Helsingistä houkuttelevin muuttokohde korkeakoulutetuille maahanmuuttajille

Helsinki kilpailee muiden eurooppalaisten suurkaupunkien kanssa ulkomaalaisista opiskelijoista ja osaavasta työvoimasta. Suomessa on varsin laajasti ymmärretty työperäisen maahanmuuton tarve monilla aloilla. Tavoitteemme on, että vuoteen 2030 mennessä korkeakoulutettujen osuus saataisiin nostettua 50 prosenttiin. Tähän tavoitteeseen päästäksemme tarvitsemme myös korkeakoulutettua työvoimaa muualta, erityisesti erilaisiin asiantuntijatehtäviin. Oleellista onkin kysyä kuinka houkuttelevana maana kansainväliset osaajat maamme näkevät. Onko yhteiskuntamme ja työelämämme riittävän monimuotoinen, millaisia palveluja meillä on ja miten me tänne tuleviin ulkomaalaisiin suhtaudumme. Tiedämme, että ulkomaalaiset opiskelijat arvostavat Suomessa koulutuksen korkeaa laatua, maamme elintasoa, työn ja vapaa-ajan tasapainoa ja luontoa.

Maahanmuuttoa harkitessa, työntekijä pohtii lastensa varhaiskasvatusta, esiopetusta ja koulutusta. Tähän haasteeseen on Helsingillä kaikki mahdollisuudet vastata. Olisi hienoa nähdä Helsinki kilvoittelemassa muiden eurooppalaisten suurten kaupunkien kanssa kasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen laadukkuudesta ja paremmuudesta. Tähän päästäksemme on Helsingissä kiinnitettävä paljon paremmin huomiota laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen. Myöskään perusopetuksessa ei pidä kasvattaa opetusryhmäkokoja vaan päinvastoin pienentää niitä tukea tarvitsevien oppilaiden ja valmistavan opetuksen oppilaiden määrän kasvun takia.

Tarvitsemme rohkeutta tehdä uudenlaisia eteenpäin tulevaisuuteen tähtääviä toimia, rohkeutta purkaa toimintaa ja lasten tukemista hankaloittavia rakenteita kuten tilapaikkajärjestelmä. Samaan aikaan tarvitsemme pienemmät ryhmäkoot ja lapsen tuen järjestelmän kuntoon. Järjestelyiden seurauksena lasten hyvinvointi ja oppiminen kasvaa, henkilökunnan työolosuhteet paranevat ja alaa vaivaava työvoimapula hieman kevenee.  Valtio hoitanee hallitusohjelmakirjausten mukaisesti korkeakoulupaikkojen lisäämisen myös varhaiskasvatukseen. Lapset tarvitsevat varhaiskasvatuksen opettajia, joilla on pedagogiikan ja pienten lasten didaktiikan koulutus ja osaaminen.

Lopputuloksena Helsinki voi olla yhä useammalle tänne muuttoa suunnittelevalle työntekijälle se kaikkein houkuttelevin kohde. Mikä on tahtotila, jää nähtäväksi.

 

 

 

Sari Kumin
Keskusta Helsinki

Konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja, näkemystä asioihin yli 30:n vuoden kokemuksella alasta,
aktiivinen yhteiskunnallisten asioiden pohtija ja kantaaottaja,
tulevaisuutta rakentamassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu