Emme huomioi yksineläviä päätöksenteossa

Yksinasuvat on yhteiskuntamme suurin köyhien ja pienituloisten ryhmä. Yksinasuvia on Suomessa jo liki 1.3 miljoonaa. Kotikaupungissani Helsingissä liki puolet asuntokunnista on jo yhden hengen talouksia. Tiedämme, että yksinelävät ovat heterogeeninen joukko ihmisiä eikä heitä voi niputtaa samaan muottiin. Yhteistä kuitenkin on, että elinkustannukset ovat korkeammat kuin meillä muilla, koska yksinelävä maksaa yksin kaiken. Yksinasuvien tulotaso on tutkitusti muuta väestöä matalampi. Heistä yli 40% kuuluu alimpiin tuloluokkiin, joissa tulot jäävät alle 20 000 euroon vuodessa. Yksinelävät ovat tästä syystä yliedustettuna toimeentulotuen saajissa ja ovat erityisen haavoittuvia työttömyyden tai vakavan sairastumisen kohdatessa.

Tiedämme kaiken tämän mutta siltikään yksineläviä ei oteta huomioon yhteiskunnallisia ratkaisuja tehtäessä. Väitänkin ettei yksinasuvien taloudellinen ja lainsäädännöllinen asema ole yhdenvertainen suhteessa parisuhteessa tai isommissa kotitalouksissa eläviin. Vaikka yksielävien kotitalouksien määrä on kasvanut koko ajan, rakennamme yhteiskuntaa edelleen kahden aikuisen tuloilla elävien kotitalouksien tulojen mukaisesti.

Meidän tulee ottaa yksinelävät paremmin huomioon kaikessa päätöksenteossa, oli sitten kyseessä asumiseen, tulonsiirtoihin, verotukseen tai kotitalousvähennyksiin liittyvät asiat. Päätöksenteon tulee aina perustua tasapuolisuuteen kaikkien kotitalouksien kesken.

Sari Kumin
Kristillisdemokraatit Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja, näkemystä asioihin 30:n vuoden kokemuksella alasta, KD Naisten puheenjohtaja,
aktiivinen yhteiskunnallisten asioiden pohtija ja kantaaottaja,
tulevaisuutta rakentamassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu