Emme huomioi yksineläviä päätöksenteossa
Yksinasuvat on yhteiskuntamme suurin köyhien ja pienituloisten ryhmä. Yksinasuvia on Suomessa jo liki 1.3 miljoonaa. Kotikaupungissani Helsingissä liki puolet asuntokunnista on jo yhden hengen talouksia. Tiedämme, että yksinelävät ovat heterogeeninen joukko ihmisiä eikä heitä voi niputtaa samaan muottiin. Yhteistä kuitenkin on, että elinkustannukset ovat korkeammat kuin meillä muilla, koska yksinelävä maksaa yksin kaiken. Yksinasuvien tulotaso on tutkitusti muuta väestöä matalampi. Heistä yli 40% kuuluu alimpiin tuloluokkiin, joissa tulot jäävät alle 20 000 euroon vuodessa. Yksinelävät ovat tästä syystä yliedustettuna toimeentulotuen saajissa ja ovat erityisen haavoittuvia työttömyyden tai vakavan sairastumisen kohdatessa.
Tiedämme kaiken tämän mutta siltikään yksineläviä ei oteta huomioon yhteiskunnallisia ratkaisuja tehtäessä. Väitänkin ettei yksinasuvien taloudellinen ja lainsäädännöllinen asema ole yhdenvertainen suhteessa parisuhteessa tai isommissa kotitalouksissa eläviin. Vaikka yksielävien kotitalouksien määrä on kasvanut koko ajan, rakennamme yhteiskuntaa edelleen kahden aikuisen tuloilla elävien kotitalouksien tulojen mukaisesti.
Meidän tulee ottaa yksinelävät paremmin huomioon kaikessa päätöksenteossa, oli sitten kyseessä asumiseen, tulonsiirtoihin, verotukseen tai kotitalousvähennyksiin liittyvät asiat. Päätöksenteon tulee aina perustua tasapuolisuuteen kaikkien kotitalouksien kesken.
Hieman saa miettimään miksi blogin avaaja nostaa tämän aiheen esille syystä, että ainakin oletan hänellä olevan ilmoittamansa puoluekannan perusteella kytköksen kirkkoon joka on perinteisesti korostanut perhettä yhteiskunnan perusyksikkönä ja pitänyt yksilön asemaa toisarvoisena verrattuna perheen merkityseen yhteiskunnalle. Tämä on heijastunut aina myös yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja on vahvasti esillä lähestulkoon jokaisen puolueen vaaliteemoissa lupauksina lapsiperheiden aseman parannuksista jne. Tätä asetelmaa vasten ei liene yllättävää, että yksineläjät ovat jääneet paitsioon.
Nyt kun yksineläjien joukko on kasvanut merkittävästi jopa äänestysmassaksi olettaisi myös puolueiden ottavan huomioon tilanteen kehityksen, mutta muutos ei tule tapahtumaan myöskään ilman yksineläjien aktiivista toimintaa ja vaatimusta saada äänensä enemmän kuuluviin päätöksenteossa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin terävästi tiivistit.
Ilmoita asiaton viesti
Nopeimminhan tuo on korjattavissa korjaamalla ns. kotitalousvähennys koskemaan nimensä mukaisesti juuri kotitaloutta. Nyt yhden hengen kotitalous saa vain puolet tukea siitä mitä kahden hengen kotitalous.
Ilmoita asiaton viesti
Kotitalousvähennys ei pääsääntöisesti kohdistu pienituloisiin lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Oikeassa olet.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kohdistukaan toki. Mutta kuten blogissa tuodaan esille niin yksinasuvat eivät suinkaan kaikki ole vähätuloisia. Kotitalousvähennys on nyt räikein esimerkki siitä miten yhden hengen kotitalous on eri asemassa kuin kahden hengen kotitalous. Vähennys ei suinkaan siis kohdistu kotitalouteen vaan on henkilökohtainen.
Ilmoita asiaton viesti