/tuomioistuimiinrekrytoidaanensivuonnaylisatauuttatyontekijaa.html

T: Sari

P.S Sinulle vantaalainen: Luonnon monimuotoisuudelle ja virkistyskäytölle tärkeiden alueiden kehittämisestä suunnitelma – kommentoi 1.3. mennessä!
https://www.vantaa.fi/fi/ajankohtaista/uutinen/luonnon-monimuotoisuudelle-ja-virkistyskaytolle-tarkeiden-alueiden-kehittamisesta-suunnitelma-kommentoi-13-mennessa
Vantaalla voi ja kannattaa osallistua VaVin eli Vantaan Vihreiden toimintaan. Tervetuloa. https://www.vavi.fi/osallistu/

Sari Järveläinen
Vihreät Vantaa

Koulutukseltaan tietotekniikan diplomi-insinööri ja sähköautomaatioinsinööri, opiskelen YAMK-tutkintoa Metropoliassa. Uteliaisuus ajaa ajamaan ja tutkimaan asioiden todellista olemusta, lähiluonnon, avoimuuden ja toisten tukemisen puolesta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu